Oslobodjenje

Najviše stradanja podnosi običan čovjek

U Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice održana je vaskršnja liturgija uz prisustvo velikog broja vjernika i pročitana poslanica patrijarha Porfirija u kojoj se poziva na mir u Ukrajini

-

Povodom velikog hrišćansko­g praznika Vaskrsa jučer je u Sarajevu u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice održana vaskršnja liturgija uz prisustvo velikog broja vjernika, javila je Anadolija.

Svečanoj liturgiji, koju je predvodio mitropolit dabrobosan­ski Hrizostom, prisustvov­ali su brojni pravoslavn­i vjernici koji su molitvama dočekali Vaskrs, jedan od najznačajn­ijih blagdana, a kojim se proslavlja povratak Isusa Hrista u život, odnosno njegovo vaskrsnuće.

Bespoštedn­i ratovi

Nakon molitvenog dijela i pričešća, starješina Saborne crkve protojerej-stavrofor Vladimir Stupar pročitao je poslanicu patrijarha srpskog Porfirija.

”Mi se na golgotsku goru svagda uspinjemo, draga deco duhovna, jer smo pozvani da svedočimo živoga Boga u svetu i tako učestvujem­o u spasenju svakog Božjeg stvorenja”, navodi se u poslanici i dodaje:

”Ovaj osećaj odgovornos­ti među nama je danas posebno naglašen zbog sveopšte krize u svetu i činjenice da se plamen oružanih sukoba na prostorima Ukrajine pridružio onim drugim mjestima na planeti gde postoji konflikt među državama, narodima i verama. Saosećamo i sastradava­mo sa svim pravoslavn­im hrišćanima, braćo i sestre, saosećamo i sastradava­mo sa svim ljudima ovoga sveta gledajući kako se sukobi na ukrajinsko­m tlu i širom vaseljene još više produbljuj­u”.

Dalje se navodi da dok se na mnogim mjestima u svijetu vode bespoštedn­i ratovi, najviše stradanja podnosi običan čovjek.

”Šta ćemo mi koji smo sabrani danas u prazniku nad praznicima, ugrijani toplinom domova, reći onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i rasuti po tuđini? Budimo okrenuti ljubavi, draga djeco duhovna, jer nas na to upućuje glas samog anđela nad praznim grobom Hristovim”, piše u poslanici.

Dodaje se da “vrijeme provoditi u ubjeđenju da se virtuelnim svijetom nezdravog umišljanja i konzumacij­om materijaln­ih dobara može zadobiti istinsko blagostanj­e, znači biti osuđen na život bez dostojanst­va i slobode”.

Vaskrs se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, kao i njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom

Najznačajn­iji dani

Najveći hrišćanski praznik u godini Vaskrs se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, kao i njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom. Vjernici jedni drugima ovaj praznik čestitaju riječima “Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse”.

Pravoslavn­i vjernici se nakon liturgije okupljaju u domovima uz svečanu trpezu na kojoj dominiraju crveno jaje i vaskršnji hljeb. Običaj je da na stolu stoje obojana i ukrašena jaja.

Veliki petak, Velika subota i Vaskrs, koji je uvijek u nedjelju, najznačajn­iji su dani u crkvenom kalendaru.

 ?? / ANADOLIJA ?? Komšić među mještanima
/ ANADOLIJA Komšić među mještanima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina