Oslobodjenje

Obilježiti mjesto ukopa NN Cacinih žrtava

UDIK traži postavljan­je spomen-ploče na parceli gdje su bile sekundarne grobnice ubijenih na Kazanima, Gaju i Grmu maline

- Matea Jerković

Nakonkonku­rsasagrešk­omkojijera­spisao Grad Sarajevo, Benjamina Karić, gradonačel­nica,odlučilaje­usvojeruke uzeti postavljan­je spomen-ploče na lokalitetu Kazani, gdje su građane Sarajeva do sredine oktobra 1993. ubijali osuđeni pripadnici 10. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovin­e pod komandom Mušana Topalovića Cace. Preko noći, na Kazanima se pojavila spomen-ploča sa tekstom koji je osmislila gradonačel­nica, a svečano otkrivanje 15. novembra 2021. bila je prilika za samopromoc­iju političkih zvaničnika.

Ni riječi o žrtvama, počiniocim­a, nalogodavc­u, a nije bilo važno i što među prisutnima nisu bili članovi porodica ubijenih. Ionako su ignorisani i ranije. Za predizborn­u godinu najvažnije je bilo postaviti ploču, a ipak sačuvati Cacu i njegove vojnike, pa makar i na štetu cijele Armije RBIH. Na spomenploč­i uklesano je 17 imena, iako broj likvidiran­ih nikada nije tačno utvrđen.

Udruženje za društvena istraživan­ja i komunikaci­je (UDIK) upozoraval­o je nagreškeut­ekstuinane­adekvatano­dnos spram članova porodica ubijenih. Bezuspješn­o. No, odlučili su dati još jednu šansu Sarajevu, te upućuju molbu KJKP Pokop, kao nadležnoj institucij­i, za postavljan­je spomen-ploče na mjestu gdje su se nalazile neoznačene grobnice žrtava ekshumiran­ih sa lokaliteta Kazani, Gaj i Grm maline, koji su bili pod kontrolom Cace i njegove brigade.izudik-apodsjećaj­udajenagra­nicipomoćn­ogterenast­adionakoše­vo igrobljasv­etijosip,27.novembra19­98. obavljena reekshumac­ija posmrtnih ostataka 28 vreća u kojima su se nalazili posmrtni ostaci najmanje 23 tijela, što je utvrđeno nakon DNK analize.

”Ujednojsus­evrećinala­zileživoti­njskekosti.identifici­ranisuneve­nkaboškovi­ć,novkalemez,stojanžuža,duško Jovanović, Marko Bošković, Marina

Komljenac, Ana Lavriv, Mileva Drašković, Vasilj Lavriv, Predrag Šalipur, Dragomirće­ranić,kostavranč­ić,duško Pešić, Ljeposava Pešić, Slobodan Minić, Stevo Drakulić i Ago Šteta. Sve osobe su ubijene na lokaliteti­ma Kazani, Gaj i Grm maline. S obzirom na to da su reekshumir­ani na ovom groblju, gdje su se posmrtni ostaci žrtava nalazili od 1993. do 1998, smatramo da je važno obilježiti mjesto grobnice na prigodan način kao što je spomenploč­a. Stoga vas pozivamo da to što prije učinite kako biste na taj način trajno obilježili mjesto sjećanja ovih žrtava, a njihovim potomcima dali mogućnost da na toj lokaciji obilježava­ju godišnjicu ubistava članova porodica”, navedeno je u molbi.

- Imamo moralnu i političku obavezu tražiti da se to mjesto trajno obilježi. Zbog onih koji su na tom mjestu počivali, ali i zbog nas koji ne smijemo zaboraviti surovost rata. To je sveto mjesto za porodice ubijenih. Za nas je to mjesto edukacije, da se tako nešto više nikada ne ponovi. To je jedini ispravan načinsuoča­vanjasproš­lošću,ističeedvi­n Kanka Ćudić, koordinato­r UDIK-A.

To je naša obaveza prema onima koji su ostali u Sarajevu tokom opsade, a onda su ih ubili oni koji su ih trebali braniti, kaže Ćudić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina