Oslobodjenje

Fury nokautirao Whytea

- Piše: Jasmin Tajić

Britanski bokser Tyson Fury odbranio je naslov prvaka teške kategorije po WBC verziji. U borbi na londonskom Wembleyju, pred 100 hiljada gledalaca, pobijedio je sunarodnja­ka Dilliana Whytea. Fury je u ne baš atraktivno­j borbi pobijedio Whytea nokautom u šestoj rundi. Za 33-godišnjeg Furyja ovo je bila 32. pobjeda u karijeri uz jedan neodlučeni meč, dok je 34-godišnji Whyte u svom 31. nastupu pretrpio treći poraz.

Kao što je to običaj u ovakvim mečevima s velikim ulogom, u prvoj rundi gledali smo ispitivanj­e snaga. Fury je pokušao držati Whytea na distanci, bez riskantnih udaraca s obje strane. Borba pred prepunim Wembleyjem pretvorila se u uspavanku. Fury je držao Whytea na distanci, odbio je rizikovati, dok ga je Whyte pokušao pogoditi s nekoliko snažnih udaraca. Zanimljivo, izazivač je u prvoj rundi boksovao u kontragard­u, no nije mu to donijelo neku prednost. U četvrtoj rundi malo su se gledaoci na Wembleyju i pred malim ekranima trgnuli jer je Fury Whyteu razbio arkadu. No, ne šakom, već glavom, jer su se sudarili. U istoj su rundi oba borca dobila sudijske opomene jer su se udarala u potiljak.

U tako letargično­m meču Fury je uspio pronaći malo prostora za jedan sjajan aperkat. Sredinom šeste runde Whytea je srušio, sudija je počeo brojati, no Whyte nije ustao. Fury je prije meča najavio da će se penzionisa­ti, no nakon pobjede je rekao da je ovo “možda bio posljednji nastup Gypsy Kinga” te tako ostavio otvorenom opciju za nastavak karijere.

- Prije svega, želim reći da ovo posvećujem svom Gospodaru i Spasitelju Isusu Kristu. U Njegovo ime pobijedio sam u ovom meču, pred svojom državom Engleskom. Mi smo Spartanci! Ne mogu vjerovati da su me 94 hiljade ljudi došle gledati. Od srca vam hvala svima koji ste ostali ovako kasno da biste gledali meč, započeo je Fury, a potom zahvalio Whyteu:

- Dillian je ratnik i vjerujem da će postati svjetski prvak. Na njegovu nesreću, morao se boriti protiv mene.

Pitanje o penzionisa­nju uslijedilo je nakon svega toga, a Fury je objasnio zašto se planira povući.

- Obećao sam svojoj ženi da sam gotov nakon trećeg meča protiv Wildera. Međutim, ponudili su mi borbu na Wembleyju, a to sam dugovao navijačima. Kakav način za povlačenje. Mislim da je ovo bio moj posljednji nastup, rekao je Fury.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina