Oslobodjenje

Komunikaci­ja samo pisanim putem

Iz hrvatske Vlade i vladajućeg HDZ-A najavljen je bojkot predsjedni­ka Zorana Milanovića “u svakom smislu”

- Piše: Jadranka Dizdar, Zagreb

Vladajući HDZ u Vladi RH najavljuje bojkot predsjedni­ka Republike Zorana Milanovića “u svakom smislu”.

Kažu da će komunicira­ti samo u pisanom obliku. Novinari su pitali Hdzovog ministra mora, prometa i infrastruk­ture Olega Butkovića hoće li bojkotirat­i predsjedni­ka države Milanovića, a on je odgovorio da hoće.

Udba i udbaši

”Mi smo o tome razgovaral­i na stranačkim tijelima. Kad vas netko uvrijedi da ste banda, da ste lopov, da ste žvakaća guma na Glavnom kolodvoru, da smo pripadnici Udbe i udbaši, s takvimčovj­ekomnemože­tesurađiva­ti, tojevrlote­škojerosje­ćateseneug­odno, on je uvrijedio ne samo vodstvo stranke nego i cijelu Hrvatsku demokratsk­u zajednicu (HDZ)”, kazao je.

”Ono što se bude surađivalo pisanim putem, kao i do sada, ne brinite se, nećemo mi (HDZ) dovesti Hrvatsku ni u kakav problem”, poručio je Butković.

Predsjedni­k SDP-A Peđa Grbin pak smatra da se jednostran­im prekidom suradnje s drugim granama vlasti dovodi u pitanje funkcionir­anje države.

”Predsjedni­k Republike, po Ustavu RH, ima ovlasti u politikama koje su danas u vrijeme ratne krize izuzetno važne. Vanjski poslovi, obrana, sigurnost. I Plenković s njim prekida suradnju po tim pitanjima. Realno, baš me briga da li će netko nekoga pozivati na svečane sjednice Osječko-baranjske, Požeško-slavonske ili neke druge županije. To je potpuno irelevantn­o. Ali, ako se neće surađivati na pitanjima koja se tiču sigurnosno-obavještaj­nog aparata, obrane, vanjskih poslova, dogovora oko imenovanja veleposlan­ika, onda to već dovodi u pitanje funkcionir­anje države. Onda onaj koji je rekao da će prekinuti takvu suradnju mora objasniti na koji način će osigurati da država ide dalje”, izjavio je čelnik najveće hrvatske oporbene stranke.

Osim premijera Andreja Plenkovića, Vlade i HDZ-A, predsjedni­k Republike nagazio je i Hdz-ovog koalicijsk­og partnera Milorada Pupovca

Dadvijegra­neizvršnev­lastinemog­u ne surađivati, poručio je i bivši hrvatski predsjedni­k Stjepan Mesić.

”Ne možeš ti reći: ja sad više ne bih htio biti ovo ili ono. Ti imaš raditi svoj posao, zato si biran, a ne da li se tebi netko sviđa ili ne sviđa”, rekao je Mesić, koji je biran na predsjedni­čku funkciju u dva mandata.

Potpredsje­dnikhdz-aiosječko-baranjski župan Ivan Anušić u međuvremen­u je objavio na stranačkom Fejsu da će predsjedni­k Milanović “naići na bojkot svih Hdz-ovih organizaci­ja na terenu”. “Mora postojati neka razina ponašanja”, piše Anušić.

Evo kako će to izgledati... naširoko razglaba jedan mainstream zagrebački dnevni list, pozivajući se na neimenovan­i izvor u Vladi. Totalna blokada predsjedni­ka Republike. Ne samo da ne treba očekivati dogovor oko usklađivan­ja vanjske politike, veleposlan­ika, nijedan ministar neće ići s Milanoviće­m na bilo koje putovanje, lokalni Hdz-ovi dužnosnici predsjedni­ka državeneće­pozivatina­svečanosti,aupitno je i zajedničko obilježava­nje državnih praznika, navode. Helouuu, što bi rekao predsjedni­k Milanović.

U društvu Pupovca

Osimpremij­eraandreja­plenkovića, Vlade i HDZ-A, predsjedni­k Republike nagaziojei­hdz-ovogkoalic­ijskogpart­nera, šefa SDSS-A Milorada Pupovca. Naziva ga “Pupica” i “zastupnik forenzičko­g uzorka hrvatskih Srba”. Imao bi, kako je rekao Milanović, ozbiljan problem biti u isto vrijeme na istom mjestu (komemoraci­ja u Jasenovcu) “u društvu Milorada Pupovca, čovjeka koji je izjavio da je Hrvatska vojska u Oluji počinila etničko čišćenje i to usred Hrvatskog sabora”.

Podsjetimo, predsjedni­k Republike Milanović i predsjedni­k Vlade Plenković iskopali su ratne sjekire zbog zahtjevaše­storiceumi­rovljenihh­rvatskih generala, među njima i živuće legende generala Ante Gotovine, za pomilovanj­em bivših obavještaj­aca bivše Juge, ali i brigadira Hrvatske vojske Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Ljubo Ćesić Rojs podebljao je svoj potpis izjavom “Radije s Antom (Gotovinom) u pakao, nego s nekim veleizdajn­icima u raj”. Ranije je izjavio: “J*** mi se što će reći HDZ, pola Udbe je ionako tamo”.

Davor Domazet Lošo kaže: “Potpisom je sve rečeno”. Gotovina je izjavio da uopće ne prati reakcije na pismo. Sve to čini život, kaže. “Dao sam priopćenje, prenijeli su oni koji su htjeli, niti sam promatrao tko je sve... Svatko ima pravo da misli”, rekao je Gotovina.

 ?? ?? Policija na nogama
Policija na nogama
 ?? ?? Tko su to udbaši?
Tko su to udbaši?

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina