Oslobodjenje

Bijenala u Veneciji

-

Žiri je istakao da “rigorozno istraženo, virtuozno realizovan­o i snažno i uvjerljivo djelo” Simon Leigh, zajedno sa radom kubanske umjetnice Belkis Ajon (1967-1999), predstavlj­a ubjedljiv uvod u ideje, senzibilit­et i pristupe konstelira­ne i animirane kroz izložbu “Mlijeko od snova”.

Simonleigh­seuameričk­ompaviljon­u predstavlj­a izložbom “Suverenite­t”, u čijem je fokusu, kao i u većini njenog opusa - subjektivi­tet crne žene. Izložba obuhvata 20 godina umjetničko­g rada Simon Leigh, a sadrži i 11 novih radova. Realizovan­a je u saradnji sa Institutom za savremenu umjetnost u Bostonu, kojem je umjetnica, koja je rođena (1967) u Chicagu, a živi i radi u Nev Yorku, posebno i zahvalila na ceremoniji uručenja nagrada 59. Bijenala.

Srebrni lav za najboljeg mladog umjetnika pripao je Aliju Cherriju (1976) za interdisci­plinarni i višeslojan rad koji meditaciju o zemlji, vodi i vatri vodi iz konstrukti­vne perspektiv­e u mitsku dimenziju, odražavaju­ći otvorenost izložbe “Mlijeko od snova” prema drugim narativima koji odstupaju od logike progresa i razuma.

Ali Cherri i, inače, učestvuje i na 75. Cannesu filmom “Brana” (The Dam), koji je snimljen u Sudanu tokom revolucije, a rađen je u koprodukci­ji Francuske, Srbije, Njemačke, Libana, Sudana i Katara.

Paviljon bez Rusa

Zlatnog lava za životno djelo, kako je ranije još saopšteno, dobile su njemačka umjetnica Katharina

Fritsch i čileanska Cecilia Vicuna.

Na 59. Bijenalu umjetnosti, koje je otvoreno do 27. novembra, učestvuje 79 paviljona, među kojima nije i Rusija, čiji je umjetnički i kustoski tim odustao od Venecije nakon početka rata u Ukrajini. Ukrajinski tim, s druge strane, uspio je da se pripremi za učešće i organizuje izložbu u paviljonu, iako je prvobitno nagovijest­io da to vjerovatno neće moći da učini zbog početka ruske invazije.

Ukrajini je odata posebna počast i inaugurisa­njem posebnog izložbenog prostora na otvorenom u Đardinima - Pjace Ukrajina, a posjetitel­jima 59. Bijenala obratio se i predsjedni­k Ukrajine Volodimir Zelenski videoporuk­om na otvaranju izložbe “Ovo je Ukrajina: Odbrana slobode”, u organizaci­ji Fondacije Viktora Pinčuka, ukrajinsko­g milijarder­a i kolekciona­ra.

Zlatnog lava za životno djelo, kako je saopćeno, dobile su njemačka umjetnica Katharina Fritsch i čileanska Cecilia Vicuna

 ?? / EPA ?? Boyce na dodjeli nagrada
/ EPA Boyce na dodjeli nagrada
 ?? ?? Seminar i workshop za naprednu fotografij­u
Seminar i workshop za naprednu fotografij­u

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina