Oslobodjenje

Uspjeh donosi i veli

Razgovaral­i smo sa predsjedni­kom Odbojkaško­g saveza BIH Milutinom Popovićem o aktuelnost­ima i šta očekuje naš nacionalni ženski i muški tim u narednim mjesecima

- Piše: MIRZA DAJIĆ

Odbojkaški savez Bosne i Hercegovin­e u 2022. godinu je ušao sa obimnim programom, gdje našu žensku i mušku seniorsku reprezenta­ciju, osim kvalifikac­ija za Evropsko prvenstvo koje treba početi u augustu, očekuju nastupi u Zlatnoj, odnosno Srebrenoj CEV ligi. Razgovaral­i smo sa predsjedni­kom Saveza Milutinom Popovićem o aktuelnost­ima i šta očekuje naš nacionalni tim u narednim mjesecima.

- Ovo je rezultat, prije svega, nastupa odbojkaški­h reprezenta­cija u prethodne dvije godine, posebno prošle. To nam je nametnulo taj plan i obavezu da se uključimo i dalje u Srebrenu ligu sa muškarcima i Zlatnu ligu sa ženama. Seniorska ženska reprezenta­cija prošle godine je osvojila Srebrenu ligu i tako izborila plasman u Zlatnu CEV ligu. U ovoj godini imamo i kvalifikac­ije za Evropsko prvenstvo. Nedavno smo završili turnir na Ilidži, radi se o kvalifikac­ijama ženske juniorske reprezenta­cije za EP, izjavio je Popović.

Istorijski rezultat

Objasnio je da je prošle godine ostvaren istorijski uspjeh gdje su se djevojke plasirale na Evropsko prvenstvo, što je prvo veliko takmičenje za neku našu seniorsku reprezenta­ciju. Igrali smo u grupi u Beogradu i ostvarili prvu pobjedu. Seniorke su osvojile i Srebrenu CEV ligu.

- U dosta teškim i složenim uslovima, što se tiče finansijsk­e podrške tim aktivnosti­ma. Ali, ljudi koji su tada radili na tim projektima uspjeli su da savladaju sve teškoće i prepreke i ostvare rezultat koji je za naše uslove fenomenala­n. Često znam reći, ako se kvalifikuj­emo na Evropsko prvenstvo, znajući uslove u kojim radimo, kao da smo negdje osvojili medalju na velikom takmičenju, rekao je Popović.

Prvi čovjek OSBIH je objasnio da je planirano da domaće utakmice

Selektoru Dušku Nikoliću u kvalifikac­ijama će asistirati bivši reprezenta­tivac BIH Amir Ćuran koji se potrudio oko kontakata sa potencijal­nim reprezenta­tivcima

Zlatne i Srebrene lige naše seniorske reprezenta­cije igraju u tuzlanskom Mejdanu. Radi se na pripremi toga, kao i smještaja reprezenta­cija. Zlatna liga za odbojkašic­e počinje 28. maja, tri su reprezenta­cije u grupi A. Uz BIH, tu su još Španija i Francuska. Dočekujemo Španiju na otvaranju 28. maja i Francusku 4. juna, a gostujemo francuskim reprezenta­tivkama 1. juna i Španjolkam­a 8. juna u Valladolid­u.

Muška odbojkaška reprezenta­cija će u sklopu grupe B CEV Srebrene lige odmjeriti snage sa reprezenta­cijama Albanije, Sjeverne Makedonije i Rumunije. Prvu utakmicu igra u Skoplju 25. maja, tri dana kasnije u Mejdanu dočekuje Albaniju, a 1. juna gostuje Rumuniji u Galati. Uzvratni susreti su 4. juna u Mejdanu protiv Rumunije, 8. juna gostuje u Albaniji, a u posljednje­m meču 11. juna dočekuje Sjevernu Makedoniju.

- Odbojkašic­e su u zaista teškoj grupi. Ali, pokazale su da se mogu nositi sa svim reprezenta­cijama. Igrali smo nekad dobro i sa Španijom i sa Francuskom. Ova selekcija je odabrana na kvalitetan način. Atmosfera je dobra. Problem je što su neke odbojkašic­e povrijeđen­e, poput naše kapitenke i najbolje igračice Edine Begić koja neće moći da pomogne. Neće moći igrati ni Jelena Mlađenović, koja igra u Južnoj Koreji. Imamo šta imamo, a to je kvalitetno. Naravno, produžili smo ugovor sa selektorom Stevanom Ljubičićem koji je umnogome zaslužan za rezultat, istakao je Popović.

 ?? / MANUEL NIKOLIĆ ?? Ženska odbojkaška reprezenta­cija BIH želi nove rekorde
/ MANUEL NIKOLIĆ Ženska odbojkaška reprezenta­cija BIH želi nove rekorde
 ?? ?? Rukometaši u crveno-plavim dresovima igraju sjajno
Rukometaši u crveno-plavim dresovima igraju sjajno

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina