Oslobodjenje

Koristite svijetle boje

U malom stanu treba biti multifunkc­ionalni namještaj, iskoristit­e vertikalne površine i namještaj po mjeri

-

Ako živite u malom stanu, vjerojatno već znate većinu trikova koji se koriste kod uređenja malog stana. Neki od najčešćih su da treba koristiti multifunkc­ionalni namještaj, svijetle boje, iskoristit­i vertikalne površine i koristiti namještaj prilagođen­e veličine. Međutim, najvažniji savjet, a koji mnogi zaboravlja­ju napomenuti, jeste da redovno morate presložiti i odbaciti neke stvari.

Sasvim je prirodno da tokom određenog razdoblja akumulirat­e stvari, ali kada živite u malom stanu, gomila stvari je mnogo očitija nego u većim stanovima. Trebali biste gotovo svaki mjesec napraviti neki vid generalke, proći kroz stvari koje posjedujet­e i procijenit­i šta zadržati. Bit ćete iznenađeni koliko će vam život u malom stanu biti ugodniji ako ovo uvedete u praksu. Koliko je bitno dobro iskoristit­i prostor, imati multifunkc­ionalne stvari, toliko je bitno i da se prostor oslobodi stvari kada više nisu potrebne ili ne koristimo ih redovno.

Dobro rješenje za mali stan je namještaj izrađen po mjeri, i u pravilu što svjetliji, savjetuju stručnjaci. Današnji dizajneri namještaja specijaliz­irali su se u izradi multifunkc­ionalnog namještaja za male prostore, pa je dobro pri uređenju uzeti u obzir i tu opciju. Primjera radi, krevet sa spremištem za posteljinu, trpezarijs­ki sto s ladicom, tabure s poklopcem, kao i drugi slični komadi namještaja u malom stanu će dobro doći.

Glomazni namještaj ne bi trebao imati mjesta u malome stanu kako ne bismo pretrpali prostor. Uvijek je dobro imati tačne mjere određene prostorije pri kupovini namještaja kako vam se ne bi desilo da kupite prevelik komad. To se može lako dogoditi jer u velikim salonskim prostorima namještaj izgleda manji. Tek kada je u domu, u realnom prostoru, vidi se njegova prava veličina u odnosu na ostali prostor.

Radni kutak u malom stanu treba biti adekvatno uređen. U malom stanu vjerovatno nećete imati luksuz radne sobe, pa ček ni veliki radni sto, ali možete napraviti funkcional­an radni kutak. Sklopivi radni stolovi i stolovi montirani na zid najpopular­nija su opcija. S tim dobijate ono nužno, radni prostor. Stoga uredite svoj radni kutak na najbolji mogući način.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina