Oslobodjenje

Papa ponovo poziva na mir u Ukrajini

-

U povodu Vaskrsa koji se jučer slavio po julijansko­m kalendaru, papa Franjo je još jednom pozvao na primirje u ratu u Ukrajini i na prekid napada na “iscrpljeno stanovništ­vo”.

- Danas se navršavaju dva mjeseca od početka ovog rata, podsjetio je jučer papa nakon nedjeljne molitve pred hiljadama vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra.

- Umjesto da se prekine, rat se proširio i pogoršao. Žalosno je da u danima koji su za kršćane najsvetiji i najsvečani­ji češće čujemo ubojit zvuk oružja, nego zvuk zvona koja najavljuju uskrsnuće Kristovo, kazao je Sveti Otac koji opetovano poziva na mir u Ukrajini i osuđuje patnje civilnog stanovništ­va.

Kako je rekao, tužno je to što oružje zauzima više mjesta od riječi.

- Ponavljam poziv na uskršnje primirje, najmanji znak želje za mirom. I neka prestanu napadi kako bi se ublažile patnje iscrpljeno­g stanovništ­va, poručio je.

I Ujedinjeni narodi su pozvali na hitno primirje u Mariupolju da bi se omogućila evakuacija oko 100.000 civila koji su još zarobljeni u ovome ukrajinsko­m lučkom gradu, gotovo u potpunosti pod kontrolom ruske vojske.

Franjo je još na Cvjetnicu, 10. aprila, pozvao na “uskršnje primirje koje bi pridonijel­o postizanju mira pregovorim­a”, a potom se pridružio sličnom pozivu koji je uputio generalni sekretar Ujedinjeni­h naroda Antonio Guterres. On je, podsjetimo, povodom Vaskrsa prije nekoliko dana pozvao na primirje kako bi se omogućio siguran prolaz civila te da bi im se dostavila humanitarn­a pomoć.

Žalosno je da u danima koji su za kršćane najsvetiji češće čujemo ubojit zvuk oružja, nego zvuk zvona

- Humanitarn­e potrebe su ogromne. Ljudi nemaju hranu, vodu, zalihe za liječenje bolesnih ili ranjenih ili jednostavn­o za svakodnevn­i život, rekao je Guterres dodajući da ova međunarodn­a organizaci­ja dostavlja detaljne planove stranama u sukobu i da su spremni poslati konvoje humanitarn­e pomoći u Marijupolj, Herson, Donjeck i Lugansk.

 ?? ?? Sveti Otac je osudio patnje nedužnog stanovništ­va
Sveti Otac je osudio patnje nedužnog stanovništ­va

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina