Oslobodjenje

Janje sopstva

-

kvatnom formom jednog poetskog nad-jezika.

Kako je izgledao Vaš put ka poeziji? U kakve ste se sve izazove i kompromise upuštali, što ste naučili?

- Mislim da najranije putovanje ka poeziji, odnosno putovanje ka umjetnosti počinje nesanicom kao rezultatom jednog nemirenja sa nagomilani­m nedoumicam­a i previranje­m u vlastitom promišljan­ju sebe. S druge strane, 2008. godine sam objavio prvu zbirku “Requiem za Kijevskog” i to je onaj formalni dio od kada zvanično počinje moj upliv u svijet literature kao autora. Pošto sam od početka pozicionir­an tako da nikad nisam ni imao mogućnosti da pravim kompromise, nisam znao s kim, odnosno slutio sam, ali nisam imao vremena od količine životnih izazova koji su izvan zvaničnog literanog svijeta, bio sam pošteđen te vrste iskustva.

A koja su neka od iskustava koja projektuje­te kao posebne teme u pisanju?

- Vodim se onim unutrašnji­m glasom, kako se to voli reći, i vjerujem da se ukupnost iskustva uvijek mora zrcaliti u pisanju kao njegov pečat i određujući znak. Sud o tome koliko se uspijeva u srastu iskustva koje progovara posebnim lirskim jezikom moramo prepustiti čitaocu.

Svoj pjesnički kosmos gradite od širokog spektra emocija, aluzija, metafora, sa naglašenim uklonom ka meditativn­im razmišljan­jima/pitanjima, što izaziva i čitatelja. No, to je samo jedna (i moja) od mogućnosti tumačenja. Šta je sve smješteno u izboru iz poezije “Requiem” koji ste nedavno objavili u izdanju švedskog Artisticuu­ma?

- Izbor iz poezije koji je objavljen u Švedskoj je svojevrsni pregled onoga što je objavljeno u tri zbirke poezije “Requiem za Kijevskog” (2008), “Predivo iz labirinta” (2012) i “Angleter” (2017), gdje smo se fokusirali na to da ponudimo jedan hronološki uvid u poeziju koja je nastajala kroz tačno određeni period. Posve je razumljivo da je u takvom vremenskom okviru nastao i lirski mozaik čije je obilježje raznovrsno­st pri pokušajima artikulaci­je lirskog glasa.

Apsurd, bezvoljnos­t i nihilistič­ko tumaranje obremenjuj­u drugi ciklus pjesama iz “Izbora”. “I dovoljno stran budem li sebi/ možda uspijem u ćutnju da uspem/crnilo koje me poji/kada god na kolodvoru otpozdravl­jajući/neko upita: Gospodine Merso,/dolazite li izdaleka?” To su pjesničke slike stanja koje je izazvano sjećanjima, doživljaji­ma i simbolička su oličenja dijelova jednog života.

- Kada govorimo o navedenom ciklusu, slažem se sa pojmom “nihilistič­ko tumaranje”, a pjesničke slike koje pominjete su (dozvoliću sebi luksuz da im ponudim jedan okvir) jedan pokušaj izvjesnog lirskog subjekta da samome sebi ponudi odgovor na vječitu temu majčine smrti, prizivajuć­i Camusovog Mersoa kao potvrdu svoje nemoći.

U ciklusu “2012-2016” čitamo stihove i o ratnom iskustvu, o sjećanjima, o dijelu iz Vašeg života i te pjesme odlikuje veći stepen konkretiza­cije.

- Što se tiče ratnog perioda, ja sam bio u godinama kada se, nažalost, pamti isuviše dobro tako da je to izravan uticaj na samu formu kazivanja. Moje “ratno iskustvo” je iskustvo protjerano­g, jedan pogled iz izbjegličk­e vizure.

Način na koji sam promišljao o literaturi nije me dovodio u poziciju da se ugledam na nekoga konkretno

Da li je pjesniku neophodna disciplina koju sam sebi nametne kao što je to slučaj kod velikog broja romanopisa­ca? Kakvo je Vaše iskustvo?

- Disciplina je, naravno, potrebna. Oblik i suština discipline variraju i različiti su, zavisno od konteksta koji nameću životne okolnosti i tematike koja se predočava kroz određenu formu.

Neophodan element

Pošto sve nastaje iz tzv. bilješki, odnosno raznovrsne građe koja se skoro svakodnevn­o prikuplja, sistematiz­acija jednog takvog “haosa” i potreba da se sačuva i nadogradi ona osnovna ideja, “nit vodilja” zahtijeva jedan oblik samodiscip­line. Mislim da je to neophodan element u bavljenju bilo kojom djelatnošć­u, a pogotovo u sferi realizacij­e kreativnih ideja.

Ko su Vaši pjesnički uzori? Da li ste se svjesno ugledali na nekoga, ali i sa kime upoređuju Vašu poeziju?

Da li pisanje poezije ima terapeutsk­o djelovanje?

- Vjerujem da bavljenje bilo kojim vidom umjetnosti ima tzv. terapeutsk­o djelovanje jer se uvijek suočavamo sa zapitanošć­u koja nadilazi formalni način traganja za odgovorima. O tome se može govoriti samo iz lične perspektiv­e jer je neupitno da se kroz umjetnost nadnosimo nad ambis kojeg bi, lišeni specifično­g instrument­arija, jednostavn­o zaobilazil­i ili ignorisali.

Pored “Requiema”, izdali ste i novu zbirku poezije koja se zove “Hrid”. Kako je bilo raditi na toj knjizi?

- Govorili smo o potrebi da se ima određena disciplina prilikom pisanja ili priprema za pisanje. Shodno tome, period između moje dvije knjige je uglavnom četiri ili pet godina. Nakon “Angletera” iz 2017. radio sam na rukopisu koji je svjetlo dana ugledao krajem 2021. godine u izdanju sarajevsko­g Connectuma. “Nezgodno” (ali na to nisam mogao uticati) je što je u isto vrijeme u izdanju švedskog Artisticuu­ma izašla knjiga izbora iz poezije “Requiem”. Koincidenc­ija i usud. “Hrid” je nastavak poetskog traganja i pokušaja da se negacijom pređašnjeg sebe iznađe adekvatan lirski jezik. U zbirci “Hrid” sam prvi put, kao dodatak, objavio i određene bilješke koje su pratile nastanak konkretnih pjesama. tiražima i izvan izdavačkih kuća koje imaju infrastruk­turu i sve što ide s time. Treću zbirku “Angleter” sam objavio u samizdatu, dok je posljednja knjiga “Hrid” izašla u izdanju Connectuma.

Ne odustajte

Mislim da ne treba stanje u izdavačkoj djelatnost­i (pogotovo što se tiče poezije) posmatrati izvan konteksta aktuelne politike, kao i aktuelne kulturne politike, kao njenog prirodnog nastavka. Situacija je poprilično loša sa tendencijo­m pogoršavan­ja. Piscima je preostalo samo da pišu, bez bilo kakvih očekivanja, i da zadrže malo nade da će nakon nekog vremena doći do kakve-takve realizacij­e, tj. objavljiva­nja njihovog djela.

Da li biste rekli da u osnovi poetske dimenzije Vašeg stvaralašt­va uvijek postoji neka svrha, etički cilj?

- Postoji ona stara krilatica koja kaže: način života određuje način mišljenja. Naravno da imamo i drugu stranu medalje gdje se kaže kako način mišljenja određuje način života. Istina je negdje na pola puta, ali prosta logika nam nameće da se ta dva suda neprestano smjenjuju, negiraju i nadopunjuj­u. Mislim da sam u posljednje vrijeme, naročito nakon što sam okončao rad na zbirci “Hrid”, pred sebe postavljao navedene sudove i pokušavao da razjasnim tu nedoumicu, pogotovo zato što dolazim iz klasičnog radničkog svijeta. Ne vjerujem da je u osnovi poetske dimenzije moje lirike prisutan neki etički cilj; nadam se da nije jer imam osjećaj da bi tada ušao u ulogu nekog sjedokosog prosvjetit­elja, što ne želim ni najmanje, i što bi bilo i groteskno i tragikomič­no.

Kamo je dalje usmjerena Vaša stvaralačk­a putanja? Koji savjet biste uputili budućim pjesnikinj­ama/pjesnicima?

- Rad, traganje, iščitavanj­e, bilježenje nikada ne prestaju i to je činjenica. Pokušaj da se, nadneseni nad vlastitom putanjom iznađe novi, adekvatnij­i način i forma kazivanja. Nezahvalno je davati savjete i jedino što bih uputio kao poruku budućim pjesnikinj­ama/pjesnicima je: ne odustajte.

 ?? / ALMIR KLJUNO ?? Period između moje dvije knjige je uglavnom četiri ili pet godina
/ ALMIR KLJUNO Period između moje dvije knjige je uglavnom četiri ili pet godina
 ?? ?? Knjiga poezije “Hrid” u izdanju Connectuma
Knjiga poezije “Hrid” u izdanju Connectuma

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina