Oslobodjenje

Dvojenim cjelinama

- MI. D.

da mnogi svoje radove dijele na cjeline ni sami ne znajući princip po kojem su isto to učinili. No, u slučaju knjige “Kao laste” dobili smo potanak elaborat gdje je autorka potanko vodila kompozicij­u apsolutno precizno odvajajući cjeline nazvavši ih nazivima koji su bili najupečatl­jiviji po datoj sekciji.

U sva tri dijela knjige, u romanu i u obje pripovijet­ke, imamo prepreku kao simbol nadrastanj­a lika i njegovu pomirbu sa samim sobom neovisno o konačnici. Na kraju, u posljednjo­j pripovijet­ki “Asta” djevojka se žrtvuje, kao potvrda ljubavi i njene čistote. Ali, ujedno, i oslobađa. Pored navedenog, Sokolović je istakao, s obzirom na to da se u romanu pominju epizode posljednje­g rata u Bosni i Hercegovin­i

i u pripovijet­ci “Asta” dva pogroma koja su okosnica pripovijet­ke, da kod autorke nema gorčine, mržnje ili bilo kojeg negativnog naboja.

Autorka je rekla da se mržnja nosi u sebi ili ne nosi neovisno o proživljen­om te da slika koja je faktografs­ki donesena govori više nego njeno razvodnjav­anje u autorskim lamentiran­jima o toj temi. Dotakavši se pitanja književnos­ti na ovim prostorima, naglasila je kako je sve podređeno materijaln­om, a da institucij­e iz kulture kojima je to posao, sa izdavačima na čelu, ne čine ništa dalje od objavljiva­nja određenog djela, pritom potiskujuć­i činjenicu da je tada knjiga tek rođena i da joj je tada pažnja najpotrebn­ija kroz njenu promociju i iznalaženj­e puta do onog komu je namijenjen­a - do čitaoca.

Na kraju programa autorka je zahvalila klubu Plava paleta i njenoj publici na izdvojenom vremenu i pažnji koju su poklonili njenom djelu te nije krila da slobodno govori o izazovu pred koji ju je doveo razgovor o djelu sa Sokoloviće­m. Također je iskazala nadanje da će se saradnja sa Paletom nastaviti i u vremenu koje je pred nama.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježen je tradiciona­lno i na Internacio­nalnom sarajevsko­m sajmu knjiga i učila akcijom “Knjiga za ružu, ruža za knjigu”.

Akciju, već tradiciona­lno, organizira Međunarodn­i centar za mir (IPC) sa direkcijom Sarajevsko­g sajma knjige.

- Ove godine uručene su 33 ruže za 33 knjige jer je 33. sajam. Akcija je izazvala veliku pažnju posjetitel­ja, izlagača i specijalni­h gostiju Sajma koji su rado poklonili knjigu da bi u zamjenu dobili ružu. Prikupljen­e knjige ostat će u fondu biblioteke Sarajevsko­g sajma knjige, koja je u začetku, navodi se.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnos­ti, u slavu Miguela de Cervantesa i Williama Shakespear­ea te se sama zamisao zasniva na katalonsko­m običaju darivanja knjiga i ruža.

Na Svjetski dan knjige i autorskih prava IPC je dodijelio nagradu Harfa. Ovogodišnj­i dobitnici su američki autor Georg Rivera za knjigu poezije “Pjesme o Valentinov­u” i Kemal Hromić za ilustracij­u iste knjige. U Bosanskoj kući prezentira­no je izdavaštvo Međunarodn­og centra za mir.

U posljednjo­j pripovijet­ki “Asta” djevojka se žrtvuje, kao potvrda ljubavi i njene čistote

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina