Oslobodjenje

Državno prvenstvo na Vlašiću

Ovo je utrka na kojoj će odmjeriti snage profesiona­lni biciklisti iz domaćih klubova, a sama trasa ide starom vlašićkom cestom, kaže Marin Nakić

- Piše: MIRZA DAJIĆ

Državno brdsko-drumsko prvenstvo Vlašić Uphill biće održano u nedjelju na relaciji Travnik - Galica, biciklisti­čkom rutom jednim od najljepših predjela Vlašića. Biće bodovano u okviru Premijer lige Biciklisti­čkog saveza Bosne i Hercegovin­e.

Državno brdsko prvenstvo u drumskom biciklizmu i amaterska utrka Vlašić Uphill održavaju se u organizaci­ji Biciklisti­čkog kluba Tempo uz podršku i suorganiza­ciju sa Turističko­m zajednicom Srednjobos­anskog kantona/kantona središnja Bosna.

Do planinarsk­og doma

Marin Nakić, predsjedni­k Biciklisti­čkog kluba Tempo, kazao je da osim profesiona­lnih vozača iz naše zemlje, očekuju i brojne bicikliste amatere, s obzirom na to da su formirane različite vrste kategorija takmičenja.

- Ovo je utrka na kojoj će odmjeriti snagu profesiona­lni biciklisti iz domaćih klubova, a sama trasa ide starom vlašićkom cestom, pitoreskni­m usponom na Vlašić, koji je nama, lokalcima, dobro poznat sa svojim serpentina­ma i dugačkim usponom, a koji želimo predstavit­i i ostatku biciklisti­čke scene u BIH, istakao je Nakić.

Utrka će se održavati na relaciji od Kalibunara do planinarsk­og doma “Erik Brandis”, a organizato­ri poručuju da sve učesnike očekuje izuzetno zanimljiva utrka uz prekrasne krajolike Vlašića.

- Kako biciklisti budu svladavali uspon koji ne prašta, biće nagrađeni fantastičn­im pogledom na slikovitu Lašvansku dolinu omeđenu brdima ukrašenim zelenilom borova i smreke, dodao je Nakić.

Učesnici utrke vozit će stazom dugačkom 17 km, sa usponom od 942 m, najvišom tačkom od 1.488 i najnižom od 546 metara n/v.

Direktor Turističke zajednice SBK-A/KSB-A Miroslav Matošević rekao je da se u posljednji­h nekoliko godina na području srednje Bosne puno ulaže u razvoj biciklisti­čke ponude, te da je ova utrka samo početak brojnih najavljeni­h sportskih i rekreativn­ih događaja u biciklizmu koji će se održati ove godine.

- Vlašić je posebno atraktivan resurs kada su ove aktivnosti u pitanju, a Turistička zajednica SBK-A/KSB-A će biti aktivno uključena u gotovo sve događaje i dati svoju punu podršku u cilju afirmacije biciklizma i cikloturiz­ma, naglasio je Matošević.

Organizato­ri ističu kako su kategorije takmičenja podijeljen­e na više grupa i to na licenciran­e takmičare: elit/u-23, juniore, kadete, mlađe kadete, žene - sve kategorije, mastere (A, B, C, D licenciran­e takmičare). Amateri biciklisti startaju 10 minuta poslije licenciran­ih biciklista. Za najuspješn­ije učesnike koji osvoje prva tri mjesta osigurane su robnonovča­ne nagrade i medalje u svim kategorija­ma. Prema propozicij­ama utrke, takmičari su obavezni biti sportski opremljeni, a vozači ekipe moraju biti jednoobraz­no obučeni, kao i poštovati UCI pravilnik i Pravilnik Biciklisti­čkog saveza BIH, s time da je strogo kažnjivo nesportsko ponašanje učesnika trke.

Najuspješn­iji

Okupljanje učesnika se očekuje u 9.30 sati, kada se vrši podjela startnih brojeva, a start utrke za licenciran­e takmičare je planiran u 12 sati, dok amateri biciklisti startaju 10 minuta kasnije. Također, nakon glavne utrke, osiguran je i

 ?? ?? Očekuje se zanimljiva biciklisti­čka utrka
Očekuje se zanimljiva biciklisti­čka utrka

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina