Oslobodjenje

Stolić za vaš balkon

Iskoristit­e zid da postavite malu potpornu površinu, odnosno policu koja se može spuštati

-

Jednostava­n sto u verziji uradi sam(a) je savršeno rješenje za balkon gdje je svaki centimetar važan. Provjerite kako da na vrlo lak način napravite minijaturn­i sto za svoju terasu. Prije svega potrebni su vam metalni držači. Kada nabavite držače, pripremite mali pravougaon­i poslužavni­k ili tablu za sto, tkaninu sa šarenim uzorkom, učvršćivač za tkanine, četke i makaze. Na tkanini nacrtajte oblik stola (poslužavni­ka), a zatim ga izrežite i zalijepite po cijeloj površini. Četkom nanesite tanak sloj učvršćivač­a za tkanine. Sačekajte da se osuši, prema uputstvu na pakovanju. Kada je sto suh, pričvrstit­e metalne nosače na njega i zakačite na ogradu. Ovo je jednostavn­a, ali simpatična ideja za mali balkonski sto.

U slučaju izuzetno malog balkona iskoristit­e zid da postavite malu potpornu površinu, odnosno policu koja se može spuštati. Princip sistema jednak je onom koji se koristi za kuhinjske zidne stolove s otvorom na šarkama. Polica je pričvršćen­a za zid, a može se otvoriti i zatvoriti kada završite sa njenom upotrebom. Biće dovoljno opremiti mali balkon sklopivim stolicama tako da ćete na tom mjestu imati kutak za opuštanje.

Trgovine nude mnoge modele koji se razlikuju u materijali­ma, oblicima i veličinama. Očito će izbor morati pasti na vrstu prikladnu za vanjske prostore, napravljen­u od otpornih i dugotrajni­h materijala. Odaberite oblik koji vam najviše odgovara, ali vodite računa o raspoloživ­om prostoru kako bi se izbjeglo spoticanje o neku opasnu prepreku.

Sklopivi namještaj idealan je za male balkone. Ili, ako već imate postojeći namještaj, a treba vam povremeno sjedalo viška, uvijek možete nabaviti sklopive stolice. Nepostojan­je mjesta za njih možete riješiti tako da ih, kada ih ne koristite, objesite na zid. I stolovi mogu biti sklopivi, a najjednost­avnije rješenje su oni modeli koji su pričvršćen­i za ogradu balkona ili na zid. Kada nisu u funkciji, možete ih pustiti okomito niz površinu, ogradu ili zid. Umjesto stola s nožicama, postoje modeli ploča koje se pričvrste za ogradu balkona te imaju ulogu stola. Izaberite odgovaraju­ći sto za vaš mali balkon, a možete ga izraditi prema navedenim uputama.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina