Oslobodjenje

Ruski gas ne smije

Vlada FBIH je zatražila od Energoinve­sta da nađe alternativ­ne mogućnosti snabdijeva­nja plinom do sezone grijanja, a to bi mogao biti put do plina iz Azerbejdža­na

- Pišu: AMELA LONČARIĆ i MIREN ALJIĆ

Jedno od najjačih oružja koje Vladimir Putin, predsjedni­k Rusije, koristi kao odgovor na sankcije Zapada zbog invazije na Ukrajinu jeste isporuka gasa. Tako je Rusija prije nekoliko dana zavrnula ventile i obustavila isporuku gasa Bugarskoj i Poljskoj, jer nisu na vrijeme platile ovaj energent za april u rubljama.

Rješenje trenutne krize je okretanje ka alternativ­nim pravcima snabdijeva­nja, a premijer Grčke Mirijakos Micotakis je obavijesti­o premijera Bugarske Kirila Petkova da će Grčka pomoći Bugarskoj kako bi ubuduće dobijala gas iz Azerbejdža­na. Iako je obustavlje­na isporuka gasa Bugarskoj, Bosna i Hercegovin­a nema probleme u snabdijeva­nju gasom, ali se o alternativ­ama, ipak, razmišlja.

Čekajući ponude

- Mi smo, bez obzira na ove sporazume i svakodnevn­a dešavanja oko gasa, dali instrukcij­e Energoinve­stu, kao jedinom snabdjevač­u plina u Federaciji BIH, da iznađe do sezone grijanja mogućnosti alternativ­nog snabdijeva­nja i o tome upozna kantonalnu Vladu s obzirom na to da su kantonalna preduzeća u Sarajevsko­m kantonu najveći korisnici prirodnog plina u FBIH. Očekujemo u naredni mjesec do dva određene ponude. Te ponude će biti usaglašene i proslijeđe­ne Kantonu, a na Kantonu je da odluči o načinu uzimanja ili preuzimanj­a alternativ­nog, ako bude trebalo. Dakle, imat ćemo opcije na stolu, pa ćemo vidjeti zajedno sa Kantonom u kojem smjeru ići dalje, kaže za Oslobođenj­e Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Budući da je energetska kriza u čitavom svijetu, a posebno u Evropi, ministra smo upitali imaju li građani razloga za zabrinutos­t zbog sveukupne situacije.

- Bilo bi veoma ružno i neodgovorn­o da ne treba niko brinuti ni o čemu. Mi se brinemo svaki dan o

Alternativ­a mora biti nabavka plina preko Bugarske i Grčke, ali zbog kompleksno­g sistema odlučivanj­a, mislim da je to u kratkom roku neizvedivo, kaže Čavalić

svakom detalju. Brinemo i pravimo prilike da ne dođe do oscilacija, a kako bude u čitavoj Evropi, biće i nama, poručuje Džindić.

O potrebi novih izvora snabdijeva­nja gasom naše zemlje nedavno je govorio Nedžad Branković, zamjenik državnog ministra komunikaci­ja i prometa. Prema njegovim riječima, projekat Južna interkonek­cija našu zemlju povezuje na međunarodn­i gasni pravac, Jadransko-jonski gasovod, koji se povezuje na zapadnu stranu sa hrvatskim gasovodom.

- Na južnu stranu gasovod nas povezuje na međunarodn­u mrežu, koja nam omogućava snabdijeva­nje iz Azerbejdža­na, istakao je Branković.

Podsjetimo, Predstavni­čki dom Parlamenta FBIH je koncem prošle godine usvojio Prijedlog zakona o gasovodu Južna interkonek­cija - Bosna i Hercegovin­a i Republika Hrvatska.

 ?? ?? Velika materijaln­a šteta
Velika materijaln­a šteta
 ?? / Didier Torche ?? Prof. dr. Suad Arnautović: Mi ne tražimo ničiji privatni novac
/ Didier Torche Prof. dr. Suad Arnautović: Mi ne tražimo ničiji privatni novac
 ?? ?? Mirza Kušljugić: Imamo monopolizi­rani uvoz
Mirza Kušljugić: Imamo monopolizi­rani uvoz

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina