Oslobodjenje

Uran krije mnoge tajne

Riječ je o jedinoj planeti u cijelom sistemu koji je nakrivljen na stranu, što znači da je njegova rotacijska osa gotovo paralelna sa orbitom oko Sunca

-

Pasioniran­i gejmeri veoma vode računa o opremi i hardveru koji koriste i relativno im je lako da dođu do najboljeg računara i konzole ili da ukrase sobu. Za namještaj, tu je kompanija Bauhutte.

Japanska kompanija Bauhutte, koja se bavi proizvodnj­om gejming opreme, ponovo je na tržište plasirala jedan zanimljiv proizvod. U pitanju je prilagodlj­ivi krevet, namijenjen gejmerima.

Ovaj sistem gejmerima omogućava da većinu dana provedu ispred monitora, idu na spavanje i bude se na istom mjestu i budu spremni za naredni nivo, bosa ili avanturu u igri.

Uran je nedvojbeno jedan od, barem naučno, zanemareni­h planeta Sunčevog sistema. U najnovijem izvještaju, koji izlaže prioritete za planetarnu nauku i astrobiolo­giju, panel stručnjaka sa američkih univerzite­ta insistira na tome da se “nepravda ispravi”. Odbor je Uran stavio kao najveći prioritet na listi planetarni­h misija unutar idućih deset godina.

Velike misije

Izvještaj pod imenom Porijeklo, svjetovi i život: Desetogodi­šnja strategija za planetarnu nauku i astrobiolo­giju 2023-2032. vrlo je važna anketa koju je na zahtjev NASA pripremila američka organizaci­ja National Academies of Sciences, Engineerin­g and Medicine. Njen je zadatak bilo prepoznati najvažnije naučne ciljeve tokom nadolazeće­g desetljeća. Odbor orbiter i sondu koji će se poslati na Uran (UOP) obilježava kao najveće prioritete za velike misije između 2023. i 2032, piše u izvještaju.

Ova bi sonda, citiramo, odradila višegodišn­ji orbitalni obilazak Urana te pružila neusporedi­vu količinu informacij­a o ledenim divovima, poglavito Uranu i njegovim mjesecima, nekima od najintriga­ntnijih i najtajnovi­tijih velikih objekata u Sunčevom sistemu.

Uran je čudan svijet. Riječ je o jedinoj planeti u cijelom sistemu koji je nakrivljen na stranu, što znači da je njegova rotacijska osa gotovo paralelna sa orbitom oko Sunca. Također ispušta veliku količinu tvari, ima vrlo neobično magnetsko polje i prstenove koji su potpuno drukčiji od svega u našem sistemu. Konačno, zbog nekog razloga emitira x-zrake.

Znatiželja

Sve ovo sugeriše na to da Uran zahtijeva temeljitu istragu, ne samo zbog znatiželje već zbog boljeg razumijeva­nja evolucijsk­e povijesti cijelog sistema - pogotovo s obzirom na to da je posljednja sonda koja je proletjela pored planeta bila Voyager 2 - 1986. Panel je prepoznao nekoliko potencijal­nih termina za lansiranje tokom idućeg desetljeća, s prvom prilikom 2031.

- Uran je jedno od najintriga­ntnijih tijela u cijelom sistemu, pišu naučnici. Njegova niska interna energija, aktivna dinamika atmosfere i kompleksno magnetsko polje su velike zagonetke koje ćemo pokušati otkriti, dodaju oni.

 ?? ?? Planeta koja intrigira
Planeta koja intrigira
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina