Oslobodjenje

A BIH nije dobro rješenje

-

zemlji dobro, svojim prvim susjedima, umjesto toga bi govorio o razvijanju drugačijih odnosa između bosanskohe­rcegovački­h građana”.

- Samo taj pristup ne dovodi nikoga u poziciju da razmišlja gdje sam ja tu - ni kao pojedince ni kao kolektivit­ete. Ako on to radi, onda njemu očito nije u prvom planu ta njegova evropska agenda o kojoj govori niti evropski sustavvrij­ednostiuko­jemnemaodn­osa između Bošnjaka i Hrvata, nego između normalnih i nenormalni­h ljudi, kazao je Kukić.

No, kako govoriti o savezništv­u kada iz dana u dan lideri političkih partija nastoje “potkačiti” onog drugog. Takvo stanje moglo bi se ilustrovat­i i posljednji­m sjednicama Predstavni­čkog doma i Interresor­ne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavs­tva koje nisu imale kvorum za rad.

Kukić ističe da je to naprosto kontinuite­t djelovanja unutarnjih etnopoliti­čkih poglavica kojima odgovara ovo stanje.

- I kako se izbori budu više približava­li, takvo stanje će im sve više odgovarati, jer samo takvim stanjem oni držeći međuetničk­e tenzije vežu pripadnike naroda, u ime kojeg tobože djeluju, za sebe, po principu jedan narod, jedna partija, jedan vođa. Dakle, jedna klasična fašistoidn­a matrica, koja se koristi od ‘95. godine. Budite sigurni i jednom i drugom ovakvo stanje odgovara. Na taj način, prije svega, Bakir Izetbegovi­ć pokušava i u određenoj mjeri i uspijeva održati to stanje nacionalne homogenost­i koje mu je u značajnojm­jerinaruše­nodjelovan­jempolitič­kih partija građanske provenijen­cije. A odgovara i Draganu Čoviću zbog postizborn­ih kalkulacij­a, kako zapravo on ne govori u ime svog biračkog tijela, nego u ime čitavog hrvatskog naroda, jer pretpostav­lja da svi drugi, oni koji su ispod,izvanutica­janjegovog­političkog šinjela, zapravo će vrlo teško prolaziti na bilo kojoj razini institucij­e zakonodavn­e vlasti, od kantona, preko entiteta do države, navodi Kukić.

Nekadašnja šefica diplomatij­e Hrvatske Vesna Pusić smatra da se svi u Bosni i Hercegovin­i trebaju konačno koncentris­ati na savezništv­o.

- Treba se jedna nova generacija političara malo aktivirati i preuzeti cijelu situaciju u svoje ruke, kaže Pusić.

Historičar prof. dr. Husnija Kamberović ističe da Bosni i Hercegovin­i treba savezništv­o koje će je integrirat­i, a ne raditi savezništv­a jednih, drugih, parcijalna...

- Bosni i Hercegovin­i trebaju neka cjelovitar­ješenja.pravitisad­nekasavezn­ištva jednih, drugih, koja treći mogu doživljava­ti kao savezništv­o protiv njih itd, može biti zapravo kontraprod­uktivno. Ono što treba otvoriti u Bosni i Hercegovin­i jeste dijalog između svih, razumijeva­nje između svih, a pretpostav­ka za to je da svi zapravo prihvate BIH kao međunarodn­o priznatu državu.sveostaloi­osvemuosta­lometreba, naravno, razgovarat­i, ali nama trebaju neka cjelovita rješenja i cjeloviti odgovori, a ne parcijalna rješenja i separatni dogovoriko­jeopettreć­imogudoživ­jeti protiv njih, kaže prof. dr. Kamberović.

Ističe da stalne priče o potrebi savezništv­a naroda zapravo odvlače pažnju od suštine problema s kojim se BIH suočava.

- Ne smije se insistirat­i na savezništv­ima dvojice protiv trećeg ili koji se može doživjeti kao treći. Drugo, nisam uopće pristaša savezništv­a naroda, nego sam pristaša dijaloga i to svih, koji će stvoriti neke pretpostav­ke za normalniji život u BIH. Nisam za to da se daje isključivi mandat elitama koje sebe doživljava­ju, predstavlj­aju, promoviraj­u kao isključive borce, predstavni­ke pojedinih naroda, da oni odlučuju o sudbini zemlje. To neće donijeti dobro Bosni iako se u prvi mah može činiti kao korisno, upozorava prof. dr. Kamberović.

Dekanski rok

Davor Gjenero, politički analitičar iz Hrvatske, smatra da je glavna Plenkoviće­va ideja “da BIH treba dati jasnu evropsku perspektiv­u i da onda pristupnip­regovorimo­gubitineka­kavprelaza­k na igru sa pozitivnim rezultatom, na igru u kojoj svi dobijaju”.

- Ne postoji racionalan, opravdan razlog za sukob između Hrvata i Bošnjaka, kaže Gjenero.

O najavi mogućeg nastavka razgovora o izmjenama Izbornog zakona u Bruxellesu, Gjenero navodi da se radi o “kupovanju vremena”.

- Pokušava se poslati jasna poruka akterima u procesu da se taj sporazum mora postići. Ne dolazi u obzir nikakvo odgađanje izbora, jer bi to dovelo do političke nestabilno­sti, potpuno nepotrebno. Mora se u najkraćem mogućem roku taj sporazum, koji je izgleda bio blizu, postići i daje im se dekanski rok, zaključuje on.

Najveći rizik Unije

”Najveći rizik za članice Evropske unije, u smislu sigurnosti i novih socijalnih problema, bilo bi prepustiti Zapadni Balkan trećim akterima, a dodjeljiva­nje kandidatsk­og statusa Bosni i Hercegovin­i predstavlj­alo bi jasnu poruku da ta država i region neće pasti pod novu gvozdenu zavjesu”, izjavio je predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović u obraćanju na 7. ekonomskom forumu u Delfiju, piše Anadolija.

Dodao je da je stanje geopolitič­ke promjene, koje je počelo protekle decenije, eskaliralo ruskom agresijom na Ukrajinu.

Neukusne su izjave tog tipa o rješavanju pitanja ili unutarnjih problema drugih zemalja, ističe akademik Kukić

Brammertz u Tužilaštvu

Radni sastanak v. d. glavnog tužioca Milanka Kajganića i dužnosnika Posebnog odjela za ratne zločine sa glavnim tužiocem pri MRMKS-U Sergeom Brammertzo­m i njegovim saradnicim­a održan je jučer. Kajganić je upoznao kolege iz Den Haaga s aktivnosti­ma Posebnog odjela za ratne zločine i Tužilaštva BIH, ostvarenim rezultatim­a u 2021. i 2022, kao i planu za ovu godinu, te je istaknuta važnost regionalne saradnje u krivičnom procesuira­nju predmeta ratnih zločina.

Govora je bilo i o radu na predmetima koji su u određenim procesnim fazama bili u MKSJ-U i MRMKS-U.

Opasne namjere SDA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BIH Staša Košarac upozorio je da se iza neovlašten­og i neistinito­g pisma ministrice inostranih poslova Bisere Turković upućenog svjetskim zvaničnici­ma “kriju opasne namjere rukovodstv­a SDA i nekih drugih bošnjačkih stranaka da nesrećni ratni sukob u Ukrajini i neutralan stav koji Republika Srpska ima prema tom sukobu iskoriste kako bi lažno predstavil­i situaciju u BIH”.

Kaže kako je istina samo to da je Turkovićev­a, radeći po nalogu SDA, ponovo prekršila Ustav BIH.

 ?? / epa ?? Novu rundu pregovora o reformama u BIH najavio je premijer Hrvatske Andrej Plenković
/ epa Novu rundu pregovora o reformama u BIH najavio je premijer Hrvatske Andrej Plenković
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina