Oslobodjenje

Zbog optužnice propalo ročište

Na ročištu protiv Alije Delimustaf­ića i ostalih utvrđeno je da se optužnica mora tehnički doraditi

- DŽENISA ZUKANČIĆ

Suđenje Aliji Delimustaf­iću, nekadašnje­m ministru unutrašnji­h poslova RBIH, uz još više od trideset suoptuženi­h i sedam firmi, još nije počelo, iako je 2017. godine potvrđena optužnica. Suđenje je otkazano više od dvadeset puta, a ukupni troškovi odbrane po službenoj dužnosti su do maja prošle godine iznosili 472.242,68 KM.

Ročište je posljednji put bilo zakazano za 29. mart, a kako nam je kazao advokat Ifet Feraget, propalo je zbog toga što je tužilac propustio tehnički urediti optužnicu. da se optužnica ne može mijenjati kako padne na pamet Tužilaštvu.

- Tužilac će urediti optužnicu, ali mislim da će biti još problema i troškova. Pišem apelaciju Ustavnom sudu BIH jer mislim da se na ovaj način krši pravo na odbranu i pravo na pravično suđenje, rekao nam je Feraget.

Iz pravosudne zajednice od podizanja optužnice govore da je u BIH teško provesti postupak s većim brojem optuženih, kao u ovom predmetu, zbog nepostojan­ja tehničkih kapaciteta u sudovima. Advokat Feraget smatra da je neozbiljno posmatrati ovo samo sa aspekta broja optuženih.

Pišem apelaciju Ustavnom sudu BIH jer se krši pravo na odbranu i pravo na pravično suđenje, govori Feraget

- Predmet je pravno vrlo složen, ogromna je količina dokaza i sada ćemo, naprimjer, u pet postupaka pozivati iste svjedoke i vještake pet puta i na taj način stvarati veće troškove, govori Feraget, smatrajući da je puno ekonomični­jebilonapr­avitivelik­usudnicu,jerćemoova­kavproblem­sigurno imati i u nekim drugim predmetima.

Podvlači da se ne može tek tako razdvojiti 20 ljudi samo zato što sudnica ima toliko stolica.

Podsjećamo, Delimustaf­ić se tereti da je organizova­o kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodava­la nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Sarajeva, a počinjenje­m djela, prema navodima Tužilaštva, optuženi su stekli protupravn­u imovinsku korist u iznosu većem od deset miliona maraka. Novi početak suđenja zakazan je za 26. april.

 ?? ?? Ide ljeto, ali kako platiti gas u jesen?
Ide ljeto, ali kako platiti gas u jesen?

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina