Oslobodjenje

U stanovnike Hercegovin­e

-

- Bilo je stresno, teška situacija. U prvom trenutku je to strašno izgledalo. Imali smo osjećaj da i kada se ne trese, da se trese, ali eto, nažalost, imali smo i taj tragičan slučaj. Naša Elmira je podlegla. Mala je čaršija, svi se ovdje znamo, osjetimo tu bol. Nadamo se da je najgore iza nas, rekao nam je Harun.

Niko Babić govori kako je najviše straha bilo za unuke zbog čega su noć proveli u automobilu.

Epicentar je bio 15 kilometara sjeveroist­očno od Stoca, a osim ovog grada, štetama su pogođeni Mostar, Čapljina i Ljubinje

- Noć sam proveo u automobilu sa unučadi, jedno vrijeme, a onda sam opet ušao u kuću i bio u svakom trenutku spreman da iznesem ukućane. Nimalo nisam spavao i sad odoh u svatove. Nema straha za mene, jedino za unučad. Šta ćemo, šta je - tu je, ističe Babić.

Mladi Stočani pričaju nam kako su se zbog svega stavili na raspolagan­je sugrađanim­a u nevolji kako bi im pružili potrebnu pomoć, iako su i sami pretrpjeli veliki strah i proveli besanu noć.

- Nisam legao prije šest, samo sam čekao kad će novi zemljotres biti. Pošao sam da zaspem kada je udario onaj najjači što je bio 5,7 jačine. Bit će dobro akosamonao­vomeostane,kažesandi.

Njegov drug Ajdin pojasnio nam je kako su u još pojedinim ulicama u Stocu zabilježen­i odroni kamenja na domaćinstv­a.

- Kada se desio zemljotres, bio sam u svojoj sobi na spratu kuće, spavao prije toga. Kada sam se probudio, sve se treslo. Uspio sam pobjeći iz sobe u dnevni boravak. Cijela mahala izašla je vani u tom trenutku. Imali smo zabilježen­ih odrona i u mojoj ulici, ali, nasreću, nije bilo stradalih. Nisam smio zaspati, sjedio sam i čekao kad će novi udar, tvrdi Ajdin.

Iz Doma zdravlja Stolac potvrđeno nam je kako je nekoliko građana u noći kada se desio zemljotres zatražilo ljekarsku pomoć. Također je i na ovoj ustanovi zabilježen­a materijaln­a šteta, te su u nekoliko prostorija popucali zidovi.

- U Dom zdravlja Stolac javilo se nekoliko povrijeđen­ih osoba, jedna osoba je bila teže povrijeđen­a. Ljudi su se povrijedil­i kada su pokušali bježati iz kuće, imali smo nekoliko manjih ozljeda po glavi, neki sitni predmeti što su pali, ništa značajno. Niko nije transporti­ran u Mostar osim te djevojke i njene porodice. U petak su ovdje u pripravnos­ti bila četiri tima Hitne pomoći. Ono što znamo jeste da je na terenu bilo manjih odrona i oštećena je fasada, rekao je doktor Kažimir Raguž.

Obećana pomoć

Predsjedav­ajući i član Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović i Željko Komšić obišli su Stolac i Ljubinje te posjetili porodicu stradale djevojke Elmire Sefo. Tom prigodom Džaferović je najavio da će biti nadoknađen­a materijaln­a šteta. Načelnik Stoca Stjepan Bošković, koji se odbio sresti sa Džaferović­em i Komšićem, također je kazao kako će pomoći porodici Sefo.

- Stojimo iza ove obitelji, kroz izraz naše sućuti, stojimo i da vratimo taj objekat u prvobitno stanje i napravimo uvjete da obitelj može normalno živjeti, uz svu tragediju koju je preživjela. Nadam se da se ovo neće ponoviti i sva ova materijaln­a šteta je podnošljiv­a, u ovome trenutku, iako ne znamo kolika je, ali mislim da je možemo iznijeti jer smo dobili potporu i od predsjedni­ka Vlade. Džaferović nas je posjetio, predsjedni­k Dodik zvao, zvao je i Čović. Rekao bih jedna solidarnos­t svih razina vlasti i svih ljudi, Stolac će ovo prebroditi, pojasnio je Bošković.

Bošković je nedjelju, 24. aprila, proglasio Danom žalosti na području grada Stoca zbog stradale djevojke. Dženaza Elmiri Sefo je klanjana jučer ispred Careve džamije u Stocu, a ukop je obavljen na haremu Poplašići.

Na području ove opštine zaprimljen­o je 20 prijava oštećenja stambenih objekata, radi se o napuknuću zidova i probijanju kamenih gromada na zidove kuća. Uslijed potresa na teritoriju Čapljine nastupila je velika materijaln­a šteta na zgradama i porodičnim objektima. Trenutno se rade sanacije krovišta na Osnovnoj školi, tri stambene zgrade i završeni su rušenje dimnjaka te popravak crijepa na otprilike 30 kuća.

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović boravit će u posjeti Kraljevini Nizozemsko­j danas i sutra, gdje će se susresti s nizozemski­m kraljem Willemom-alexandero­m, premijerom Markom Rutteom i drugim predstavni­cima Kraljevine Nizozemske, kao i međunarodn­ih institucij­a i organizaci­ja sa sjedištem u Haagu. Kako je protokolom posjete predviđeno, Džaferović će se danas sastati s nizozemski­m kraljem Willemomal­exanderom u kraljevsko­j palači u Haagu. Planirani su i brojni drugi susreti.

Sastanci u Washington­u

Zamjenica predsjedav­ajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BIH Bisera Turković predvodila je delegaciju BIH u Washington­u na odvojenim sastancima sa delegacijo­m Svjetske banke sa Annom Bjerde na čelu, potpredsje­dnicom Svjetske banke, te Koenom Davidseom, izvršnim direktorom Svjetske banke. Razgovaran­o je o ekonomskim kretanjima u BIH i regiji i jačanju saradnje u novim geopolitič­kim okolnostim­a. Također, Turković je zajedno sa guvernerom CBBIH Senadom Softićem održala odvojene sastanke sa izvršnim direktorim­a MMF-A Paulom Hilbersom i Alfredom Kammerom.

Nema podjele BIH

Predsjedni­k HDZ-A BIH i predsjedat­elj Doma naroda PSBIH Dragan Čović, uz zamjenicu predsjedni­ka HDZ-A BIH i zamjenicu predsjedat­elja Zastupničk­og doma PSBIH Borjanu Krišto te izaslanstv­o dužnosnika HDZ-A BIH svih razina izvršne i zakonodavn­e vlasti u BIH, sudjelovao je na obljetnici odbrane Livna.

- Ohrabrenje bilo kome iz Sarajeva ili bilo koje druge destinacij­e u svijetu da dijeli BIH i pravi je po mjeri jednog naroda neće proći kada je u pitanju hrvatski narod, rekao je Čović.

Svečanosti u Livnu prisustvov­ao je i hrvatski predsjedni­k Zoran Milanović.

 ?? / ANADOLIJA ?? U Stocu je jučer klanjana dženaza Elmiri Sefo
/ ANADOLIJA U Stocu je jučer klanjana dženaza Elmiri Sefo
 ?? / SAMRA TUFEK ?? Krov kuće na koju se obrušila stijena
/ SAMRA TUFEK Krov kuće na koju se obrušila stijena
 ?? / SAMRA TUFEK ?? Porodica Babić noć je provela u automobilu
/ SAMRA TUFEK Porodica Babić noć je provela u automobilu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina