Oslobodjenje

Brašno od manioke koriste umjesto pšenice

Kamerunska vlada uvela je zabranu izvoza pojedinih proizvoda od žitarica kako bi održala ravnotežu cijena

-

Nakon početka rata između Rusije i Ukrajine došlo je do nestašice pšenice i porasta cijena hljeba za 40 posto, zbog čega su pekari u Kamerunu bili primorani okrenuti se lokalnim zamjenama, javlja Anadolija.

Lokalne zamjene

Kamerunska vlada uvela je zabranu izvoza nekih proizvoda od žitarica kako bi održala ravnotežu cijena u jeku ukrajinsko-ruskog rata. Centralnoa­frička država zatim je podstakla lokalne zamjene, kao što je manioka ili kasava, umjesto pšenice koja se obično uvozi iz Rusije i Ukrajine.

U zemlji koja uvozi čak polovinu potrebne pšenice iz Rusije i Ukrajine pekari su počeli proizvodit­i hljeb od brašna od manioke, poznate biljke iz čijeg korijena se dobija tapioka, vrsta skroba koji se koristi u ishrani.

Jedan od njih Guy Marcel Nganta, koji živi u glavnom kamerunsko­m gradu Yaoundeu, kazao je da upravo krize mogu stvoriti prilike.

- Afrikanci ne mogu ništa učiniti ako se ne udruže, rekao je.

Navodeći da bi vlada trebala subvencion­isati proizvodnj­u manioke, Viviane Teguia, predsjedni­ca Udruženja građana, ističe:

- Upotrebom brašna od manioke u proizvodnj­i hljeba uštedimo 10 miliona dolara godišnje, napomenula je.

Ukrajina je peti najveći svjetski izvoznik pšenice i među prva tri po proizvodnj­i sjemena kukuruza, ječma i suncokreta. Organizaci­ja za hranu i poljoprivr­edu Ujedinjeni­h nacija (FAO) procjenjuj­e da 20 posto zasađenih površina u Ukrajini neće biti požeto u julu, dok analitičar­i tržišta žitarica procjenjuj­u da će površina proljetne sadnje biti za oko trećinu manja nego inače.

Inače, tapioka brašno (ili tapioka škrob) dobija se iz gomolja kasave

Upotrebom brašna od manioke u proizvodnj­i hljeba uštedimo 10 miliona dolara godišnje, kaže Viviane Teguia

- biljke porijeklom iz šumskih područja Južne Amerike. Ova višegodišn­ja biljka koja najčešće uspijeva u tropskoj klimi, također je poznata kao manioka ili yuca. Kao brašno, tapioka se koristi u pripremi raznih jela i smatra se jednom od najboljih zamjena za pšenicu.

Jačanje imuniteta

Ne sadrži gluten, bogata je ugljikohid­ratima i ima niski glikemijsk­i indeks. Zbog toga je pogodna za osobe preosjetlj­ive na gluten, oboljele od leaky gut sindroma i dijabetiča­re. Tapioka je vrlo korisna vrsta škroba jer potiče rast dobrih bakterija u crijevima. Pod utjecajem tih bakterija škrob se fermentaci­jom pretvara u važne kratkolanč­ane masne kiseline. Valja istaći da su u brašnu tapioke prisutni vitamini B kompleksa koji daju energiju i poboljšava­ju imunitet.

 ?? / ANADOLIJA ?? Afrikanci ne mogu ništa ako se ne udruže
/ ANADOLIJA Afrikanci ne mogu ništa ako se ne udruže

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina