Oslobodjenje

U Oslu početna dominacija Carlsena i Prage

Na prvom Oslo Esports Cupu nastupa 16, na drugom osam pozvanih top velemajsto­ra

- Ž. M.

Veličanstv­ena šahovska turneja Meltwater Chess Championsh­ips stigla je do svoje treće stanice - Oslo Esports Cup (22-28. april), nagradnog fonda 210.000 dolara i to je prva od tri major priredbe. Razlika između regularnog i major turnira je u broju igrača. Na prvom nastupa 16, na drugom osam pozvanih top velemajsto­ra. Na programu je sedam kola i to berger rapid mečevi od četiri partije, uključujuć­i blitz i armagedon, ako je potrebno, za slučaj neriješeno­g rezultata. Ako je meč odlučen u rapidu, pobjednik dobiva tri boda i nagradu od 7.500 dolara. Ako je presudio tie-break, pobjedniku idu dva boda i 5.000 dolara, a poraženom jedan i 2.500 dolara. Na oba prethodno odigrana MCCT eventa, februarsko­m Airthings Mastersu i martovskom Charity Cupu, trijumfova­o je Magnus Carlsen, poveo karavan sa 63,5 bodova i osvojenih 50.000 dolara. U finalima je bio bolji od Jana Nepomnijaš­čija i Jana Krištofa Dude, kojima je pripalo po 15.000 dolara. Na Oslo Esports Cupu sudjeluju Carlsen,

Duda, Mamedyarov, Giri, Le, Praggnanan­dhaa, Van Foreest i Hansen. U derbiju prvog kola Carlsen je, pomalo neočekivan­o, apsolutno izdominira­o Dudu i nanio mu težak poraz 2,5:0,5. Istim rezultatom iznimno nadareni i čudesni indijski kadet Rameshbabu Pragnanand­haa deklasirao je Van Foreesta, dok su Mamedyarov i Giri sa po jednom pobjedom i tri remija ubilježili Lea i Hansena sa po 2,5:1,5. Time je pobjedničk­a četvorka povela karavan i već inkasirala svaki po 7.500 dolara.ž.m.

Kadrić zapažen u SAD-U

Zapažen rezultat na 14. Foxwoods Openu 2022. (SAD), koji se igrao od 13. do 17. aprila, zabilježio je bh. velemajsto­r i olimpijac Denis Kadrić (2.576). U jakoj konkurenci­ji 63 igrača iz 14 zemalja svijeta, od toga devet velemajsto­ra, naš reprezenta­tivac poentirao je u šest igara, dvije remizirao i osvojio prvu nagradu od 4.262 dolara, koliko je pripalo i drugoplasi­ranom Kinezu, GM Jianchao Zhou (2.585).

Kadrić i Zhou 7, Mikaelyan i Shabalov 6,5, Gledura, Narva i Ivanov 6 itd.

Konačan poredak:

 ?? / LENNART OOTES ?? Mamedyarov je u vodećoj grupi
/ LENNART OOTES Mamedyarov je u vodećoj grupi
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina