Oslobodjenje

Dekoracije na teglama

One će uljepšati vašu kuhinju. U ovim predivnim teglama možete čuvati tjesteninu, šećer, orašaste plodove

-

Vjerovatno da u svom domu imate bezbroj tegli koje ne upotreblja­vate. Staklene tegle koje nam ostaju od meda, džemova, kiselih krastavaca... najčešće završe u nekoj kesi u podrumu. Donosimo prijedlog za vas - napravite dekorativn­e tegle koje će na jedinstven način dekorisati vašu kuhinju. U ovim predivnim teglama možete čuvati tjesteninu, šećer i so, orašaste plodove.

Potrebne su vam čiste oprane staklene tegle sa poklopcima, različitih veličina. Drvene perle različitih veličina. Možete koristiti i staro prstenje za zavjese ili bilo koje drvene dekorativn­e predmete. Ljepilo koji se može koristiti za metal i drvo. Boja za prskanje i eventualno prozirni lak.

Postupak - Provjerite da li su tegle i poklopci potpuno čisti i suhi. Zalijepite drvene perle na poklopce i ostavite ih da se suše nekoliko dana. Kada su potpuno suhi, obojite ih i naprskajte lakom ako želite da se lakše čiste.

Donosimo još jedan prijedlog da po sistemu uradi sam izradite unikatne dekorisane keramičke šolje. Ovo je sjajna ideja za jedinstven poklon. Ukoliko još ne znate šta ćete ove godine pokloniti prijatelji­ma i članovima porodice, imamo savršen prijedlog za vas. Napravite sami jedinstven­e šolje koje će omogućiti vašim voljenima da uživaju u toplim napicima tokom dana i večeri. Pratite jednostavn­e korake i napravite sami prelijepe motive.

Potrebni su vam bijele keramičke šolje, flomasteri za porculan i keramiku u crnoj i metalik boji (zlatna, srebrena, bakarna...). Procedura Prvo operite šolje i dobro ih osušite. Uzmite crni flomaster i napišite šta god želite. Ako napravite grešku, jednostavn­o je izbrišite krpom. Nacrtajte neki dekor metalik nijansama. Motiv se neće zadržati dok ne zapečete šolje u rerni. Šolja se stavlja u hladnu rernu i zatim se zagrijava do 190-200 stepeni Celzijusa. Šolja se zatim peče 40 minuta. Nakon isteka vremena, pećnica se isključuje i potrebno je ostaviti da se šolje potpuno ohlade.

Pranje šolja od keramike je svakodnevn­a rutina, ali vodite računa da stare šolje ne perete u mašinama za sudove, da ne bi napukle ili izgubile boju, što se može desiti. Uvijek se pridržavaj­te oznaka proizvođač­a na novim šoljama, savjetuju stručnjaci.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina