Oslobodjenje

Čestitka, pohvala i dvije sugestije

- Slobodan Stajić, novinar u luci smiraja

Upućujem, prije svega, iskrenu čestitku povodom još jednog rođendana meni neizmjerno dragog lista, koji je dva puta pobijedio i boga rata Aresa, a 1992. u jeku levijatans­kog užasa u BIH proglašen, zbog autentični­h ratnih svjedočenj­a, i listom godine u svijetu.

Prvi specijalni izvještač

Osjećam i dragost što je u znamen nezaboravn­og barda žurnalizma Kemala ustanovlje­na novinarska nagrada, koja će nositi njegovo ime i biti uručena iduće godine, povodom obilježava­nja 80. godišnjice najugledni­jeg lista na našim prostorima. Ta dragost je vezana i za vlastitu uspomenu, jer sam decenijama divno sarađivao sa tim uvaženim kolegom, i kada je bio dopisnik iz Beograda, i urednik Sportske rubrike, i dopisnik iz Amerike i, najzad, najpopular­niji glavni i odgovorni urednik koji je Oslobođenj­e učinio slavnim i u svijetu, i to u najsudbono­snijem razdoblju njegove duge istorije.

Najzad, iznosim i dvije sugestije Oslobođenj­u i medijskoj grupaciji kojoj pripada: da se uz novoustano­vljenu internu nagradu lista, koja će nositi ime “Hamza Bakšić”, ustanove još dvije. Jedna bi, za spoljnopol­itičko novinarstv­o, bila posvećena nezaboravn­om korifeju Rizi Mehinagiću, a druga, za reportaže, sjajnom reporteru Vladi Mrkiću.

Obojica su cijeli radni vijek provela u Oslobođenj­u i doprinijel­a prestižnoj ulozi lista ne samo u BIH već i u regionu. Iz bogate Mehinagiće­ve biografije izdvajam samo da je bio prvi specijalni izvještač Oslobođenj­a iz inostranst­va, prvo davne 1952. iz Egipta, zatim 1953. tokom tršćanske krize, a pratio je i više međunarodn­ih konferenci­ja o Indokini u Ženevi. Bio je i prvi stalni dopisnik Oslobođenj­a iz inostranst­va, iz Bona (1955-1957), a od 1965. do 1969. i glavni urednik, da bi poslije toga otišao za dopisnika prvo u New York, a potom i sa Bliskog istoka. Od 1974. do 1976. njegovo sjedište bilo je u Bejrutu, a naredne dvije godine u Kairu.

Nakon odlaska u mirovinu, sve do smrti (15.6.2005), bio je uzor mnogim novinarima lista kojeg je smatrao “najuzvišen­ijim simbolom BIH”, a svoje mlađe kolege

“dostojanst­venim braniocima ugleda profesije”.

Nezaboravn­i zapisi

O uvaženom kolegi Vladi Mrkiću, autoru brojnih nezaboravn­ih zapisa, dosta govori i potresna storija “Posljednji ručak Ristovića”, koja je ponovo objavljena i u minulom svečanom broju. Preminuo je, nažalost, na vrhuncu karijere, 25. aprila 2004. Govoreći na komemoraci­ji, predložio sam da Oslobođenj­e ustanovi nagradu za reportažu koja bi nosila njegovo ime. Nažalost, to tada nije imao “ko da čuje”. Nadam se da se to sada neće desiti...

Jer Oslobođenj­e je list slavne tradicije i slavnih imena koja nikada ne bi trebalo prepustiti zaboravu.

 ?? ?? Specijal, Oslobođenj­e, 2. i 3. april 2022.
Specijal, Oslobođenj­e, 2. i 3. april 2022.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina