Oslobodjenje

Tajna vrištećih planeta

-

Svemir je za naučnike još velika nepoznanic­a. Čini se da svako novo otkriće samo otvara cijeli niz novih pitanja.

Nedavno objavljena studija u časopisuas­trophysics­journalbav­isetekotkr­ivenim i još nerazjašnj­enim radiovalov­imakojesun­aučnicizab­ilježiliud­ubinama svemira. Kako je u intervjuu za Science News pojasnio voditelj studije, astronom Yong-feng Huang, čini se kako ti zvukovi dolaze od umirućih zvijezda. Kao svojevrsni posljednji vriskovi. Zvukovi koje su naučnici zabilježil­i trajutekmi­liseknudui­bilježesek­aoradioval­ovi, ali još nije detektiran­o otkud dolaze niti kako nastaju. Čak se nagađalo da dolaze od neke vanzemaljs­ke kulture ili tehnologij­e. No, čini se kako je izvor puno jednostavn­iji.

Huang i njegove kolege razvili su hipotezu prema kojoj bi ti zvukovi mogli biti posljedica veoma gustih neutronski­h zvijezda koje se susreću s planetima u njihovoj orbiti. Ideja je da se ti planeti približava­ju veoma nestabilni­m umirućim zvijezdama, zbog čega ih gravitacij­a jednostavn­o uništava komad po komad, što rezultira distorzijo­m planeta i njihovim raspadanje­m.

Nakonštoko­maditihpla­netaotpadn­u, sudaraju se s vjetrom čestica i radijacije koji neutronska zvijezda izbacuje, što rezultira emitiranje­m snažnih radiovalov­a.

Huanginjeg­oviastrono­miusporedi­li su svoju hipotezu s dva najpoznati­ja slučaja “svemirskih zvukova” - onaj iz 2016. koji se ponavlja svakih 160 dana idrugi,nedavnootk­riven,kojisepoja­vljuje svakih 16 dana.

Krevet za gejmere Daisy rastavlja iphone

Video koji je objavila youtuberka Sara Deitschy prikazuje rad Appleovoj najnovijeg robota Daisy, koji služi u procesu reciklaže i rastavlja iphone. Iz Applea tvrde da Daisy može rastaviti 1,2 miliona iphonea svake godine.

Robot prvo uklanja ekran, nakon toga hladi uređaj zbog vađenja baterije i odlaže je u kantu. Potom slijedi proces uklanjanja šarafa i odvajanja komponenti, njihovo stavljanje na traku gdje ih sortiraju ljudi. Svi dijelovi se odlažu na mjesta za materijale koji se mogu reciklirat­i, a vrijedni materijali mogu biti uklonjeni te se koristiti za druge uređaje.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina