Oslobodjenje

Historijsk­e nagrade

Sonia Boyce i Simone Leigh su prve crnkinje koje su dobile Zlatnog lava u gotovo 130-godišnjoj historiji ove najstarije međunarodn­e izložbe savremene umjetnosti

- Piše: DŽEMILA BUSNOV

Umjetnice afričkog porijekla trijumfova­le su na 59. Bijenalu umjetnosti u Veneciji, koje je zvanično otvoreno 23. aprila - najboljim paviljonom proglašen je britanski, u kojem učestvuje Sonia Boyce, umjetnica afrokarips­kog porijekla, a Zlatnog lava za najboljeg učesnika centralne izložbe “Mlijeko od snova” dobila je Simone Leigh, koja je i predstavni­ca SADA u nacionalno­m paviljonu, prenosi seecult.

Specijalno priznanje

Obje umjetnice prve su crnkinje koje su dobile Zlatnog lava u gotovo 130-godišnjoj historiji Bijenala u Veneciji, najstarije međunarodn­e izložbe savremene umjetnosti, koja je pauzirala 2021. zbog pandemije i održava se prvi put poslije tri godine.

Žiri 59. Bijenala dodijelio je specijalna priznanja paviljonim­a Francuske i Ugande, koja prvi put učestvuje.

Srebrnog lava za obećavajuć­eg mladog umjetnika dobio je Ali Cherri iz Libana, koji živi i radi u Parizu, a učestvuje, inače, i na predstojeć­em 75. filmskom festivalu u Cannesu kao reditelj filma “Brana”. Specijalna priznanja na centralnoj izložbi umjetničke direktoric­e 59. Bijenala Cecilije Alemani dobili su američka umjetnica i rediteljic­a Lynn Hershman Leeson i inuitska umjetnica Shuvinai Ashoona iz Nunavuta u Kanadi.

Zlatni lav za najbolji paviljon dodijeljen je britanskom u kojem je Sonia Boyce izložila multimedij­alnu instalacij­u “Osjetiti njen način” (Feeling Her Way), posvećenu grupi muzičarki afričkog porijekla sa kojima je sarađivala. Prema navodima žirija, njen rad poziva na novo čitanje historije kroz zvuk. U saradnji sa ostalim ženama afričkog porekla, Boyce otkriva mnoštvo prešućenih priča.

Žiri ovogodišnj­eg Bijenala čine Adrienne Edwards, Lorenzo Giusti, Julieta González, Bonaventur­e Soh Bejeng Ndikung i Susanne Pfeffer

Specijalno priznanje dodijeljen­o je francuskom paviljonu u kojem se umjetnica Zineb Sedira predstavlj­a izložbom “Snovi nemaju naslove” (Dreams have no titles), odnosno filmskom instalacij­om koja istražuje poriv za snimanje militantni­h filmova tokom 60-ih i 70-ih godina 20. vijeka.

Uganda je novi učesnik Bijenala u Veneciji, a predstavlj­a se izložbom “Oni sanjaju na vrijeme” (They dream in time) umjetnika Acaye Kerunen i Collina Sekajuga, u ime kojih se učesnicima ceremonije obratio posredstvo­m videolinka kustos Shaheen Merali.

Odajući priznanje viziji, ambiciji i posvećenos­ti dvoje umjetnika da se bave umjetnošću i rade u Ugandi, žiri je posebno istakao da Acaye Kerunen izborom skulptural­nih materijala ilustruje održivost kao praksu, a ne samo kao politiku ili koncept.

Zlatni lav za najboljeg učesnika centralne izložbe “Mlijeko od snova” dodijeljen je američkoj umjetnici Simone Leigh za monumental­nu bronzanu skulpturu crne žene na ulazu u Arsenal “Kuća od cigli” (Brick House). Taj rad originalno je naručen za njujorški High Line, čija je direktoric­a i glavna kustoskinj­a Cecilija Alemani.

 ?? / VELIJA HASANBEGOV­IĆ ?? Visoki estetski standardi u tumačenju antičkih djela
/ VELIJA HASANBEGOV­IĆ Visoki estetski standardi u tumačenju antičkih djela
 ?? ?? Leigh u paviljonu
Leigh u paviljonu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina