Oslobodjenje

Luka Dončić se vratio, Dallas ipak izgubio Utah je došao do poravnanja na 2:2 u prvoj rundi play-offa NBA lige

• Boston je nastavio da dominira protiv Brooklyna i poveo je 3:0 Novi dobar nastup za Utah Jazz imao je Mostarac Bojan Bogdanović, koji je ubacio 12 poena uz četiri skoka i dvije asistencij­e, te sjajno

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Play-off NBA lige polako se zakuhava, ali još čekamo prvu ekipu koja je izborila polufinale Istočne ili Zapadne konferenci­je.

Atlanta - Miami 111:110 (1:2)

Atlanta se nalazila pred trećim porazom protiv Miamija koji bi gotovo ugasio njene šanse, ali ipak se izvukla i smanjila na 1:2. Pritisak je bio na Hawksima, ali oni su uspjeli izdržati i doći do pobjede.

Pobjedu domaćima donio je Trae Young koji je poentirao 4,4 sekunde prije kraja i smanjio na 1:2 u seriji. Pokušali su gosti u zadnjim trenucima, ali iz teške pozicije Jimmy Butler ne ubacuje tricu.

U domaćem sastavu Young je završio s 24 poena i osam asistencij­a, a Bogdan Bogdanović dodao je 18 poena i osam skokova. Kod poraženih Heatsa Tyler Herro je ubacio 24 poena uz sedam skokova, a po 20 poena dodali su Butler (deset skokova, osam asistencij­a) i Max Strus (5/10 trica).

New Orleans - Phoenix 111:114 (1:2)

Phoenix Sunsi su bez povrijeđen­og Devina Bookera ipak uspjeli vratiti prednost domaćeg terena nakon što su slavili protiv Pelicansa u New Orleansu. Chris Paul je odigrao još jedan meč za pamćenje, a sjajan je bio i Deandre Ayton.

Ayton i Paul ubacili su po 28 poena, s tim da je Ayton dodao 17 skokova, a Paul 14 asistencij­a. Kod Pelicansa Brandon Ingram ubacio je 34 poena uz sedam skokova, a CJ Mccollum 30 poena uz sedam asistencij­a.

Chicago - Milwaukee 81:111 (1:2)

Prednost domaćeg terena vratili su i Bucksi i to vrlo uvjerljivo­m pobjedom u Chicagu 111:81. Bullsi su vjerovali da mogu odbraniti domaći teren, ali već prva utakmica ih je razuvjeril­a i to na vrlo grub način.

Od početka su Bucksi bili bolji, Bullsi su izgledali dosta loše i nisu imali nikakvo rješenje.

Najefikasn­iji s 22 poena bio je Grayson Allen, a po 18 poena dodali su Giannis Antetokoun­mpo (devet asistencij­a, sedam skokova) i Bobby Portis (16 skokova). Kod poraženih, Nikola Vučević ubacio je 19 poena uz šest skokova, a Zach Lavine dodao je 15 poena.

Brooklyn - Boston 103:109 (0:3)

Brooklyn Netsi bili su jedna od ekipa od koje se očekivalo da čak može do titule prvaka, ali oni nakon tri meča protiv Boston Celticsa gube 0:3.

Boston je vodio kroz veći dio susreta, na kraju je završilo 109:103, iako su

Celticsi bili i mnogo uvjerljivi­ji. Tatum je bio prvo ime susreta s 39 poena, pet skokova, šest asistencij­a i šest ukradenih. Brown je dodao 23, a Smart 14.

Na drugoj strani, Durant je ostao na samo 11 ispucanih lopti i 16 poena uz osam skokova i dodavanja, a Kyrie Irving također na 16 poena, ali uz šut 6/17. Prvo ime Netsa bio je Bruce Brown s 26 poena.

Minnesota - Memphis 115:110 (2:2)

Minnesota Timberwolv­esi su bili bolji tokom čitavog meča protiv Memphis Grizzliesa, ali na kraju su tijesno slavili 119:118.

Karl-anthony Towns imao je nekoliko slabijih partija iza sebe, ali sada je bio na nivou, 33 poena i 14 skokova. Anthony Edwards je dodao 24 poena, a 17 je ubacio Pat Beverley.

Kod Grizzliesa je Ja Morant bio dobro čuvan, pa je zabio samo 11 poena uz šut 4/13, ali je imao 15 dodavanja. Najefikasn­iji s 34 poena je kod poraženih bio Desmond Bane.

Utah - Dallas 100:99 (2:2)

Luka Dončić nije igrao prve tri utakmice za Dallas Maverickse, a oni su vodili 2:1 protiv Utah Jazza. Slovenac se vratio u ekipu u četvrtom meču, no njegova ekipa je nakon velike borbe poražena od Utaha 99:100.

Utakmica je riješena nakon loba Donovana Mitchela za pogodak Rudyja Goberta i 2:2. Šut za pobjedu na drugoj strani promašio je Spencer Dinwiddie. Pozitivno u porazu Dallasa je povratak Dončića, kao i nadoknađiv­anje 12 poena minusa s poluvremen­a.

Iskra s klupe Jazza bio je Jordan Clarkson s 25 poena, a novi dobar nastup imao je Mostarac Bojan Bogdanović, koji je odradio sjajnu odbrambenu ulogu. Hrvatski reprezenta­tivac je u prvom dijelu čuvao Jalena Brunsona i Dončića.

Uz to je ipak stigao do 12 poena uz 4/10 iz igre, a imao je četiri skoka i dvije asistencij­e. Mitchell je ubacio 23, a Gobert 17 uz 15 skokova. Kod Mavericksa, Dončić je postigao 30 poena uz 10 skokova, Brunson 23.

Toronto - Philadelph­ia 110:102 (1:3)

Toronto Raptorsi na neko su vrijeme prolongira­li svoje ispadanje iz prve runde doigravanj­a. Toronto je sa 110:102 slavio u drugoj utakmici na svom terenu i s 1:3 vraća seriju u Philadelph­iju.

Philadelph­ia 76ersi tako ipak neće metlom sa 4:0 proći u polufinale Istoka. Sixersi ovaj put nisu ličili na sebe iz prošlih utakmica, dijelom je to bilo zbog povrede prsta Joela Embiida koja ga je usporila. Odmah je napad malo zastao i odlično su se tu Raptorsi snašli.

Gotovo cijeli susret proveli su u vodstvu i na kraju se odvojili na 11 razlike te priveli utakmicu kraju, a ključnu ulogu odigrala je odbrana, koja je limitirala dvojac Embiid-harden na 43 poena i slabih 12/33 iz igre.

U napadu je sjajan bio Pascal Siakam s 34 poena i osam skokova uz pet asistencij­a, a pomogao je i Gary Trent s 24 poena. Embiid je ubacio 21 uz osam skokova, a Harden 22 uz pet skokova i devet asistencij­a.

Borrego dobio otkaz

Nakon četiri godine razišli su se NBA ekipa Charlotte Hornets i njen dosadašnji trener, 44-godišnji James Borrego.

Prvi samostalni posao imao je upravo u Hornetsima s kojima je ove sezone završio deseti na Istoku, ali ispali su u play-inu od Atlante, čime je završila klupska sezona.

- Hvala Borregu na njegovom predanom radu i svemu što smo prošli u posljednje četiri godine. Isto tako, klub mu želi sve najbolje u nastavku karijere, oprostio se od dosadašnje­g trenera Mitch Kupchak, predsjedni­k Charlotte.

Barnes rookie sezone

Košarkaš Toronto Raptorsa Scottie Barnes proglašen je najboljim rookijem u NBA ligi za ovu sezonu. On je u glasanju osvojio ukupno 378 bodova, te je za 15 poena nadmašio centra Cleveland Cavaliersa Evana Mobleyja.

Barnes, koji je bio četvrti izbor na draftu, u svojoj je prvoj sezoni prosječno ubacivao 15,3 poena uz 7,5 skokova i 49,2 posto šuta iz igre.

 ?? / EPA ?? Williams (Boston) šutira preko Irvinga (Brooklyn)
/ EPA Williams (Boston) šutira preko Irvinga (Brooklyn)
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina