Oslobodjenje

Sarajevo očarava up

Sarajevo nije samo simbol otpora i nade, to je grad mostova, susreta, zajedničko­g života, grad otvoren prvenstven­o za potrebe i interese čovjeka

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Član Predsjedni­štva BIH Željko Komšić, gradonačel­nica Sarajeva Benjamina Karić, članovi delegacije Vlade KS-A i Carmel Agius, predsjedni­k Međunarodn­og rezidualno­g mehanizma za krivične sudove (MICT), jučer su povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, položili cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači te odali počast šehidima i poginulim borcima. Cvijeće je položeno na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992 - 1995. kao i na Spomen-obilježju ubijenim policajcim­a u Velikom parku te Spomen-parku Vraca.

Ulične borbe

Prije 77 godina glavni grad Bosne i Hercegovin­e oslobođen je od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, a 6. aprila 1992. je počela duga opsada Sarajeva.

Oslobađanj­e Sarajeva od fašističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata počelo je 28. marta 1945. Probojem 334. puka obalom Miljacke do Marijin-dvora u noći 6. aprila završene su ulične borbe u Sarajevu. Do zore je njemačka 181. divizija napustila svoja posljednja uporišta, a u međuvremen­u su preko Vraca i Mojmila u južni dio grada ušli i pripadnici 5. crnogorske udarne brigade.

Sarajevo je 6. aprila u osam sati bilo slobodno, a od tada se 6. april obilježava kao Dan grada.

Na isti datum 47 godina poslije Sarajevo kreće u novu bitku. 5, odnosno 6. aprila 1992. počela je najduža opsada u modernoj evropskoj historiji, opsada u kojoj je poginulo više od 11.000 građana, od čega više od 1.600 djece.

Član Predsjedni­štva BIH Željko Komšić rekao je da je ponosan kada govori o Sarajevu.

U sklopu obilježava­nja 6. aprila, Dana grada Sarajeva, predstavni­ci Gradske uprave pustili su 500 golubova mira koji su poletjeli ispred Vijećnice. Golubovi su simboli mira, slobode i ljubavi.

Sarajevska Vijećnica jedan je od simbola grada koji je brutalno uništen tokom agresije na BIH granatiran­jem sa položaja vojske Republike Srpske, prilikom čega je skoro sav bibliotečk­i fond u potpunosti uništen i izgorio. Biblioteka koja je bila smještena u današnjoj zgradi Gradske uprave tada je imala nešto više od 150.000 naslova.

- Sarajevo je nevjerovat­no mjesto. Postoje i drugi lijepi gradovi, ali Sarajevo je nevjerovat­no po tome što se nikad ne predaje. Sarajevo ne vole samo oni koji zapravo ne vole ljude. Ne vole ga fašisti, nacisti, nacionalis­ti, ali svi drugi koji imaju iole dobre namjere prema drugim ljudima, vole Sarajevo. Sarajevo vas uvijek

Sarajevo je nevjerovat­no po tome što se nikad ne predaje i ne vole ga oni koji ne vole ljude, rekao je Komšić, član Predsjedni­štva BIH

25. augusta 1992. zgrada tadašnje Gradske vijećnice i Nacionalne biblioteke Bosne i Hercegovin­e zapaljena je usljed granatiran­ja. Izgorjelo je oko 90 posto knjiga, a u pokušaju da spasi barem dio, život je od gelera granate izgubila biblioteka­rka Aida Buturović. Imala je 32 godine i spremala je doktorsku disertacij­u.

- Za Aidu, za sve koji su svoj život položili kako bismo mi nastavili živjeti. Da se nikome, nikada ne ponovi, poručili su iz Gradske uprave Sarajeva.

 ?? / Didier Torche ?? Obnova je koštala nešto više od dva miliona KM
/ Didier Torche Obnova je koštala nešto više od dva miliona KM
 ?? / Senad GUBELIĆ ?? Dan grada je obilježila i delegacija Vlade KS-A
/ Senad GUBELIĆ Dan grada je obilježila i delegacija Vlade KS-A
 ?? / Didier Torche ?? Cvijeće je na Kovačima položio i član Predsjedni­štva BIH
/ Didier Torche Cvijeće je na Kovačima položio i član Predsjedni­štva BIH
 ?? ?? Golubovi su poletjeli ispred Vijećnice
Golubovi su poletjeli ispred Vijećnice

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina