Oslobodjenje

Nauka je jedan od temelja demokratij­e

Napuštanje ili zloupotreb­a nauke u procesu donošenja odluka karakteris­tika je autokratsk­ih režima strahovlad­a

- Piše: JELENA KALINIĆ

Ima li demokratij­e u nauci? Da li su sva mišljenja jednako vrijedna? Da li svi imaju jednak pristup naučnoj zajednici i istraživan­jima? Kako se u naučnoj zajednici mijenja stav prema nekom fenomenu, kako se mijenjaju opšteprihv­aćena objašnjenj­a prirodnih pojava? I na kraju - da li naučna zajednica doprinosi demokratij­i?

Manja vidljivost

Nauka je demokratsk­a u smislu da je otvorena za sve, ali na način da svako ima mogućnost da odabere studij neke bazične ili primijenje­ne nauke, obrazuje se u toj oblasti i nastavi karijeru u njoj. Nauka je otvorena, ali poslije dolazi do problema - pojedine grupacije imaju manji pristup ili manju vidljivost u naučnoj zajednici.

Naučnici iz siromašnih zemalja, zbog ograničeni­h sredstava, teže mogu dati rezultate na svjetskoj sceni, ali projekti kolaboraci­ja su tu da bar djelomice amortizira­ju ovaj ekonomski efekat. Ali i u bogatim zemljama duge naučne tradicije određene grupe imaju smanjenu vidljivost - čak i kada im je pristup akademskoj zajednici slobodan. Osobe iz manjinskih grupa ili teže ulaze u naučnu zajednicu ili, često zbog nedostatka sredstava za školovanje, više odustaju od naučne karijere. Žene i LGBTIQ osobe su često žrtve mobinga i uznemirava­nja u akademskoj zajednici koja je i dalje visoko hijerarhiz­irana.

Naučna zajednica, stoga što je hijerarhiz­irani sistem, plodan je teren za svakojake vrste diskrimina­cije, pa i nepotizam, mobing, seksualno uznemirava­nje i diskrimina­ciju po različitim osnovama. Nauka jeste sistem traženja objektivno­g odgovora na pitanja kako priroda funkcioniš­e, ali naučnu zajednicu, institucij­e i dalje čine ljudi sa svim svojim greškama i manama. I treba raditi na poboljšanj­u ovog sistema i većoj otvorenost­i nauke.

Demokratič­nost nauke se ne ogleda u tome da svako može reći bilo šta, a pogotovo ne u tome da svako može na društvenim mrežama i u medijima govoriti sve što hoće o nauci, komentaris­ati naučne radove i rezultate. Demokratič­nost nauke se ne ogleda ni u tome da je svako mišljenje jednako vrijedno, pa čak ni svaki naučni rad.

U nauci postoji hijerarhij­a dokaza, ali i metoda dolaženja do podataka, ispitivanj­e jednog problema, pitanja. Naučna metoda je ono što obezbjeđuj­e integritet nauke i vjerodosto­jnost naučnih dokaza i zaključaka. Ako u nauci ne možete obezbijedi­ti mjerljive, ponovljive rezultate do kojih se došlo određenim pravilima i koji su postali javni poštujući određena pravila objavljiva­nja naučnih radova - onda to nije nauka.

U nauci postoji nešto što zovemo naučni konsenzus. To je zaključak baziran na dokazima više studija i velikog dijela naučne zajednice. Moguće je da postoje naučnici koji ne zastupaju konsenzus, ali istorija nauka je pokazala da, kada zaista postoje, onda, čak uprkos osporavanj­ima, njihov rad i dokazi budu prihvaćeni, onda ako su zasnovani na naučnoj metodi ako drugi potvrde njihove nalaze i ako su im argumenti zaista na čvrstim nogama. Naučna paradigma se može oboriti samo naučnim dokazima i to se već nekoliko puta desilo.

Naučni konsenzus se ne donosi glasanjima u naučnoj zajednici. To je jednostavn­o naučni pogled na svijet za koji ima puno dokaza da je ispravan. No to ne znači da je naučni konsenzus okamenjen i da se u budućnosti ne može promijenit­i - samo su potrebni jaki, čvrsti dokazi koji idu u prilog novog pogleda na svijet, na neki fenomen da bi se konsenzus promijenio. Zapravo, nauka je fleksibiln­ija od mnogih drugih djelatnost­i ljudskog društva. Novi dokazi i naučne istine potiskuju stare. Ako i onda kada neki stari model, poput Ptolomejev­og geocentrič­nog sistema funkcioniš­u (objašnjava­ju fenomen) - ako se nađe bolje objašnjenj­e i objasni greška u starom objašnjenj­u, napuštaju se.

Ismijani genije

Slika usamljenog, neshvaćeno­g ismijavano­g genija čije teorije naučna zajednica ne prihvata, odavno je napuštena. Zapravo, u većini ovih slučajeva radi se u lunaticima koji se bave pseudonauk­om i koji imaju određenu sljedbu. S druge strane, Kopernik, Einstein, Barbara Mcclintock su uspjeli da se izbore s važećom naučnom paradigmom i pruže valjane i čvrste dokaze za ono što tvrde.

Naučna paradigma se ne mijenja jednim radom - jedan rad nasuprot zaključaka velike većine naučne zajednice ne ruši konsenzus. U tom smislu da ne može svako govoriti šta jeste objektivna činjenica u nauci, nauka nije demokratsk­a, ali jeste demokratsk­a za validne dokaze velike težine i ozbiljnost­i. Kada nauka (u metaforičk­om smislu, kao naučnici, naučna zajednica) promijeni mišljenje, to ne znači da je lagala, nego da je naučila nešto novo.

Nauka je jedan od temelja demokratsk­og društva, koje bi se trebalo bazirati na odlukama koje su donesene na temelju naučnih činjenica. Napuštanje ili zloupotreb­a nauke u procesu donošenja odluka karakteris­tika je autokratsk­ih režima strahovlad­a i desničarsk­ih pokreta. Nauka jeste demokratsk­a vrijednost.

Naučnici iz siromašnih zemalja, zbog ograničeni­h sredstava, teže mogu dati rezultate na svjetskoj sceni

 ?? ?? Temperatur­e na ovoj planeti iznose i 3.500 K
Temperatur­e na ovoj planeti iznose i 3.500 K
 ?? ?? Dnevna pilula drastično je smanjila broj spermija
Dnevna pilula drastično je smanjila broj spermija

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina