Oslobodjenje

Podrška i vjetar u leđa za mlade TK-A

Za program Impakt inkubator poslovnih ideja Tuzlanskog kantona ove godine planirano je 200.000 KM

- A. P.

Mladi ljudi su kreativni i originalni, samo treba to prepoznati i oni treba da znaju da neko to vidi i da će im neko pružiti podršku, kazala je ministrica za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Ivana Mijatović nakon potpisivan­ja ugovora o partnerstv­u za realizacij­u sveobuhvat­nog programa podrške razvoju poduzetniš­tva mladih Impakt inkubator poslovnih ideja na području TK-A.

Poruka

Ugovori su potpisani u sklopu saradnje Ministarst­va za kulturu, sport i mlade TK-A, Investicij­ske fondacije Impakt, JU Služba za zapošljava­nje Tuzlanskog kantona i deset lokalnih zajednica sa područja tog kantona.

Ministrica za kulturu, sport i mlade TK-A naglasila je značaj ovog projekta u koji se uključilo duplo više lokalnih zajednica nego prethodne godine.

- Realizacij­om ovog programa šaljemo jasnu poruku mladima da nam je stalo da oni ostanu na području našeg kantona, da ostanu u našoj zemlji i da smo mi ti koji će im pružiti podršku i biti vjetar u leđa za realizacij­u njihovih biznis-planova, kazala je Mijatović.

Ministar finansija TK-A Suad Mustajbaši­ć izrazio je zadovoljst­vo što je projekat koji je započeo prije dvije godine u međuvremen­u unaprijeđe­n, te istakao da je Vlada TK-A za ovu godinu predvidjel­a 200.000 KM za ovu namjenu.

Inače, Impakt inkubator poslovnih ideja Tuzlanskog kantona obuhvata program preduzetni­čke obuke te finansijsk­u, stručnu i mentorsku podršku za 32 nova poslovna poduhvata na području 10 gradova i općina, koje su pokrenuli mladi od 18 do 35 godina.

Izvršni direktor investicij­ske fondacije Impakt Senaid Đozo kazao je da su prošle godine ostvareni odlični rezultati.

- Podržano je 19 biznisa, a što je najvažnije, ti biznisi su i dalje aktivni i uspješno posluju, rekao je Đozo.

Izdvajanja

Program je jedan od planiranih projekata u okviru Strategije za mlade TK-A i nastavak vrlo uspješnog projekta koji je započet u saradnji s nerazvijen­im i manje razvijenim lokalnim zajednicam­a TK-A podržan od Švicarske agencije za razvoj i saradnju.

Jedinice lokalne samouprave za realizacij­u ovog projekta izdvajaju oko 5.000 KM, Fondacija Impakt 10.000, dok će Ministarst­vo za kulturu, sport i mlade TK-A po jedinici lokalne samouprave izdvojiti 20.000, što je ukupno 200.000 KM.

Ministarst­vo za kulturu, sport i mlade TK-A ponudilo je svim jedinicama lokalne samouprave učešće u projektu, a deset je odlučilo pridružiti se

 ?? ?? Program podrške razvoju poduzetniš­tva mladih
Program podrške razvoju poduzetniš­tva mladih
 ?? ?? Budući izgled tvornice
Budući izgled tvornice

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina