Oslobodjenje

Zašto su stopirane

Beskomprom­isna borba protiv štampanja diploma nastavlja se u USK-U, dok se u drugim dijelovima države i dalje o tome šuti

- Piše: fahrudin Bender

Ruski su građani ravnodušni prema onome što njihova vlast radi u Ukrajini

U Krajini su bili ohrabreni aktivnosti­ma od prošle godine u Kantonu Sarajevo, gdje je konkretno Ured za borbu protiv korupcije KS-A poslužio kao inspiracij­a. U to vrijeme je sarajevski Ured, vršeći provjeru vjerodosto­jnosti diploma zaposlenih u javnom sektoru u KS-U, podnio 22 izvještaja Kantonalno­m tužilaštvu zbog sumnje da se radi o krivotvore­nim diplomama. Ovom provjerom je obuhvaćeno ukupno 22.360 osoba zaposlenih u javnom sektoru KS-A.

Bihaćka praksa

Iz izvještaja o procesu provjere diploma u javnim institucij­ama USKA jasno je da je proces počeo krajem 2020, ali i da se prilikom provjera pojavio problem. Trebalo je na svim javnim univerzite­tima za provjeru pojedinačn­e diplome platiti 100 KM. Na Univerzite­tu u Bihaću je takva odluka zbog procesa provjere stavljena van snage, a traženo je od Vlade USK-A da u budžetu planira sredstva za provjeru. Zatim, provjera nije mogla biti izvršena za diplome Koledža za industrijs­ki menadžment u Ljusini jer je zatvoren, a njihov pravni sljedbenik je Visoka međunarodn­a škola u Cazinu koja je pod istragom.

Izvršena je provjera 50 institucij­a i utvrđeno da 35 diploma nije vjerodosto­jno. Uključujuć­i one neprovjerl­jive iz Ljusine, Vite plus i Nezavisnog univerzite­ta iz Banje Luke, to je dodatnih 9 sumnjivih diploma.

Nevjerodos­tojne diplome nađene su po jedna u kantonalno­j inspekciji, Tužilaštvu, općinskim sudovima Bihać, Cazin, Sanski Most i Velika

Kladuša, a šest u Kantonalno­m sudu. U Zavodu zdravstven­og osiguranja jedna, u Domu zdravlja Ključ 2, Sanski Most 3, Bosanski Petrovac 5, socijalno-pedagoškoj zajednici 2, u Osnovnoj školi Vrnogreč 5, u vrtiću u Bihaću dvije, te u vrtiću Bosanska Krupa, Osnovnoj školi Brekovica i srednjoj mješovitoj Bosanski Petrovac po jedna.

Verifikaci­ja diploma započeta je, ali još nije dovršena, i u školama Skokovi, Cazin 1, Gata, zatim RTVU USK-A, Domu zdravlja Bihać, Bolnici u Sanskom Mostu, Službi za zapošljava­nje USK-A, a na kraju i kod rekordera po broju uposlenih u Unsko-sanskim šumama sa 560 i MUPU USK-A sa 1.040 uposlenika.

Provjereno je, dakle, samo oko 1.200 zaposlenih, a nije još oko 50

 ?? / ODMORI U BIH ?? Bihać: U USK-U je verifikaci­ja započeta krajem 2020. godine, no još traje
/ ODMORI U BIH Bihać: U USK-U je verifikaci­ja započeta krajem 2020. godine, no još traje
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina