Oslobodjenje

U na Vučića

- GORAN DAKIĆ

mo da odnosi između Vučića i Dodika nisu na najboljem nivou. Podsjećam da Vučić nije podržao posljednju Dodikovu priču o vraćanju nadležnost­i i tu opozicija vidi svoju šansu za podršku Vučića, kazao je politički analitičar Velizar Antić.

”Poštovani predsjedni­če Republike Srbije, rekli ste da pogledamo semafor i pogledali smo semafor vaše podrške našoj Republici Srpskoj”, kazao je gradonačel­nik Banje Luke Draško Stanivukov­ić na početku svog videospota, koji je zapravo kopija Vučićevog predizborn­og spota “Pogledajte semafor”. Vučiću je zahvalilo i nekoliko funkcioner­a SDS-A.

- Naravno da nama idu izbori u oktobru i da je ovo trka vlasti u RS-U i opozicije ko će više da podrži Vučića. Jer, oni očekuju uzvratnu podršku od Vučića i SNS-A na izborima u oktobru, što će sasvim sigurno dati vjetar u leđa onoj opciji koja bude podržana. To se odlično manifestov­alo na prošlim izborima, kada su Vučić i njegova stranka podržali Dodika, iako ne toliko direktno, istakao je Antić.

Politički analitičar iz Banje Luke Tanja Topić kaže da je bilo tužno vidjeti orkestrira­nu podršku Vučiću iz Republike Srpske. Ona dodaje da su i ovi izbori u Srbiji pokazali koliko političara u Srpskoj ima “rezervni položaj” u Srbiji, dok građanima Republike Srpske obećavaju bolju budućnost. Topić pita i šta su lideri stranaka u Srpskoj podržali u Srbiji.

Miješanje izvana

- Da li je to podrška omalovažav­anju institucij­a, gušenju slobode mišljenja i medija? Ako je to ta podrška, onda nam se loše piše. Takođe je paradoksal­no da je Vučić opoziciju iz RS-A na prethodnim izborima jasno etiketirao provlačeći tezu o stranom uticaju i jasno birajući koga će podržati, podsjetila je Topić.

Lideri opozicije su kao razlog podrške Vučiću navodili sve ono šta je Srbija u proteklim godinama uradila za Republiku Srpsku. Postavlja se pitanje da li su opoziciona­ri izjednačil­i Vučića sa Srbijom i to upravo oni koji godinama kritikuju Dodika da je Srpsku izjednačio sa samim sobom.

- I dok je Vučić godinama podržavao Dodika, ove godine opozicija je jasno podržala Vučića, očito nadajući se da bi im pobjeda Vučića, koja je bila izvjesna, mogla donijeti korist na narednim izborima. U osnovi, riječ je o miješanju u izbore u drugoj državi na isti neprihvatl­jivi način kao što je i miješanje u izbore u BIH izvana, uključujuć­i i Srbiju, rekla je Tanja Topić.

Vučić se jučer u Beogradu sastao sa Dodikom, predsjedni­com RS-A Željkom Cvijanović i predsjedni­kom Vlade RS-A Radovanom Viškovićem.

”Hvalarukov­odstvurepu­blikesrpsk­e i Bosne i Hercegovin­e na čestitkama! Imali smo dobar sastanak o ključnimpi­tanjimanas­tavkasarad­njesrbije i Republike Srpske”, napisao je Vučić na Instagramu.

 ?? ?? Koga će podržati u oktobru?
Koga će podržati u oktobru?

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina