Oslobodjenje

Macron ostaje na čelu Francuske

Želimo nezavisnu Francusku i jaku Evropu, želimo da Francuska bude zelena zemlja, poručio je Macron

-

Pobjednik francuskih predsjedni­čkih izbora Emmanuel Macron sinoć se obratio svojim pristalica­ma, ali i svjetskoj javnosti, ispred nacionalno­g spomenika Francuske Eiffelovog tornja. Do podijuma pod Eiffelovim tornjem Macron je došao sa suprugom i francuskom djecom te uz zvuke Ode radosti koja je himna Evropske unije, vjerovatno želio poslati poruku kako francuskoj javnosti tako i Evropskoj uniji. Reizabrani predsjedni­k je u drugom krugu ostvario dvocifrenu pobjedu nad Marine Le Pen, liderkom francuske desnice.

Izazovi i napor

Macronu je ovo druga i finalna pobjeda na predsjedni­čkim izborima, također kuriozitet je da će Macron na barem nekoliko sedmica biti prvi i jedini predsjedni­k u historiji Pete Republike koji će pored koji su me podržali i omogućili ovaj izbor. Znam da ste dali mnogo svoje energije i napora. Hvala svim Francuzima koji su mi dali podršku u oba kruga. Želimo nezavisnu Francusku i jaku Evropu, želimo da Francuska bude zelena zemlja. Znam da su brojni ljudi glasali za mene ne iz uvjerenja nego da blokiraju krajnju desnicu i želim im se zahvaliti i reći da shvatam težinu te odluke i povjerenje koje su mi dali, kazao je Macron.

Što se tiče građana koji su apstiniral­i, rekao je da se treba odgovoriti i na tu tišinu.

- Mislim i na sve one koji su glasali za Marine Le Pen. Znam da su razočarani. Od ovog trenutka ja više nisam kandidat jedne grupacije već predsjedni­k svih i znam da mnogi od naših sugrađana koji su izabrali esktremnu desnicu ljutnja i nesuglasic­e koji su doveli da glasaju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina