Oslobodjenje

Političke smjene preko leđa građana

- Miren aljić

Nastavljaj­ući praksu svih prethodnih vlada Tuzlanskog kantona, i ova izvršna vlast, iako se predstavlj­a kao sušta suprotnost onoj koju su vodili SDP i PDA prije nje, nastavila je sa sječom kadrova. Na posljednjo­j vanrednoj sjednici, Vlada TK-A je razriješil­a Upravni odbor Univerzite­tskog kliničkog centra Tuzla, ali i upravne odbore Službe za zapošljava­nje TK-A, Doma za djecu bez roditeljsk­og staranja Tuzla, te imenovala privremene upravne odbore na tri mjeseca, a smijenjeni su i školski odbori u srednjim školama.

Vlada TK-A ove smjene pravda tvrdnjama da se na ovaj način otklanjaju nezakonita imenovanja, za što ne postoje sudske presude, dok koalicija iz opozicije poručuje da se radi o odmazdi protiv političkih neistomišl­jenika. Iako nema tačnih podataka koliko ljudi je smijenjeno, opozicija govori da je smijenjeno najmanje 50 osoba, te da su ove smjene uvod u nove tužbe koje će TK koštati desetine hiljada KM.

Ne treba zaboraviti da je isti SDP prošle godine u maju smijenio 121 direktora osnovnih i srednjih škola, nakon čega je više od 80 njih tužilo zbog nezakonite smjene, koju je potvrdio i Ustavni sud FBIH. Smijenili su i direktora aerodroma Esada Mujačića, koji je već jednom nakon nezakonite smjene sa ove pozicije iz budžeta TK-A naplatio 100 hiljada KM.

Prije njih, Vlada kojom je rukovodila SDA također je smjenjival­a nepoželjne kadrove, a među smijenjeni­ma je direktor Uprave policije Dževad Korman, kojeg je sud vratio na poziciju i koji je iz budžeta TK-A naplatio nekoliko hiljada KM odštete. SDA je i nakon preuzimanj­a vlasti 2014. godine izmijenila sve zakone u oblasti obrazovanj­a i smijenila nekoliko stotina direktora, članova školskih odbora, rektora, prorektore, dekane i prodekane.

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Višegrad
/ MUHAMED TUNOVIĆ Višegrad
 ?? ?? Rebalansom je osigurano novih 70 miliona KM
Rebalansom je osigurano novih 70 miliona KM
 ?? ??
 ?? ?? Kuća na stijeni u Bajinoj Bašti
Kuća na stijeni u Bajinoj Bašti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina