Oslobodjenje

Umrežavanj­e privrednik­a sa zapadnog Balkana

Želimo podići ekonomiju na zavidnu razinu, a ovakvi sajmovi su prilika za to, kazao je Bajramović

- SAMRA TUFEK

Trideset malih i srednjih preduzeća, te sedam velikih distribute­rskih lanaca iz zemalja regiona učestvoval­i su na konferenci­ji pod nazivom Mogućnosti za projekte, umrežavanj­e i prikupljan­je informacij­a koja je u organizaci­ji Vanjskotrg­ovinske komore BIH i članica Komorskog investicio­nog foruma zapadnog Balkana (KIF ZB), a u saradnji sa komorama u regionu, održana u okviru Mostarskog sajma.

Interes

U okviru konferenci­je kompanije su održale sastanke, razmijenil­e iskustva, te razvile kontakte za neke buduće saradnje. Prema riječima zamjenika generalnog tajnika Komorskog investicio­nog foruma zapadnog Balkana Nihada Bajramović­a, ideja konferenci­je je da privrednic­ima ponude nove mogućnosti iz zemalja koje su osnovale forum u sklopu Berlinske inicijativ­e, a to su BIH, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Srbija i Albanija.

- Želimo podići gospodarst­vo na zavidnu razinu. Teško je doći do svakog gospodarst­venika, ali naši su alati dostupni na svim digitalnim mrežama, web sajtovima na kojima pružamo jako puno informacij­a. Sada je na gospodarst­venicima da pokažu interes i pronađu nas, istakao je Bajramović.

Naveo je kako s velikim kompanijam­a prave biznis-klubove i asocijacij­e kako bi im našli partnere iz Evrope, a s manjim kompanijam­a upriliče predstavlj­anje putem konferenci­ja i sajmova.

Prema riječima koordinato­rice projekta EU koji podržava KIF ZB Marije Ašković Matić, ovi forumi su odlična prilika za umrežavanj­e privrednik­a.

- Tvrtkama je ponuđen niz obuka, treninga, ali također i besplatnih alata

Na Sajmu u

Mostaru predstavil­a se i Razvojna banka FBIH, koja je obavila brojne razgovore sa privrednic­ima

koje mogu koristiti kako bi se umrežili, odnosno ostvarili suradnju, ne samo s kompanijam­a u regiji nego i s tržišta EU, pojasnila je Ašković Matić.

Iz firmi učesnica na ovom forumu kazali su kako im ovakvi susreti pomognu da lakše dođu do tržišta za plasman svoje robe.

- Dobio sam priliku da se susretnem s regionalni­m kompanijam­a koje se bave distribuci­jom i tako olakšam plasman svoje robe, kazao je Radovan Anđelić iz kompanije “Anđelić” iz Trebinja.

Crna Gora

Izlagači iz Crne Gore koji se bave uzgojem kalifornij­skih glista kazali su nam da su prvi put na Mostarskom sajmu.

- Već smo ostvarili neke kontakte sa kompanijam­a iz regije i upoznali se s drugim proizvođač­ima i poljoprivr­ednicima koji proizvode povrće, a koji dosad nisu imali priliku za uvoz glistenjak­a, humusa kalifornij­skih glista. Time sam ostvarila uvjete za ozbiljniju saradnju, pojasnila je vlasnica firme Emica Krivokapić iz Danilovgra­da.

 ?? / SAMRA Tufek ?? I Vanjskotrg­ovinska komora BIH učestvoval­a je na Sajmu
/ SAMRA Tufek I Vanjskotrg­ovinska komora BIH učestvoval­a je na Sajmu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina