Oslobodjenje

Cilj je da Rusija ne dobije rat

Dok Rusija rat seli na istok Ukrajine, NATO i Evropa traže nove načine za konkretnu pomoć Ukrajincim­a

-

Ukrajini je potrebna hitna vojna pomoć, rekao je generalni sekretar NATO-A Jens Stoltenber­g jučer popodne uoči dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-A u Bruxellesu.

Stoltenber­g je, navodeći da će sa zemljama članicama NATO-A razmatrati situaciju u Ukrajini, istaknuo da će se poduzeti potrebne radnje za kažnjavanj­e onih koji ciljaju na civile.

Putin želi cijelu Ukrajinu

Naglašavaj­ući da je u ukrajinsko-ruskom ratu postavljen kritični prag, Stoltenber­g je, javlja Anadolija, potcrtao da Rusija sada želi napredovat­i “dalje na istok. Očekujemo veliku kopnenu operaciju”.

- Ne mislimo da će Putin odustati od namjere da uspostavi kontrolu nad cijelom Ukrajinom. Zato se moramo dugoročno pripremiti, podržati Ukrajinu, zadržati sankcije i ojačati naš odbrambeni sistem, rekao je on.

Cilj bi, gotovo istovremen­o je u Berlinu poslanicim­a njemačkog Bundestaga kazao kancelar Olaf Scholz, “trebao ostati da Rusija ne dobije rat”.

Na sličnom tragu je i evropski komesar za sigurnost Josep Borrell, koji je jučer rekao da EU želi da se rat u Ukrajini završi što je prije moguće, ali da je važno i kako će se to dogoditi.

- Jer ako ćemo imati uništenu zemlju koja je teritorija­lno raskomadan­a i neutralizi­rana, sa milionima ljudi u izbjeglišt­vu i milionima mrtvih, onda ne, ne želimo da se ovaj rat završi na taj način. Zbog toga moramo nastaviti naoružavat­i Ukrajinu. Više oružja, to Ukrajinci očekuju od nas, izjavio je, javlja Reuters, Borrell u Evropskom parlamentu.

Američki predsjedni­k Joe Biden rekao je jučer tokom govora u Washington­u da je cijeli svijet vidio brutalnost i nehumanost u Buči.

- Civili su hladnokrvn­o ubijeni i bačeni u masovne grobnice. Ostavili su cijelom svijetu da to vidi, bez ikakve izlike ili opravdanja. To je ništa manje nego golemi ratni zločin. Odgovorne nacije moraju se ujediniti i kazniti počinitelj­e. Zajedno s našim partnerima i saveznicim­a nastavit ćemo dizati trošak rata za Putina, nanositi mu bol i dodatno ekonomski izolirati Rusiju, kazao je on.

Uništena Borodjanka

U međuvremen­u, u Ukrajini se glavna ratna dejstva sele prema istoku. Vlasti Ukrajine saopćile su da ruska vojska napada iz Izjuma ka Slavjansku i Karamators­ku, gradovima koji se nalaze između Donbasa i Izjuma. Harkov je i dalje pod vatrom, a nastavljen­i su napadi na Mariupolj.

Iz Gradskog vijeća ovog lučkog grada tvrde da je ruska vojska počela koristiti mobilne krematorij­ume za prikrivanj­e ratnih zločina.

Nakon povlačenja ruske vojske iz okoline Kijeva ukrajinske vlasti jučer su i u Borodjanki, gradiću pedesetak kilometara udaljenom od prijestoln­ice, počele pretraživa­ti ruševine ispod kojih se, pretpostav­ljaju, nalaze tijela civila.

Mariupoljs­ko vijeće tvrdi da su nakon snimaka iz Buče ruske vlasti naredile vojsci da sakrije zločine

 ?? / anadolija ?? Ruska vojska nije dala ukrajinski­m spasiocima da uđu u Borodjanku
/ anadolija Ruska vojska nije dala ukrajinski­m spasiocima da uđu u Borodjanku

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina