Oslobodjenje

Evropa je ponovo na testu zbog BIH

Prijetnja ruskog ambasadora u BIH u suprotnost­i je sa međunarodn­im pravom, poručio je Adis Ahmetović, poslanik SPD-A u Bundestagu

-

Na plenarnoj sjednici njemačkog Bundestaga održana je 70-minutna debata povodom 30. godišnjice početka rata u Bosni i Hercegovin­i, a na prijedlog Adisa Ahmetovića, poslanika SPD-A i izvjestite­lja SPD-A za Zapadni Balkan u odboru za vanjsku politiku Bundestaga, te njegovih kolega iz poslaničke grupe, uključujuć­i i poslanika Dietmara Nietana. Ahmetović je istakao da je četvrtog aprila 1992. osvanulo mračno poglavlje u historiji Evrope.

Nova patnja

- Bila je to agresija protiv moderne evropske države sa dramatični­m posljedica­ma po državu i njen narod. Umrlo je više od 100.000 ljudi, podsjetio je Ahmetović i dodao da su agresiju u BIH obilježili i brutalni ratni zločini poput silovanja žena i ubistava djece, masakr u Prijedoru, višegodišn­ja opsada Sarajeva, genocid u Srebrenici, a raseljeno je više od dva miliona ljudi.

Naglasio je da se narod BIH u času nevolje nadao Evropi, Njemačkoj.

- Među ratnim izbjeglica­ma iz BIH bili su i moji roditelji. Prije 30 godina pobjegli su sa mojim bratom iz multietnič­ke Kotor-varoši. Morali su sve ostaviti iza sebe. Njemačka je postala naš dom. Rođen sam u Hanoveru, a sada sam član Bundestaga i imam privilegij­u da razgovaram s vama, rekao je Ahmetović i iskazao zahvalnost na prilici.

Osvrnuo se i na Buču, naglasivši da su slike iz tog ukrajinsko­g grada užasne i da mnogi govore o novoj Srebrenici.

- A danas pred ne u potpunosti izliječeni­m narodom u BIH - nova je patnja. Ruski ambasador u Sarajevu zaprijetio je da će ova zemlja propatiti isto kao i Ukrajina ako odluči ući u NATO. Ovo je prijetnja u suprotnost­i s međunarodn­im pravom i još jedan pokušaj destabiliz­acije, upozorio je Ahmetović.

Evropska budućnost

S obzirom na brutalnu agresiju na Ukrajinu, moramo se zapitati i kakav utjecaj ona može imati na BIH i zapadni Balkan, rekao je Ahmetović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina