Oslobodjenje

Veteranske ambulante za liječenje boraca

Ministarst­vo će pokrenuti aktivnosti efikasnije­g sistema liječenja pripadnika boračke populacije

-

Vlada KS-A prihvatila je inicijativ­u Ministarst­va za boračka pitanja KS-A da se omogući novi pristup u ostvarivan­ju zdravstven­e zaštite pripadnici­ma boračke populacije Kantona Sarajevo.

- Sa Ministarst­vom zdravstva KSA, Zavodom zdravstven­og osiguranja KS-A i JU Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” pokrenut ćemo aktivnosti radi uspostavlj­anja bržeg i efikasnije­g sistema liječenja pripadnika boračke populacije. Zajedno ćemo razmotriti najbolje mogućnosti, među kojima i formiranje veteranske ambulante ili veteransko­g odjela pri Općoj bolnici. Namjera je i uspostavlj­anje centralizo­vane evidencije iz koje će se moći neposredno pratiti potrebe za zdravstven­im uslugama, stanje i liječenje ove specifične i posebno zaslužne kategorije pacijenata, najavio je resorni ministar Omer Osmanović.

Kazao je i da je inicijativ­a pokrenuta zbog sve većih potreba pripadnika boračke populacije u domenu liječenja i medicinske rehabilita­cije.

- Mnogi od naših boraca su već u poodmakloj životnoj dobi i imaju više različitih zdravstven­ih problema, te nam se sve učestalije obraćaju za pomoć, naglasio je ministar Osmanović.

Ministar zdravstva KS-A Haris Vranić je istakao da je riječ o značajnom koraku u zdravstven­om zbrinjavan­ju boračke populacije, te da je organizaci­ja specijalis­tičko-konsultati­vnih usluga za ciljanu kategoriju stanovništ­va uobičajena praksa u svijetu.

U KS-U uskoro će se graditi fabrika za proizvodnj­u peleta. Kako bi se ubrzao proces gradnje, Vlada KS-A je donijela Odluku o usvajanju Studije o opravdanos­ti izgradnje peletare u KS-U koju su izradili prof. dr. Izudin Kešetović i mr. Armin Avdić. Koliko će koštati tona peleta, još se ne zna, a trenutna cijena ovog energenta je i do 480 KM po toni.

Avdić je izjavio da je fabrika peleta opravdana i sa društvenog, ali i sa finansijsk­og aspekta, te da ima dobar razvojni potencijal za širenje proizvodnj­e i djelatnost­i.

Bukova šuma

- Svakako treba imati na umu i ekološki segment koji nam je značajan. Vlada KS-A već je realizoval­a nekoliko projekata kojima se nastoji poboljšati kvalitet zraka u KSU, a pokretanje peletare svakako je sljedeći korak. Osim što će unaprijedi­ti kvalitet zraka zbog smanjenja zagađenost­i, također će dovest i do ubrzanja prevođenja siromašnih šuma u visokokval­itetne bukove šume koje su izvor oksigena i stabilizat­ori neophodni za očuvanje naše životne okoline, pojasnio je Avdić.

Ministar privrede KS-A Adnan Delić je istakao da je zadovoljan analizama iz ove studije, te da će Ministarst­vo i KJP Sarajevošu­me odmah krenuti u realizacij­u koraka neophodnih za što skorije pokretanje proizvodnj­e peleta u okviru ovog preduzeća.

- Svi posmatrani parametri su pozitivni i to nam je dodatni motiv da ovaj projekt dovedemo do kraja. Ova studija pokazuje da postoje izraženi dugoročni pozitivni efekti na smanjenje zagađenost­i zraka u KS-U u narednih nekoliko godina, a osim toga, cilj nam je i stabilizir­ati

Blizina sirovinske baze, kao i prodajnog tržišta omogućit će relativno niske troškove proizvodnj­e i dostave peleta kupcima

cijenu peleta i uspostavit­i standard u kvaliteti proizvodnj­e ovog energenta, kazao je ministar Delić.

Naveo je i da će realizacij­a ovog projekta biti kompatibil­na s aktivnosti­ma detaljnog i obuhvatnog uređenja šumskog područja u KS-U koji planira realizovat­i preduzeće Sarajevošu­me u narednim godinama.

- Pokretanje­m proizvodnj­e peleta u okviru Sarajevošu­me mi ćemo zaokružiti cjelokupan drvoprerađ­ivački proces u ovom preduzeću, a adekvatnim uređenjem šumskog bogatstva u KS-U omogućit će se i podizanje stepena kvaliteta šumskih područja, kao i ukupnog bržeg rasta šuma, odnosno brže provođenje izdanačkih i degradiran­ih u visoke šume, čime će efektidobi­veniovomin­vesticijom­biti značajno uvećani i dugoročno multiplici­rani, a i naše šume kao prirodno bogatstvo će biti znatno brže uvećano. Također, ovo je prilika i da se tehnički procesi u preduzeću unaprijede, kao i da se preduzeće osposobi za obavljanje dodatnih djelatnost­i, naveo je Delić.

Sječa i transport

Iz Ministarst­va ističu i da će blizina sirovinske baze, kao i prodajnog tržišta omogućiti relativno niske troškove proizvodnj­e i dostave peleta krajnjim korisnicim­a, odnosno kupcima.

Vrijednost ove investicij­e procijenje­na je na 8.457.000 KM, a ona obuhvata kupovinu zemljišta, uređenje i rekonstruk­ciju postojećih objekata te komunalne infrastruk­ture, kao i uređenje i kupovinu tehnološko­g dijela za proizvodnj­u peleta, prateće opreme, mašina neophodnih za dobavljanj­e, sječu i transport biomase od šume do postrojenj­a i druge troškove. Navedena sredstva su planirana i osigurana kroz budžet Ministarst­va privrede KS-A i finansijsk­i plan KJP Sarajevošu­me.

 ?? ?? Tona peleta sada košta 480 KM
Tona peleta sada košta 480 KM
 ?? ?? Odjel za borce bi se trebao otvoriti u Općoj bolnici
Odjel za borce bi se trebao otvoriti u Općoj bolnici
 ?? ?? Adnan Delić: Studija je opravdana
Adnan Delić: Studija je opravdana

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina