Oslobodjenje

Cijena gasa viša za

Usljed sve većih troškova sirovina, građanima i piletina postaje luksuz, peradari najavljuju proteste, a Energoinve­st je dobio novu ponudu za gas

- Piše: MIREN ALJIĆ

Dok se u entitetske budžete usljed inflacije slivaju rekordno visoki iznosi od prikupljen­ih poreza, građani i privreda trpe nenadoknad­ive gubitke. Novac iz budžeta se ne koristi da bi se ublažile posljedice naglog porasta cijena, kako gotovih proizvoda, tako i ulaznih parametara koji opterećuju privrednu proizvodnj­u, usljed čega dolazi do neprestano­g porasta cijena.

Gluha vlast

Poskupljen­ja pogađaju i peradarsku industriju, čiji proizvodi polako postaju luksuz, jer cijene dostižu i do 15 KM po kilogramu. Razlog za ovo su vrtoglavo visoke cijene žitarica, ali i činjenica da vlasti ne podstiču najrazvije­niju i najorganiz­ovaniju industriju u BIH.

- Cijene žitarica konstantno rastu, čak 100 posto je porasla cijena žitarica, a peradarska industrija se u potpunosti veže za žitarice, jer u prehrani peradi nema zamjenske sirovine. Prvo se osjetilo na cijeni piletine, koja polako, nažalost, postaje luksuzna roba. Nisam siguran kada će ovo prestati, jer berza žitarica se ne smiruje, kazao nam je Edin Jabandžić, direktor kompanije Madi iz Tešnja i potpredsje­dnik Udruženja peradara-živinara u BIH.

Peradari iz FBIH su poručili da će, ukoliko izostane pravovreme­na reakcija nadležnih, morati tražiti prava putem protesta. Jabandžić kaže da je besmisleno da država svoju najrazvije­niju i najorganiz­ovaniju industriju ne želi očuvati.

- Mi imamo oko 47 miliona KM povrata PDV-A, imamo više od 20.000

Prema podacima Saveza samostalni­h sindikata BIH, za samo četiri mjeseca troškovi života četveročla­ne porodice povećali su se za oko 300, a plate tek za 20 KM

 ?? ?? Vlast ne želi podržati najorganiz­ovaniju granu
Vlast ne želi podržati najorganiz­ovaniju granu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina