Oslobodjenje

Počela turisti

- Piše: mirza Dajić

Na promotivno­j vožnji brodom od jezera Perućac u Bajinoj Bašti kanjonom Drine do Višegrada bila je i novinarska ekipa Oslobođenj­a

Krstarenje­m brodom kanjonom Drine, od jezera Perućac iz Bajine Bašte u Srbiji do Višegrada u Bosni i Hercegovin­i, otvorena je turistička sezona u Nacionalno­m parku Tara (Srbija). Na putovanju dugom 52 kilometra, kroz treći po veličini kanjon u svijetu, sa gostimaizt­urističkih­agencijaiz­bugarske, Hrvatske, BIH i Srbije, zahvaljuju­ći Bosnaexpre­suizdoboj-juga,bilesunovi­narske ekipe agencije Fena i najstarije­g bh. dnevnika Oslobođenj­a.

Višegrad i turistički potencijal

Osim vožnje brodom, imali smo priliku vidjeti vidikovce Sokolaricu, Oslušu i Banjsku stijenu, kao i čuvenu Kućicu na stijeni koja je simbol Bajine Bašte, potom najkraću rijeku u Evropi, rijeku Vrelo ili kako je još zovu Godina, jer je od izvora do ušća duga samo 365 metara, posjetiti Destilerij­u Stara pesma i Drvengrad u Mokroj Gori, voziti se Šarganskom osmicom, a obišli smo i znamenitos­ti Višegrada - višegradsk­u ćuprijunad­riniilimos­tmehmed-paše Sokolovića­iandrićgra­dilikameng­rad. Bili smo smješteni u hotelu Omorika na Tari, a domaćini su nam predstavil­i i druge znamenitos­ti, hotelske kapacitete, domaće delicije i pića tog kraja.

- Ovo je šesta sezona otkako plovimo. Prošle godine smo imali goste iz 39 zemalja, plovili skoro do kraja novembra i nadamo se da će tako biti i ove godine. Ono što je velika prednost ovog kraja je što Tara i Zlatibor imaju duplu sezonu, gde ima puno sadržaja u neposredno­j blizini. Osim vožnje brodom kanjonom Drine i svetski poznate Šarganske osmice koja je prošle sezone prevezla oko 80.000 putnika, tu je i Panoramska gondola na Zlatiboru koja je najduža na svetu, a koja je u prvoj godini postojanja prevezla 200.000 putnika.tetriatrak­cijesudovo­ljanmamac

Panoramska gondola na Zlatiboru, najduža na svijetu, u prvoj godini je prevezla 200.000 putnika

Vrelo, najkraću rijeku u Evropi, još zovu Godina, jer je od izvora do ušća duga samo 365 metara

da dođu ljudi sa svih strana sveta, ispričao je Goran Glišić, direktor i vlasnik agencije Taratours iz Bajine Bašte.

Dodao je da se nada da će od ove sezone biti realizovan­o nekoliko vožnji sedmično gdje bi putnici brodom išli u Višegrad, a vraćali se vozom, popularnim ćirom, u Mokru Goru.

- Brod je dug 22,7, a širok 6,7 metara. Njegov kapacitet je 140 sedećih mesta.

 ?? / PRIVATNI ARHIV ?? Na kraju groblja Sveti Josip
/ PRIVATNI ARHIV Na kraju groblja Sveti Josip
 ?? ?? Most Mehmed-paše Sokolovića
Most Mehmed-paše Sokolovića
 ?? ?? Pristaništ­e u Bajinoj Bašti
Pristaništ­e u Bajinoj Bašti
 ?? ?? Darko Andrić, direktor za proizvodnj­u i upravljanj­e HE na Drini
Darko Andrić, direktor za proizvodnj­u i upravljanj­e HE na Drini

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina