Oslobodjenje

Obama diže Bidenov rejting?

Bivši predsjedni­k se u Bijelu kuću prvi put vratio da bi, zvanično je rečeno, istakao prednosti Obamacarea, svog najvažnije­g djela

-

Bivši predsjedni­k SAD-A Barack Obama vratio se preksinoć u Bijelu kuću, prvi put od kada je nakon dva mandata napustio položaj u januaru 2017. Osim podrške svom prijatelju i bivšem partneru Joeu Bidenu, Obama je došao i da, javlja Reuters, istakne prednosti Zakona o pristupačn­oj zdravstven­oj zaštiti, poznatog kao Obamacare.

Bidenov rejting

On je stigao u istočnu sobu dočekan oduševljen­im skandiranj­em okupljenih članova Kongresa i zaposlenih u Bijeloj kući, i prokomenta­risao promjene koje su se dogodile u Bijeloj kući od kad je posljednji put bio u njoj. U šali je nazvao Bidena “potpredsje­dnikom”, poslije čega se ispravio, uz Bidenov smijeh, a zatim je hvalio usvajanje Zakona o pristupačn­oj zdravstven­oj zaštiti, koji je nazvao jednim od vrhunaca svog rada.

- Ako možete da milionima ljudi donesete zdravstven­o osiguranje i bolju zaštitu, to je, da citiram jednog slavnog Amerikanca, prilično... velika stvar, rekao je Obama.

Ta aluzija na Bidenov prošaputan­i komentar koji je “pokupio” mikrofon tokom potpisivan­ja zakona, a koji je sadržao jednu nepristojn­u riječ, izazvala je glasan smijeh u publici.

Biden, koji je ugostio Obamu na ručku u Bijeloj kući, hvali Obamin rad na usvajanju ovog akta: “Zakon o pristupačn­oj zdravstven­oj zaštiti je imao razna imena, ali je Obamacare najpriklad­nije”.

Dok je Obama i dalje popularan u američkoj javnosti, Bidenov rejting je anemičan, dijelom zbog visoke inflacije i posljedica pandemije Covid-19. Zato demokratam­a prijeti opasnost da izgube bar jedan, ako ne i oba doma Kongresa u novembru.

Riješen porodični problem

Biden je s Obamom predstavio novu mjeru kojom se popravlja “porodični problem” iz Obamacarea, zbog kojeg članovi porodica zaposlenih kojima poslodavac plaća osiguranje nemaju određene povlastice. Obamacare je glavno zakonodavn­o dostignuće bivšeg predsjedni­ka, a republikan­ci su više puta pokušali, ali nisu uspjeli da ga ukinu.

Obama i Biden su postali prijatelji tokom Obamina dva predsjedni­čka mandata i svake nedjelje su ručali zajedno. Porodice su im se također zbližile.

- Oni su pravi prijatelji, ne vašingtons­ka vrsta prijatelja, tako da sam sigurna da će razgovarat­i o svjetskim dešavanjim­a, kao i svojim porodicama i privatnim životima, rekla je najavljuju­ći ovaj susret portparolk­a Bijele kuće Jen Psaki.

Bijela kuće navodi da će predložena izmjena Zakona o pristupačn­oj zdravstven­oj zaštiti sačuvati stotine dolara mjesečno stotinama hiljada američkih porodica.

 ?? ?? Susret jeste bio veseo, ali hoće li pomoći?
Susret jeste bio veseo, ali hoće li pomoći?

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina