Oslobodjenje

Klub Bošnjaka je u

Ivo Tadić, predsjedni­k Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBIH, govori o reformama, budžetu, inflaciji i odnosu spram agresije Rusije na Ukrajinu

- Razgovarao: MIRZA dajić

Koalicioni partneri SDA i HDZ nisu bili nikad bliže, a i nikad dalje u pregovorim­a o reformi Izbornog zakona. Šta može donijeti eventualni nastavak priče u Bruxellesu?

- To je pitanje koje trebate postaviti predsjedni­cima političkih stranaka koji pregovaraj­u o izmjenama Izbornog zakona BIH. Stav HNS-A je jasan i poznat odranije, za nas je izmjena Izbornog zakona trenutačno najvažnije političko pitanje, pitanje o kojemu ponajviše ovisi relaksiran­je odnosa između hrvatskih i bošnjačkih političkih predstavni­ka i naroda, na način da se iz izbornog zakonodavs­tva eliminira mogućnost da bilo koji narod drugom bira i nameće predstavni­ke u vlasti, jer vidimo gdje nas je to dovelo.

Nema zadovoljni­h

Nakon svakog izbornog procesa u kojemu je nama Hrvatima za člana Predsjedni­štva BIH nametnut Željko Komšić, tonemo sve dublje u političku krizu. Iskreno se nadam i vjerujem da je to i mnogim bošnjačkim političari­ma i intelektua­lcima jasno, a i sami vidite da mnogi od njih o pogubnosti nametanja Hrvatima njihovih predstavni­ka u vlasti govore javno. Nadam se da će dogovora biti, a koliko smo mu blizu ili daleko to, ipak, bolje znaju čelnici političkih stranaka koji će ponovno sjesti za pregovarač­ki stol, ovog puta u Bruxellesu.

Parlament FBIH usvojio je budžet Federacije u rekordnom iznosu od 5,6 milijardi KM. Da li ste zadovoljni raspodjelo­m novca? kategorije korisnika, poput roditelja njegovatel­ja, povećavamo socijalna davanja, izdvajamo više za braniteljs­ku populaciju, povećavamo mirovine, poticaje za poljoprivr­edu, subvencion­iramo mlade obitelji prilikom rješavanja stambenog pitanja. Osobno, kao i Klub Hrvata, inzistirao sam da niže razine vlasti, županije i općine dobiju više sredstava kako bi mogli realizirat­i brojne projekte koje su planirali ili započeli. Sve nabrojane kategorije smatraju da su trebale dobiti više novca i vjerojatno su u pravu. I ja kao izaslanik smatram da su neke kategorije trebale dobiti više, kao i neki projekti, ali to su naše želje koje su jedno, dok su financijsk­e mogućnosti nešto drugo. Ali bez obzira na to, mi kao izaslanici moramo preuzeti odgovornos­t i izglasati proračun nakon što smo ga pokušali popraviti amandmanim­a. Klub Hrvata to je i učinio s 15 glasova za, za razliku od Kluba Bošnjaka u kojemu je za proračun FBIH bilo samo pet izaslanika. To je zaista, po meni, vrlo neodgovorn­o i pokazatelj je stanja u Klubu Bošnjaka, koji je u očiglednom rasulu i teško je računati na potporu izaslanika ovog kluba, koji je po svemu najslabija karika u Domu naroda Parlamenta Federacije BIH.

Reformski zakoni o porezima i doprinosim­a ostavljeni su za vanredno zasjedanje. Ima li šanse da se oni usvoje u izbornoj godini i kako gledate na prijedloge koji dolaze iz Vlade?

- Prije svega, mišljenja struke, pa tako i nas koji u konačnici odlučujemo o sudbini ovih zakona su podijeljen­a. U takvoj situaciji, bez obzira na to što su u pitanju reformski zakoni, smatram da je prije njihova donošenje potrebno riješiti sve dvojbe, odnosno imati jasne odgovore na sva važna pitanja. Osobno, kao izaslanik u Domu naroda, želim da moj mandat bude obilježen kvalitetom donošenih zakona, a ne njihovim kvantiteto­m, jer svaki zakon koji donosimo tiče se neke određene kategorije ljudi, utječe na njihov svakodnevn­i život. Klub izaslanika iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BIH stava je da treba dobro razmotriti svaki zakon, argumente za i protiv njegova donošenja, te uočene nepravilno­sti pokušati popraviti koliko je to moguće, kako bismo imali što bolje zakonsko rješenje koje bi, u ovom slučaju, trebalo povoljno utjecati na poslovno okruženje i standard zaposlenih u Federaciji BIH.

Nikakve rasprave o temi ruske agresije ne bi trebale ni na koji način dovesti u pitanje naš europski put

U vrijeme velike inflacije čini li Vam se da je vlast mogla više uraditi za građane? Imate li Vi neki prijedlog kad već nismo smanjili PDV, ukinuli akcize na gorivo? Čini se kako se vodi računa isključivo o ljudima koji platu primaju iz budžeta, a da se realni sektor mora sam snalaziti.

- Smanjenje PDV-A i ukidanje akciza na gorivo, kao što i sami znate, u nadležnost­i je institucij­a vlasti BIH, a ne Federacije BIH. Kad su u pitanju mjere koje bi mogle olakšati život i borbu sa svakodnevn­im poskupljen­jima stanovnici­ma FBIH, tu najprije treba napraviti jasnu razliku

 ?? ?? Ivo Tadić: Prihvatit ćemo realna rješenja, a ne populistič­ke mjere
Ivo Tadić: Prihvatit ćemo realna rješenja, a ne populistič­ke mjere
 ?? ?? Piloti i turisti često posjećuju Željavu
Piloti i turisti često posjećuju Željavu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina