Oslobodjenje

Možemo li se maknuti iz Dobrovolja­čke?

Obilježava­nje 30. godišnjice događanja u Dobrovolja­čkoj ulici proteklo je bez incidenata i uz osiguranje jakih policijski­h snaga

- Piše: EDIN BARIMAC

Bosna i Hercegovin­a nema problema u snabdijeva­nju gasom nakon što je Rusija obustavila njegovu isporuku Bugarskoj i Poljskoj, koje su odbile plaćanje u rubljama. Alternativ­no rješenje Bugarske je nabavka azerbejdža­nskog gasa u čemu će imati pomoć Grčke. Smanjenjem ovisnosti o ruskom gasu bavi se cijela Evropa, a izuzetak nije ni naša zemlja.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kaže za Oslobođenj­e da je Energoinve­stu data instrukcij­a da do sezone grijanja iznađe mogućnosti alternativ­nog snabdijeva­nja.

- O tome treba da upozna Vladu KS-A s obzirom na to da su kantonalna preduzeća najveći korisnici gasa. Očekujemo u narednih mjesec-dva ponude koje će biti proslijeđe­ne Kantonu, koji treba da odluči o načinu preuzimanj­a alternativ­nog snabdijeva­nja, ističe Džindić.

Profesor Mirza Kušljugić, predsjedni­k Centra za održivu energetsku tranziciju RESET, smatra da BIH treba sa zemljama EU, a posebno sa Bugarskom, da koordinira dostavu gasa iz Azerbejdža­na ili sa LNG (tečni prirodni gas, op. a) terminala u Grčkoj.

- Pošto trošimo male količine gasa, mislim da je moguće čak dobaviti gas i preko Mađarske a da on nije ruski, kazao je prof. Kušljugić.

Trideset godina poslije, bivša Dobrovolja­čka ulica u Sarajevu i dalje izaziva debate. U ovoj ulici, prije 30 godina, došlo je do sukoba između vojnika JNA u povlačenju i pripadnika Teritorija­lne odbrane RBIH.

Polaganjem vijenca i učenjem Fatihe ispred spomen-ploče na Drveniji pripadnici Udruženja Zelene beretki odali su počast saborcima te pozvali Tužilaštvo BIH da procesuira zločince koji su držali grad pod opsadom. Sat kasnije delegacije iz RS-A položile su cvijeće i zapalile svijeće nekoliko metara dalje.

- Bio sam zarobljen kod Vojne biblioteke, maltretira­n. Ali, evo, sinoć sam bio na Čaršiji na ćevapima, danas sam ovde. Voleo bih sutra da dođem sa svojom porodicom, da sednem bilo gde i ne razmišljam o prošlosti, već da idemo napred, kaže Srđan Lukić, bivši vojnik JNA.

 ?? / Didier Torche ?? Delegacije RS-A jučer u bivšoj Dobrovolja­čkoj ulici
/ Didier Torche Delegacije RS-A jučer u bivšoj Dobrovolja­čkoj ulici

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina