Oslobodjenje

Civili se pod hitno

Erdogan i Zelenski jučer su telefonski razgovaral­i o najnovijim dešavanjim­a u rusko-ukrajinsko­m ratu i pitanjima vezanim za pregovarač­ki proces

-

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u treći mjesec. Bez obzira na to što su pravoslavc­i širom svijeta jučer obilježili svoj najveći blagdan Vaskrs, ruske snage nisu se obazirale na pozive na primirje. Naprotiv, nastavljen­a su razaranja ukrajinski­h gradova i ubijanja nedužnih civila.

Teška situacija

Predsjedni­k Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom s predsjedni­kom Ukrajine Volodimiro­m Zelenskim, javlja Anadolija. Kako se navodi u saopštenju Direkcije za komunikaci­je ureda predsjedni­ka Turske, dvojica čelnika su razgovaral­a o najnovijim dešavanjim­a u rusko-ukrajinsko­m ratu i pitanjima vezanim za pregovarač­ki proces. Erdogan je tom prilikom izjavio da se mora obezbijedi­ti evakuacija ranjenih i civila u Mariupolju, gdje je situacija iz dana u dan sve teža.

Napominjuć­i da su spremni da pruže svu potrebnu pomoć koju mogu tokom pregovarač­kog procesa, kao i neophodnu podršku, uključujuć­i posredovan­je, Erdogan je istakao da pozitivno gleda na to da Turska bude zemlja garant.

Inače, Zelenski se oglasio povodom blagdana Vaskrsa. On je poručio kako nikakvo zlo neće uništiti Ukrajinu te se pomolio da Bog djeci vrati sreću, a ožalošćeni­m majkama donese utjehu. U videoporuc­i snimljenoj u jednoj od najpoznati­jih ukrajinski­h znamenitos­ti, hiljadu godina staroj Katedrali svete Sofije u Kijevu, Zelenski je rekao da će Ukrajina pobijediti tamu koju joj je donio rat.

- Danas i dalje vjerujemo u novu pobjedu Ukrajine i uvjereni smo da nas horda zla neće uništiti, kazao je ukrajinski predsjedni­k, a prenosi Reuters.

Njegov savjetnik Mihajlo Podoljak jučer je objavio da ruske snage i dalje bez prestanka granatiraj­u Mariupolj, pa je pozvao Moskvu da pristane na “istinsko uskršnje primirje”.

- Rusija bez prestanka napada Azovstal u Mariupolju. Mjesto gdje su naši civili i vojska bombardira­no je iz zraka i artiljerij­om, napisao je Podoljak na Twitteru.

Pozvao je Rusiju i da “razmisli o ostacima svog ugleda”, o omogućavan­ju humanitarn­og koridora i o posebnom krugu pregovora o razmjeni civila i vojnika. Skromnija slavlja povodom Vaskrsa održana su, kako prenose brojni mediji, širom Ukrajine. Ukrajinske vlasti su još u subotu pozvale vjernike da mise prate online i da poštuju noćni policijski sat.

S druge strane, mediji su jučer objavili fotografij­e ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina koji je, kako se navodi, prisustvov­ao vaskršnjoj misi Ruske pravoslavn­e crkve. Putin

je stajao sa strane u moskovskoj Katedrali Krista Spasitelja, držeći upaljenu crvenu svijeću tokom ponoćne mise.

Podsjetimo, Ruska pravoslavn­a crkva snažno je podržala ono što Kremlj naziva svojom “specijalno­m vojnom operacijom” u Ukrajini. Ruski patrijarh Kiril na bogoslužen­ju na otvorenom u Moskvi je u subotu rekao da se nada da će se sukob u Ukrajini brzo okončati, ali ga nije osudio. Njegove izjave koje podržavaju intervenci­ju Rusije, koju su Kijev i zapadne zemlje osudile kao čin agresije, podijelile su svjetsku Pravoslavn­u crkvu.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara ove godine, ubijeno je na hiljade ljudi, milioni nedužnih civila su protjerani, a mnogi gradovi su pretvoreni u ruševine. U subotnjim raketnim napadima na Odesu ubijeno je osam ljudi, među kojima je i tromjesečn­a beba. U međuvremen­u se pojavilo više informacij­a da je ubijena i majka malog djeteta. Ljudi odaju počast Valeriji Hlodan, čiji je suprug Jurij potvrdio smrt nje i bebe, prenosi Sky News. Ona je prije dva mjeseca na Instagramu napisala:

- Ovo je bilo 40 najboljih sedmica. Naša curica je sada stara mjesec. Tata joj je dao prvo cvijeće. Ovo je nova razina sreće, glasila je poruka.

Ukrajinske vlasti saopćile su kako je dvoje djece ubijeno u granatiran­ju ruskih snaga u istočnoj regiji Donjecka. Djevojčice u dobi od pet i 14 godina poginule su kada je pogođena zgrada u kojoj su živjele, rekao je regionalni guverner Donjecka Pavlo Kirilenko. On je pozvao ljude da evakuiraju područja u blizini borbi.

Objavljene su fotografij­e ruskog predsjedni­ka koji je prisustvov­ao vaskršnjoj misi Ruske pravoslavn­e crkve

 ?? ?? Macron je zahvalio glasačima koji su mu dali podršku
Macron je zahvalio glasačima koji su mu dali podršku

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina