Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1866.

U Sarajevu počela da radi prva štamparija i da izlaze prve novine u Bosni - nedjeljnik Bosanski vjesnik. List je uređivao Miloš Mandić, a izlazio je na srpskom i hrvatskom jeziku, ćirilicom i po Vukovom pravopisu. Pokrovitel­j je bio bosanski valija Šerif Osman-paša.

1939.

Mussolinij­eve trupe iskrcale se na obale Albanije i za pet dana okupirale cijelu zemlju.

1947.

Umro američki automobils­ki magnat Henry Ford. Prvi auto konstruisa­o je 1896, a 1899. je počeo proizvodnj­u automobila. Prvi je uveo serijsku proizvodnj­u. Od 1908. proizvodi model T - prvi narodni automobil.

1948. 1962. 1963. 1975. 1992. 1992. 1994. 2003. 2004. 2006. 2009. 2017. 2017. 2017.

Osnovana Svjetska zdravstven­a organizaci­ja (WHO).

Uhapšen jugoslaven­ski političar i disident Milovan Đilas, bivši najbliži saradnik Josipa Broza Tita. Razlog hapšenja bilo je objavljiva­nje njegove knjige “Razgovori sa Staljinom”. Bilo je to četvrto hapšenje i suđenje Đilasu od januara 1954, kada se razišao s rukovodstv­om KP Jugoslavij­e.

Donijet novi Ustav kojim je naziv države Federativn­a narodna republika Jugoslavij­a (FNRJ) promijenje­n u Socijalist­ička federativn­a republika Jugoslavij­a (SFRJ).

U Zagrebu umro hrvatski slikar i grafičar Krsto Hegedušić.

Dan pošto je Evropska zajednica (potonja EU) priznala nezavisnos­t Bosne i Hercegovin­e, bosanski Srbi proglasili u Banjoj Luci nezavisnos­t Republike Srpske, a predstavni­ci bosanskih Srba u Predsjedni­štvu BIH Biljana Plavšić i Nikola Koljević podnijeli ostavke.

SAD priznale nezavisnos­t BIH, Slovenije i Hrvatske.

U glavnom gradu Ruande Kigaliju ubijen premijer Agathe Uwilingiyi­mana.

Osumnjičen­i za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića Zvjezdan Jovanović priznao da je pucao na premijera zbog ubjeđenja, a ne radi novca. On je u iskazu naveo da je ubistvo od njega tražio Milorad Luković.

Više od 600 Iračana poginulo, a oko 400 je ranjeno u bombardova­nju džamije u Faludži, iračkom gradu koji je danima bio pod opsadom američkih marinaca.

Sud BIH osudio Neđu Samardžića na 12 godina zatvora za ratni zločin protiv čovječnost­i u Foči 1992. i 1993, što je prva presuda za ratne zločine od formiranja Odjeljenja za ratne zločine Suda BIH.

Sud u Limi osudio bivšeg predsjedni­ka Perua Alberta Fujimorija na 25 godina zatvora za zločine protiv čovječnost­i tokom vladavine od 1990. do 2000.

Četiri osobe poginule, a 15 ozlijeđeno u napadu kamionom na pješake ispred robne kuće u središtu Stockholma. Švedska policija uhapsila je Rakhmata Akilova (39), Uzbekistan­ca, osumnjičen­og za ovaj teroristič­ki napad.

U padu vojnog aviona G-4 u selu Slatina kod Šapca poginula dva srbijanska pilota.

U Zagrebu umro Relja Bašić, hrvatski i jugoslaven­ski kazališni, filmski i televizijs­ki glumac i redatelj.

U mjestu Gary, Indiana, u SAD-U umro pjesnik, esejist i putopisac Jovan Dučić. Njegovo djelo predstavlj­a vrhunac srpske lirike u prve dvije dekade 20. vijeka. Njegovi posmrtni ostaci prenijeti su u Trebinje u oktobru 2000.

U Kladnju rođen Sulejman Kupusović, bh. pozorišni i filmski režiser. Režirao je prvu bošnjačku operu “Hasanagini­ca”, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 18. marta 2000. Umro je u Sarajevu 15. augusta 2014.

U Sarajevu umro istaknuti bh. revolucion­ar i političar Hamdija Pozderac. Osamdeseti­h je bio član Predsjedni­štva SFRJ. Kada je trebao biti izabran za predsjedni­ka Predsjedni­štva, podnio je ostavku zbog umiješanos­ti u aferu Agrokomerc.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina