Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1744.

Umro švedski fizičar i astronom Anders Celsius, izumitelj jedne od skala za mjerenje toplote.

1859.

Prema projektu konzula Francuske u Aleksandri­ji Ferdinanda de Lessepsa, počelo je kopanje Sueckog kanala.

1915.

Počela bitka na Galipolju, jedna od najvećih u Prvom svjetskom ratu, u kojoj je Turska pobijedila savezničke trupe pod britanskom komandom. To je bila i jedina pobjeda turske vojske u tom ratu. U osmomjeseč­noj bici poginulo je 42.957 vojnika Antante, a na strani Centralnih sila 55.801 turski vojnik.

1917.

U Newport Newsu u Virdžiniji rođena američka pjevačica Ella Fitzgerald, nekrunisan­a kraljica džeza. Imala je fleksibila­n glas, pa je mogla pjevati blues, soft jazz i be-bop. Osvojila je 13 Grammyja.

1920.

Poljske trupe upale su u Ukrajinu, potom napredoval­e i 6. maja zauzele Kijev. Mirom u Rigi 12. marta 1921. Poljska je dobila od sovjetske Rusije teritoriju s više miliona Ukrajinaca i Bjelorusa.

1945.

Sovjetske i američke trupe susrele su se prvi put u Drugom svjetskom ratu kod mjesta Torgau u Njemačkoj.

1945.

U San Franciscu 45 zemalja antihitler­ovske koalicije, uključujuć­i Jugoslavij­u, počelo je osnivačku konferenci­ju UN-A.

1974.

U Portugalu u udaru poznatom kao revolucija karanfila oboren je autokratsk­i režim Marcella Caetana.

1980.

Srušio se danski Boeing 727, koji je čarter-letom prevozio britanske turiste na liniji Manchester - Tenerife. Poginulo je svih 146 putnika i članova posade.

1982.

Posljednji izraelski vojnici napustili su Sinaj, okončavši 15-godišnju okupaciju tog egipatskog poluostrva.

1993.

U prisustvu mirovnog posrednika lorda Owena, predsjedni­ci SRJ, Srbije i Crne Gore Dobrica Ćosić, Slobodan Milošević i Momir Bulatović pokušali su da ubijede lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića da potpiše korigovani Vance-owenov mirovni plan. Narednog dana Skupština RS-A je odbila ovaj plan, rat u BIH je nastavljen.

1994.

U Londonu formirana Kontakt-grupa za koordinaci­ju diplomatsk­ih akcija SAD-A, Rusije i EU u ratu u Bosni i Hercegovin­i.

1999.

Avijacija NATO-A srušila je drumsko-željezničk­i Žeželjev most, već oštećen u tri napada prethodnih dana. Time je Novi Sad ostao bez posljednje­g od tri mosta na Dunavu.

2000.

U centru Beograda ubijen direktor Jugosloven­skog aerotransp­orta (JAT) Živorad Žika Petrović. Ubice nisu otkrivene.

2002.

Nakon kraće bolesti u Sarajevu preminuo je dugogodišn­ji novinar i urednik Oslobođenj­a Vlado Mrkić.

2018.

Sud u Danskoj osudio je danskog pronalazač­a Petera Madsena na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva novinarke Kim Wall i komadanja njenog tijela u podmornici koju je sam napravio. Madsen je 10. augusta 2017. ubio novinarku u podmornici, a dan poslije je uhapšen kada je izašao iz podmornice bez novinarke.

U Harlemu u New Yorku rođen Alfredo James Al Pacino, američki glumac i producent. Oscar za najbolju mušku ulogu dobio je 1992. godine za ulogu u filmu “Miris žene”. Dobitnik je i nagrada Emmy i Tony.

U Rancho Mirage u Kalifornij­i umrla je američka pozorišna i filmska glumica Ginger Rogers, koja je svjetsku slavu stekla u mjuziklima kao partnerka Freda Astairea. Oscar je dobila za film “Kitty Foiled”.

Zemljotres jačine 7,8 stepeni Richterove skale pogodio je Nepal. Poginule su 8.832 osobe, a povrijeđen­o 22.309, od čega 2.277 djece. Uništena je 563.461 kuća, a milioni stanovnika ostali su bez krova nad glavom.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina