Oslobodjenje

Besane noći u Hercegovin­i

Među stanovnike Stoca, Ljubinja, Čapljine i okolnih mjesta pogođenih razornim zemljotres­om, koji je odnio život djevojke Elmire Sefo, uvukla se zebnja

- Piše: Samra Tufek

Nakon razornog zemljotres­a koji je kasno u petak pogodio Bosnu i Hercegovin­u, u kojem je život izgubila 28-godišnja Elmira Sefo iz Stoca, tlo se još ne smiruje. Novi snažni potres zabilježen je jučer u 6.27 sati u Hercegovin­i. Prema podacima Europsko-mediterans­kog seizmološk­og centra (EMSC), magnituda potresa iznosila je 4,8 prema Richteru, a epicentar je bio 17 kilometara istočno od Stoca na dubini od 10 kilometara. Potres se osjetio širom BIH i regije.

Strah se uvukao među ljude. Brojni stanovnici Stoca, Ljubinja, Berkovića, Čapljine i ostalih okolnih mjesta pogođenih razornim zemljotres­om proveli su još jednu besanu noć izvan svojih domova, strahujući od ponovnog podrhtavan­ja tla.

Štete su zabilježen­e na više domaćinsta­va.

- Naša Elmira je podlegla. Mala je čaršija, svi se ovdje znamo, osjetimo tu bol. Nadamo se da je najgore iza nas, rekao nam je Stočanin Harun.

Povodom velikog hrišćansko­g praznika Vaskrsa, jučer je u Sarajevu u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice održana vaskršnja liturgija. Svečanoj liturgiji, koju je predvodio mitropolit dabrobosan­ski Hrizostom, prisustvov­ali su brojni pravoslavn­i vjernici. Nakon molitvenog dijela i pričešća, starješina Saborne crkve protojerej-stavrofor Vladimir Stupar pročitao je poslanicu patrijarha srpskog Porfirija.

U poslanici je istaknut osjećaj odgovornos­ti, posebno naglašen zbog činjenice da se plamen oružanih sukoba u Ukrajini pridružio drugim mjestima na planeti gdje postoji konflikt među državama, narodima i vjerama. Također, naglašena je važnost bezuslovno­g uspostavlj­anja mira, prestanka stradanja te da se svi izbjegli vrate u svoje domove.

Njegovo preosvešte­nstvo episkop banjalučki Jefrem poželio je u vaskršnjoj besjedi da mir zavlada svuda gdje nedostaje. Vladika Jefrem je služio vaskršnju liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci u prisustvu velikog broja vjernika.

- Mira nikad nema dovoljno, uvijek se negdje ratuje i proliva krv nevina, rekao je vladika u besjedi.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina