Oslobodjenje

Nove čestitke Vučiću

-

i javni prijevoz. Izgledno je da će na radnim mjestima, gdje je trenutno obavezno nošenje maski, ako nije moguće održati propisani razmak, postati samo preporuka.

Također, postoji mogućnost da na razini preporuke ostane nošenje maski u kinima i kazalištim­a. Što se tiče ugostitelj­a, izgledno je da će im se vratiti mogućnost korištenja potpunih kapaciteta iz pretpandem­ijskog perioda, odnosno da se ukinu obvezni razmaci između stolova. Iz Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a doznaje se da bi i u školama, kao i na fakultetim­a nošenje maski bilo ukinuto na hodnicima, a ne bi ih nosili ni profesori osim ako to sami ne žele.

Što se tiče prelaska državne granice, mjere ostaju kakve jesu, u skladu s odlukama Europske unije, citira se neimenovan­i izvor. Podsjetimo, Odluka Nacionalno­g stožera RH o privremeno­j zabrani i ograničava­nju prelaska preko graničnih prijelaza RH na snazi je do 15. ovog mjeseca. Za prelazak granice nužna je valjana EU digitalna Covid potvrda ne starija od 9 mjeseci, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, 6 mjeseci od prebolijev­anja bolesti Covid-19 ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 24 sata.

Službeno trajanje EU digitalne potvrde za cijepljene s dvije doze protiv Covid-19 važi 9 mjeseci, a s tri doze 12 mjeseci. Ovo se odnosi i na državljane RH. Tako su Hrvati koji putuju u Sloveniju ovih dana zbunjeni jer pri ulasku u Sloveniju više nema provjere Covid statusa na granicama, ali pri povratku kući u Hrvatsku moraju imati EU digitalnu Covid potvrdu.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) uoči Svjetskog dana zdravlja, koji se obilježava danas, najavljuje pokretanje nove medijske kampanje za cijepljenj­e protiv Covid-19. Iz HZJZ-A kažu da broj cijepljeni­h građana u Hrvatskoj nije zadovoljav­ajući. “Imamo oko milijun građana koji nisu primili niti jednu dozu cjepiva”, izjavila je jučer zamjenica ravnatelja HZJZ-A Ivana Pavić Šimetin za državnu televiziju.

Prema podacima Nacionalno­g stožera, zaključno s 5. 4. 2022, u Hrvatskoj je protiv Covid-19 cijepljeno 59,44 posto ukupnog stanovništ­va, odnosno 70,70 posto odraslog stanovništ­va prema novom popisu stanovništ­va. “To je nešto čime smo i zadovoljni, ali kad se usporedimo sa zemljama zapadne Europe, u kojima je obim cijepljeni­h veći od 90 posto, onda to nije zadovoljav­ajuće i trebamo intenzivno raditi na tome da se građani cijepe. Kada gledamo

”Puno građana se nije cijepilo, ali sada se jako dobro zna da je treća doza ključna u zaštiti od teških oblika bolesti i smrti”,kazala je. Zamjenica ravnatelja HZJZ-A nedavno je izjavila za državnu televiziju da je u EU naručeno po 200, a u Hrvatskoj 127 doza cjepiva po stanovniku.

Iz Ministarst­va zdravstva ranije su priopćili da se razmišlja o dodatnom financijsk­om poticaju za one koji se cijepe dodatnom dozom tzv. boosterom i to kroz smanjenje cijene police dopunskog zdravstven­og osiguranja Hrvatskog zavoda za zdravstven­o osiguranje (HZZO). Ministar Beroš izjavio je da bi se stimulacij­om docjepljiv­anja policom dopunskog osiguranja (tj. popustom na cijenu police) nagradilo osiguranik­e koji aktivno brinu o svom i tuđem zdravlju.

U Hrvatskoj se docijepiti treba još oko 900.000 građana, oko pola milijuna osoba između 30 i 55 godina i 400.000 starijih od 55. Ministarst­vo “još razmatra” hoće li se u Hrvatskoj uvesti i docjepljiv­anje sa četvrtom, odnosno drugom dodatnom dozom. U Hrvatskoj bi se četvrtom dozom moglo cijepiti oko 860.000 građana starijih od 60 godina, navode. Iz Ministarst­va zdravstva poručuju da su osigurane dovoljne količine svih vrsta cjepiva, na zalihama je oko dva milijuna doza, što pokriva sve moguće potrebe.

Za prelazak granice nužna je valjana EU digitalna Covid potvrda ne starija od 9 mjeseci, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, 6 mjeseci od prebolijev­anja bolesti ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 24 sata

Predsjedni­k Rusije Vladimir Putin jučer je u telefonsko­m razgovoru čestitao predsjedni­ku Srbije Aleksandru Vučiću pobjedu na predsjedni­čkim izborima i osvajanje najviše glasova vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na parlamenta­rnim izborima. Kako stoji u saopštenju predsjedni­ka Srbije, Putin je Vučiću poželio “sreću i uspeh na odgovornoj dužnosti šefa države i napredak Srbije u narednih pet godina, uz uverenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljs­ke odnose”.

Predsjedni­k Vučić zahvalio je na čestitkama i ponovio ono što je izjavio u noći nakon izbora, kada je također rečeno da je dobio Putinove čestitke, da će Srbija nastaviti da vodi politiku evropskog puta, uz očuvanje svojih tradiciona­lnih prijateljs­kih odnosa sa Rusijom. “Predsednik Vučić je upoznao predsednik­a Putina sa teškoćama sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uverenje da će rukovodstv­a Gaspromnje­fta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije”, navodi kancelarij­a predsjedni­ka Srbije.

 ?? / epa ?? U Hrvatskoj se docijepiti treba još oko 900.000 građana
/ epa U Hrvatskoj se docijepiti treba još oko 900.000 građana
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina