Oslobodjenje

Sjajni Verstappen ostvario dvije pobjede u Imoli

Nizozemac je u subotu bio najbrži na sprint utrci Formule 1, a onda je blistao i jučer dominacijo­m od početka utrke

- Z. Š.

Aktuelni svjetski prvak u formuli 1 Nizozemac Max Verstappen (Red Bull) pobjednik je VN Emilije Romagne (Italija), četvrte utrke Svjetskog prvenstva na stazi Imola, gdje je dan ranije pobijedio i na sprint utrci.

Verstappen­u je ovo druga pobjeda nakon trijumfa u Saudijskoj Arabiji, dok je u Bahreinu i Australiji ostao bez bodova. Nizozemac je po kiši i mokroj stazi vodio od početka do kraja utrke i bez velikih problema došao je do 22. pobjede u karijeri.

Drugo mjesto zauzeo je njegov kolega iz Red Bulla Meksikanac Sergio Perez, a treće Kanađanin Lando Norris (Mclaren). Zanimljivo je kako je Verstappen svog najvećeg rivala, Lewisa Hamiltona (Mercedes) prestigao za čitav krug.

Utrka nije dobro počela, a niti završila za Ferrari jer je Carlos Sainz morao odmah nakon starta odustati zbog sudara s Ricciardom, a vodeći u ukupnom poretku Charles Leclerc je izgubio drugo startno mjesto, da bi u 54. krugu izletio sa staze i morao u boks.

Leclerc je u Imoli završio kao šesti, ali je ostao vodeći s 86 bodova ispred Verstappen­a, koji ima 59 i Pereza 54.

Dan ranije vozila se prva ovogodišnj­a sprint utrka koja je u uzbudljiv 21 krug donijela puno preticanja i borbu između Verstappen­a i Leclerca.

Max Verstappen je imao slabiji start od Leclerca koji je bez problema prošao pokraj njega. Verstappen se jedva odbranio od Landa Norrisa koji je u jednom trenutku bio paralelno s njim na pravcu.

U drugoj trećini utrke vidjeli smo još jednom kako se novi bolidi lakše prate. Najprije je Sergio Perez prošao Landa Norrisa u borbi za treće mjesto, a onda su Ricciardo i Sainz prošli ispred Kevina Magnussena. Nekoliko krugova kasnije Sainz je prošao ispred Ricciarda i postavio svoj Ferrari na malo prihvatlji­viju petu startnu poziciju koju je kasnije još popravio preticanje­m Norrisa za P4.

U posljednji­h pet krugova gledali smo novu lijepu bitku Verstappen­a i Leclerca koja je završila fantastičn­im preticanje­m Maxa Verstappen­a. I jedan i drugi su proklizava­li lijevo i desno na gumama koje su očigledno dale svoje, ali je Verstappen ipak pronašao način za prolazak ispred Ferrarija.

Za pobjedu u subotu Verstappen je dobio osam bodova, drugi Leclerc sedam, treći Meksikanac Sergio Perez (Red Bull) šest, a četvrti Španjolac Carlos Sainz (Ferrari) pet.

Naredna utrka Formule 1 vozit će se u Miamiju (SAD) 8. maja.

Inter je nastavio sa sjajnim igrama u Italiji. Nakon što su izborili plasman u finale Kupa deklasirav­ši gradskog rivala Milan 3:0, slavili su i u derbiju 34. kola Serie A protiv Rome 3:1.

Trener Simone Inzaghi je izveo napadački tandem Edin Džeko - Lautaro Martinez. Argentinac je postigao jedan pogodak i napokon je ušao u seriju golova. Bh. reprezenta­tivac odigrao je dobro, nije se upisao u strijelce, a zamijenjen je u 63. minuti.

Milan je golom Tonalija u 93. minuti savladao Lazio u gostima, 2:1, a Rade Krunić ušao je u ekipi Milana u 70. minuti umjesto Juniora Messiasa.

Milan Đurić je ponovo pogodio za Salernitan­u, peti put ove sezone, u pobjedi protiv Fiorentine 2:1. Iako su prije nekoliko kola gotovo svi otpisali Salernitan­u, ona je sa tri pobjede zaredom došla sa ubjedljivo posljednje pozicije do 18. mjesta i samo tri boda zaostatka za Cagliariem koji se nalazi u zoni opstanka.

Bh. napadač je u 9. minuti sjajno pogodio glavom za 1:0 nakon asistencij­e Bohinena. Zamijenjen je u 75. minuti, a junak je bio upravo igrač koji je ušao umjesto Đurića - Bonazzoli koji je u 79. minuti pogodio za konačnih 2:1.

Rezultati 34. kola italijansk­e Serie A: Torino - Spezia 2:1 (Lukić 4 pen, 69 - Manaj 90+7 pen), Venezia - Atalanta 1:3 (Črnigoj 81 - Pašalić 44, Zapata 47, Muriel 61), Inter - Roma 3:1 (Dumfries 30,Brozović40,martinez52-mhitarjan 85),Verona-sampdoria1:1(caprari78 - Caputo 44), Salernitan­a - Fiorentina 2:1 (Đurić 9, Bonazzoli 79 - Saponara 64), Bologna - Udinese 2:2 (Hickey 6, Sansone 59 - Udogie 25, Success 46), Empoli - Napoli 3:2 (Henderson 80, Pinamonti 83, 87 - Mertens 44, Insigne

Charles Leclerc je ostao vodeći u ukupnom poretku s 86 bodova ispred Verstappen­a, koji ima 59 i Pereza 54

Nogometaši Betisa iz Seville novi su pobjednici španskog Kupa kralja, u finalu su savladali Valenciju

Arsenal - Manchester United 3:1 (Tavares 3, Saka 32 pen, Xhaka 70 - Ronaldo 34), Leicester - Aston Villa 0:0, Manchester City - Watford 5:1 (Gabriel Jesus 4, 24, 49, 53, Rodri 34 - Kamara 28), Norwich - Newcastle 0:3 (Joelinton 35, 41, Guimaraes 49), Brentford - Tottenham 0:0, Brighton Southampto­n 2:2 (Welbeck 2, Salisu 44

 ?? / EPA ?? U slavlju Bayernovih igrača okupan je i sportski direktor Hasan Salihamidž­ić
/ EPA U slavlju Bayernovih igrača okupan je i sportski direktor Hasan Salihamidž­ić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina