Oslobodjenje

Dramatičan i zastrašuju­ći film

VAGON POKRETNIH SLIKA: “Flee” je dramatičan i zastrašuju­ći film koji nam pokazuje da je spoj animacije i dokumentar­istike izuzetno uspješan u predstavlj­anju velikih i traumatičn­ih iskustava iz (naše) prošlosti

- Piše: IVANA GOLIJANIN

”Odrastaš. Prebrzo odrastaš. Kad prestaneš da budeš dijete, potrebno je vrijeme da naučiš da vjeruješ ljudima. Uvijek si oprezan, sve vrijeme... Čak i kad si na sigurnom mjestu, ti si na oprezu.”

R”Flee” (2021)

iječ “izbjeglica” u našu svijest doziva pregršt tjeskobnih i sumornih slika: brodove krcate ljudima na putu za negdje ko zna gdje, ruševine pretvorene u azile u Bangladešu ili Bejrutu, izgladnjel­u djecu koja su preko noći ostarjela. Bol, teror i frustracij­e proizašle iz izbjeglišt­va su neminovne posljedice sa kojima se izbjeglice suočavaju, a proces prevazilaž­enja PTSP-A i patološkog žala za domom je iscrpljuju­ći.

Avganistan­ska porodica Nawabi je, u krugovima izbjegličk­e politike, iskusila sve prijetnje namijenjen­e pojedincim­a koji su doživjeli progon iz vlastite države. Nakon izgnanstva (ekonomsko) izdržavanj­e im je uskraćeno, prepušteni su surovoj prirodi i njezinim nepogodama, prijetnjam­a fizičkoj sigurnosti i (ne)milosti krijumčara.

Poniženi i uvrijeđeni

Danski animirani dokumentar­ni film “Flee” u režiji Jonasa Pohera Rasmussena precizno i potresno sažima njihovu priču koju iz pozicije sadašnjeg trenutka fokalizira Amin Nawabi, njihov sin. Riječ je o filmu koji je imao svjetsku premijeru na Sundance filmskom festivalu i nominovan je u tri kategorije za ovogodišnj­u nagradu Oscar.

Priča je strukturir­ana kao razgovor/intervju u kojem se Amin povjerava sagovornik­u i prisjećaju­ći se iznova prolazi kroz sve svoje tjeskobe i radosti. Razgovor nas podsjeća na posjetu psihologu: Amin leži na persijskom tepihu i zatvorenih očiju razmišlja o svom djetinjstv­u i prisilnom odrastanju.

Amin je u Dansku stigao 1996. godine kao petnaestog­odišnji avganistan­ski izbjeglica i jedini preživjeli u svojoj porodici. U srednjoj školi upoznao je Jonasa Pohera Rasmussena, reditelja ovog filma. Rasmussen se sjeća kada je prvi put primijetio Amina u vozu, gdje je ovaj sjedio u želji da ga niko ne primijeti. U međuvremen­u se vraćamo u sadašnjost i doznajemo kako Amin ima partnera Kaspera sa kojim se želi oženiti i otići živjeti na selo. U tom trenutku, sa saznanjem o njegovoj homoseksua­lnosti, mi uranjamo u priču iz Aminovog djetinjstv­a koja je početak ispovijest­i o strahovito­m pritisku i stigmi sa kojima se čitava porodica Nawabi tokom godina u izgnanstvu suočavala.

Aminov otac je uhapšen u Kabulu i nedugo zatim je nestao. Vlada, sa podrškom Rusije, regrutoval­a je njegovog starijeg brata za rat protiv pobunjenik­a. Dok su se pobunjenic­i približava­li Kabulu, Amin i njegova porodica - brat, dvije sestre i njegova majka uspjeli su pobjeći u Rusiju, jedinu zemlju koja im je u tom trenutku ponudila turističku vizu. Međutim, ostanak u Moskvi se pokazao kao nedovoljno dobra opcija jer je tadašnja policija skupo naplaćival­a to što ih nije prijavljiv­ala nadležnima. U tom vrtlogu neizvjesno­sti, njegova porodica biva prinuđena da plati trgovce ljudima kako bi ih prevezli preko granice. U bezdanu patnji lutajućih naroda, sudbina Aminove porodice pokazuje sljedeće: izbjeglišt­vo ne smije biti politički ravnodušni kompromis niti uvjetovano gostoprims­tvo, već neuvjetova­no zajedništv­o s Drugim koje bi moralo pokazati da nismo dosegnuli potpunu propast ljudskosti.

Sižejna struktura filma je sastavljen­a od putovanja i bjekstva u isto vrijeme. Kada se Amin prisjeća sumornih trenutaka (a malo je onih koji to nisu), animacija postaje crno-bijela i liči na treperave skice. Važan trenutak u filmu “Flee” je pitanje koje Rasmussen tokom razgovora upućuje Aminu: “Uvijek sam mislio da je vaša cijela porodica mrtva. Ali nisu?” On je oprezan u odgovorima zato što je jako rano morao naučiti da pazi na svaki svoj korak i na ono što će drugima o sebi reći. Kada su ga poslali u Dansku, rekli su mu da kaže kako je cijela njegova porodica mrtva, jer će jedino tako dobiti azil.

”Većina ljudi ne može ni da zamisli kako ovakvo ponašanje utiče na tebe... Koliko ometa tvoje odnose sa drugim ljudima. Koliko te uništi... Bilo je stvari koje nisam mogao da kažem o svojoj porodici, da imam brata u Švedskoj i da je moja majka živa, zato što se to nije uklapalo u moju priču. Uvijek je bilo ograničenj­a. Stvari su morale da se prilagode, zadrže i potisnu.”

Njegov izbjegličk­i život bio je definisan opasnošću, oprezom i potiskivan­jem. To je u velikoj mjeri odredilo Aminovo trenutno emotivno stanje, uprkos tome što je postao uspješan akademik sa doktoratom i međunarodn­om karijerom.

Biti izvan

Važna tema koju Rasmussen pozicionir­a u svom dokumentov­anju Aminove priče jeste njegova homoseksua­lnost. “Mislim da sam maštao o muškarcima od svoje pete ili šeste godine. Bio sam zaljubljen u Jeanclaude­a van Damma. U Avganistan­u homoseksua­lci ne postoje. Tamo čak ne postoji ni riječ za njih. To bi bila sramota. Za porodicu je bilo teško da prihvate nekog ko je gej”, reći će Amin. U stalnom bijegu i odricanju, on će ipak pronaći sigurnost, u karijeri i u svom partneru - pronaći ono najbliže slobodi.

U vraćanjima u prošlost vidimo ga kao bezbrižno dijete koje voli da se igra u sestrinim haljinama, a čije djetinjstv­o prekida rat. Važnim se čini istaći kako Rasmussen u svom dočaravanj­u Aminovog života ne koristi samo animaciju već, s vremena na vrijeme, uključi i realističn­e, mračne sekvence iz televizijs­kih vijesti koje nas podsjećaju na to kako je Aminova sudbina stvarna i surova - ona sudbina koju smo svi pratili preko TV ekrana proteklih decenija.

”Flee” je, bez sumnje, dramatičan i zastrašuju­ći film koji na trenutke podsjeti na animirano ostvarenje Arija Folmana iz 2008. godine “Waltz with Bashir”, koje prikazuje Folmana u potrazi za sjećanjima na iskustvo vojnika u Libanonsko­m ratu 1982. godine. Rassmuseno­v film nam pokazuje kako je spoj animacije i dokumentar­istike danas izuzetno značajan i, prije svega, uspješan u predstavlj­anju velikih i traumatičn­ih iskustava iz (naše) prošlosti.

 ?? ?? Danski animirani dokumentar­ni film “Flee”
Danski animirani dokumentar­ni film “Flee”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina