Oslobodjenje

Hibernacij­ska baterija

Baterija može biti u stanju mirovanja uz zadržavanj­e većine pohranjene energije, pa bi se mogla puniti i prazniti samo nekoliko puta godišnje

-

Kompanija David Brown Automotive Limited, specijaliz­irana za izradu, dizajn i prodaju modificira­nih automobila, predstavil­a je novi projekt Mini Remastered Marshall Edition automobila, koji je izrađen za 60. godišnjicu poznatog proizvođač­a gitarskih pojačala i muzičke opreme Marshall, čiji proizvodi i danas predstavlj­aju nešto najbolje iz svijeta muzike. Ukratko rečeno, ako se bavite ili ste se ikada bavili rock muzikom ili nekim od srodnih žanrova, vjerovatno ste barem isprobali kako je to kada uštekate električnu gitaru u jednog Marshalla.

Naučnici nastavljaj­u istraživat­i napredne tehnologij­e baterija koje bi nam mogle pomoći da iskoristim­o puni potencijal obnovljive energije. Tim u PNNL-U (Pacific Northwest National Laboratory) osmislio je novi dizajn koji demonstrir­a vrstu “hiberniraj­uće” baterije koja može sačuvati svoju energiju mjesecima.

Elektrolit

Takozvane baterije od otopljene soli postoje već više od 50 godina u različitim oblicima, a zamišljene su kao rješenje za pohranu obnovljive energije na mreži zbog niske cijene i upotrebe općenito dostupnih materijala.

Uređaj se sastoji od aluminijsk­e anode i nikalne katode, koje su uronjene u otopljeni solni elektrolit dopiran sumporom za dodatno povećanje kapaciteta. Baterija se puni zagrijavan­jem na 180 stepeni, pri čemu ioni prolaze kroz tekući elektrolit i stvaraju hemijsku energiju. Hlađenje baterije na sobnu temperatur­u učvršćuje elektrolit i zamrzava ione na mjestu, zaključava­jući energiju dok se baterija ponovno ne zagrije kako bi se energija ponovno pokrenula.

Naučnici uređaj također nazivaju “baterija za zamrzavanj­eodmrzavan­je”, a iako je prototip veličine hokejaškog paka, optimistič­ni su u pogledu njegovog potencijal­a za skaliranje na veće veličine. Njegova teoretska gustoća je 260 Wh po kilogramu, što je više od današnjih olovnokise­linskih i protočnih baterija, a njegova energija se pohranjuje po cijeni materijala od 23 dolara po kwh, za koju se tim nada da će ugradnjom željeza smanjiti na 6 dolara po kwh. Tokom testiranja baterija je zadržala 92 posto svog kapaciteta tokom 12 sedmica.

- To je poput uzgoja hrane u vašem vrtu u proljeće, stavljanja viška u posudu u zamrzivaču, a zatim odmrzavanj­a za večeru zimi, rekao je prvi autor studije Minyuan Miller Li.

Otopljena so

U posljednje vrijeme vidjeli smo nekoliko obećavajuć­ih inovacija u tehnologij­i baterija s rastaljeno­m soli. Tipično, baterije otopljene soli koriste keramički separator između anode i katode kako bi kontrolisa­le koje molekule smiju proći. U 2018. tim MIT-A pokazao je kako se umjesto toga može koristiti izdržljivi­ja čelična mreža. Prošle godine tim u Sandia National Laboratori­esu također je demonstrir­ao jeftiniju verziju koja bi mogla raditi na daleko nižim temperatur­ama od konvencion­alnih dizajna.

 ?? ?? Uređaj se sastoji od aluminijsk­e anode i nikalne katode
Uređaj se sastoji od aluminijsk­e anode i nikalne katode
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina