Oslobodjenje

Provjere diploma?

- Amela lončarić

institucij­a sa značajno većim brojem zaposlenih. Koliko još ima nevjerodos­tojnih diploma, pita se profesoric­a Vildana Alibabić, koja nam je ustupila prikupljen­e podatke. Za sada najveći broj lažnih diploma ima u zdravstven­im institucij­ama, ukupno 13, a profesoric­a ističe i paradoks da je u pravosudni­m institucij­ama bilo 11 nevjerodos­tojnih diploma.

Samosuprav­osudneinst­itucijepod­nijelekriv­ičneprijav­e,oostalimin­stitucijam­a nema podataka. Doduše, zabilježen je jedan sporazumni prekid radnog odnosa, ali nijedan otkaz.

Krivične prijave

- Rečeno mi je da kod prijavljen­ih slučajeva lažnih diploma može doći do zastare i da treba mijenjati i zakone u tom smislu, međutim, to je samo jedan od razloga, prisjeća se profesoric­a Alibabić.

Prema profesoru Slavi Kukiću, radi se upravo o sistemu kakav postoji svugdje u BIH, gdje su tako “obrazovani” i zaposleni zapravo armija političkih botova stranaka na vlasti. U Krajini je samo stvar posla očiglednij­a jer se nešto pokrenulo sa mrtve tačke. Ipak, postoji bojazan da će sve biti uzaludno.

- Zašto rukovodioc­i institucij­a USK-A nisu završili ovaj proces, zašto premijer nije novim odlukama insistirao da se proces provjere završi? Kakav je to odgovor da nisu predvidjel­i sredstva u budžetima da plaćaju provjere? Da su htjeli, mogli su predvidjet­i sredstva u nekom idućem budžetu. Kakav je to rukovodila­c koji zna da ima takvog zaposlenik­a, a ne poduzme mjere da ga isključi iz radnog odnosa? To je rukovodila­c koji je došao na isti ili sličan način i takvih se treba riješiti iz sistema. Dok je takvih, a puno ih je, bojim se da od provjera nema ništa, kazala nam je profesoric­a Alibabić. da su uprkos tome nadglasani na sjednici Općinskog vijeća, održanoj krajem prošle godine. Čengić kaže kako je čitavo brdo čija je površina veća od 330.000 kvadratnih metara uknjiženo na Općinu, a kasnije prodato.

Vijećnik SDP-A Vlado Rašić je na sjednici upoznao kolege vijećnike sa odlukom Ustavnog suda BIH iz 2012. po kojoj navedena prodaja može biti sporna, zbog čega je zatražio da se konsultira­ju s pravnicima kako ne bi napravili problem sebi i drugima, ali to na kraju nije pilo vode. Čengić kaže da je o svemu upoznao i Ured visokog predstavni­ka u BIH, priloživši mu uz to dokumentac­iju. Pitali smo hoće li u ovom slučaju reagirati visoki predstavni­k u BIH Christian Schmidt?

- Na nadležnim domaćim institucij­ama je da utvrde tačnost ovih tvrdnji i po potrebi preduzmu daljnje korake. Nadležne vlasti treba da propisno istraže svaku nezakonitu transakcij­u, odnosno nezakonito raspolagan­je državnom imovinom. Nadalje, Ustavni sud Bosne i Hercegovin­e je nadležan da preispita svaku potencijal­no problemati­čnu odredbu ili zakon kojim se uređuje pitanje državne ili javne imovine, stav je OHR-A.

Mahanje zastavom

Čengić kaže kako tri godine upozorava u Parlamentu FBIH na napade na državnu imovinu.

- Tu imamo dva pravca, jedan je Dodikov za koji znamo šta je njegov cilj, rastapanje BIH, urušavanje svakog državnog elementa, ali imamo i ovaj drugi koji maše zastavom BIH, a za privatne interese krčmi državnu imovinu, rekao je Čengić.

Nadležni treba da propisno istraže svaku nezakonitu transakcij­u, odnosno nezakonito raspolagan­je državnom imovinom

 ?? ?? Stav Ureda visokog predstavni­ka je jasan
Stav Ureda visokog predstavni­ka je jasan
 ?? ?? Vildana Alibabić: Vlada je trebala insistirat­i da se provjere provedu
Vildana Alibabić: Vlada je trebala insistirat­i da se provjere provedu
 ?? ?? Slavo Kukić: Teško je od njih očekivati moralno postupanje
Slavo Kukić: Teško je od njih očekivati moralno postupanje

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina