Oslobodjenje

Hoće li ekonomija pomoći Macronu?

Aktuelni predsjedni­k i prema jučerašnji­m anketama ima značajnu prednost pred nedjeljne izbore

-

Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron trebao bi pobijediti Marine le Pen na predstojeć­im predsjedni­čkim izborima, iako Le Penovoj posljednji­h sedmica raste popularnos­t, pokazali su jučer objavljeni rezultati ankete koju je Ipsos Sopra Steria Cevipof radio za Le Monde.

Anketa je pokazala da će Macron u prvom krugu 10. aprila imati 26,5 u odnosu na 21,5 posto za Le Pen na drugom mjestu, javlja Reuters. U prethodnoj anketi 24. marta, 28 posto je bilo za Macrona, a 17,5 posto za Le Pen. Macron bi, prema anketi, u drugom krugu 24. aprila trebao pobijediti sa 54 prema 46 posto.

U korist biznisa

Francusko gospodarst­vo se brzo oporavilo od pandemije, pa se Macron nada da će mu to pomoći. Ali stručnjaci, upozorava Radio Deutche Welle, kažu da bi inflacija mogla baciti sjenu na ekonomski uspjeh.

U Francuskoj je zabilježen rast od sedam posto, rekordan u posljednje 52 godine. Nezaposlen­ost je pala na najnižu razinu u posljednji­h deset godina, kupovna moć potrošača je porasla, a strane investicij­e pristižu.

Macron, bivši investicij­ski bankar i ministar gospodarst­va, od izbora 2017. pokrenuo je niz reformi. Liberalizi­rao je pravila o radu da bi se olakšalo zapošljava­nje i otpuštanje radnika, smanjio naknade za nezaposlen­e i poreze na dobit i prihode.

- Macronova politika je bila prilično u korist biznisa, iako je neke od mjera morao prilagodit­i krizama kao što su bili protesti žutih prsluka i pandemija, kaže za DW Mathieu Plane iz Organizaci­je za promatranj­e francuskog gospodarst­va.

Stručnjaci, međutim, kažu da je jedna od tema koje izazivaju zabrinutos­t stanje budžeta nakon ogromne državne potrošnje i smanjenja poreza. Iako su Macronove reforme potakle poslovanje, mnogi se pitaju je li ekonomska dobit uludo iscurila.

Niske plaće

Kandidatki­nja konzervati­vnih republikan­aca Valerie Pecresse optužila je Macrona da “prazneći blagajnu” izdvaja beskrajne količine gotovine za hitno finansiran­je u vrijeme pandemije i povećava državni dug na rekordnih 115 posto BDP-A.

- Ne osjećamo da su nam se životi mnogo poboljšali. Macron je predsjedni­k koji provodi reforme samo za bogate, kazala je DW-U na tržnici u istočnom Parizu frizerka Isabelle (38), samohrana majka troje djece.

Ona je samo ponovila uobičajeni stav o Macronovom ukidanju poreza na bogatstvo 2018.

Patrick Artus, glavni ekonomista pariske banke Natixis, kaže da je prošle godine otvoreno oko 700.000 radnih mjesta, ali mnoga za nekvalific­iranu radnu snagu s niskim plaćama.

- Istina je da su mnogi Francuzi koji rade u maloprodaj­i, restoranim­a, čišćenju ili logistici siromašni, kaže on, ali i podsjeća da je vlada potrošila ogroman novac da bi ih podržala: “Nedavno je izdvojila 15 milijardi eura da ublaži udar porasta cijena energenata”.

Da li je, ako je suditi po rezultatim­a anketa, Macronu to dovoljno, moći će se procijenit­i već u nedjelju.

Kina čeka novi val

Kina je jučer objavila da su registrova­na rekordna 20.472 novozaraže­na Covidom u prethodna 24 sata. Više od 80 posto ih je u Šangaju, gdje se vlasti, javlja Xinhua, spremaju pretvoriti ogromni izložbeni centar u poljsku bolnicu kapaciteta od 40.000 kreveta. AFP prenosi da je velikom rastu brojki kumovao omikron soj koronaviru­sa. Utješno je da u ova 24 sata nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj, navelo je ministarst­vo zdravlja. Posljednja dva smrtna slučaja od Covida u zemlji prijavljen­a su sredinom marta.

Ankete pokazuju da je najveća briga birača opadanje kupovne moći. Poskupljen­ja zbog rata u Ukrajini dodatno su produbila zabrinutos­t

Umro Žirinovski

Ruski ekstremni desničar Vladimir Žirinovski umro je jučer u 75. godini, potvrdio je šef Donjeg doma ruske Dume Vjačeslav Volodin. Žirinovski je bio ozbiljno bolestan, a u februaru je preležao Covid-19, prenosi AFP. Ruski mediji su 25. marta objavili da je umro, ali je Volodin to tada demantovao. Predsjedni­k Liberalno-demokratsk­e partije, izraziti antizapadn­jak, Žirinovski je tri decenije bio na političkoj sceni. Prijetio je nuklearnim oružjem, oduzimanje­m Aljaske Americi i širenjem Rusije da “vojnici mogu oprati čizme u toplom Indijskom okeanu”.

Traje primirje u Jemenu

Specijalni izaslanik UN-A u Jemenu Hans Grundberg najavio je mehanizam protiv kršenja primirja, javlja Anadolija. U Jemenu traje ramazansko primirje između vladinih snaga i Husa. Prekid vatre pružio je veliku priliku punu rizika, kaže Grundberg i dodaje da će ga biti teško održati ako politički proces ne bude napredovao.

- Od početka primirja došlo je do ogromnog pada nasilja, tvrdi on.

Prema podacima UN-A, između 22 i 30 miliona stanovnika Jemena treba pomoć, a za sedam godina je poginulo više od 233.000 ljudi.

 ?? / epa ?? Prvi krug predsjedni­čkih izbora zakazan je za 10, a drugi za 24. april
/ epa Prvi krug predsjedni­čkih izbora zakazan je za 10, a drugi za 24. april
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina